Tomáš (33) z Brna: Balonkový král! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tomáš (33) z Brna: Balonkový král!

Z balonků se dá vyrobit i kolo...
Z balonků se dá vyrobit i kolo... (Foto pro Aha! – Tomáš Okurek)

Ještě před čtyřmi lety se balonky jen bavil. Nyní již z nich Tomáš Okurek z Brna (33) dokáže vytvořit téměř vše. Do Spojených států byl díky svému umu dokonce pozván na světovou soutěž.

Balonkář je pyšný na to, že je známý až za oceánem. Za vyrobení jukeboxu z balonků totiž dostal Tomáš z Brna pozvánku na světovou soutěž do Las Vegas. „Nakonec jsem tam z časových důvodů nejel. Měl jsem tady ale rozjednané zakázky, které jsem nemohl odmítnout. Snad mi to vyjde příště,“ doufá balonkář.

Motorka i traktor
Plánování je podle Tomáše více časově náročné než samotná výroba. Však také používá 400 různých typů balonků. „Vytvořit cokoliv nového není tak složité, jako to naplánovat. Práce mi zabere maximálně dva dny, plánování i čtrnáct,“ přiznal Okurek. Dokáže vyrobit motorku, traktor, kolotoč, nebo třeba kolo.

Skoro nepraskají
Díla vydrží dlouho. „Používám kvalitní balonky z Kanady a Itálie. Pokud je navíc ošetřím, klidně zůstanou ve stejném stavu i půl roku. Nesmí ale na ně přímo svítit slunce,“ zdůraznil Okurek. Obvyklé praskání balonků téměř nezná. „Praskne jeden ze sto až sto padesáti. Je to jednak cvikem a také kvalitním materiálem. Z čínských balonků, které se v Česku běžné prodávají, toho zkrátka moc nevytvoříte,“ vysvětlil.

Víte, že...
...Tomáš používá 400 různých druhů balónků?

Těžký kufr
Když Okurek vyjíždí tvořit, bere s sebou kufr obsahující pět až šest tisíc balonků, ty váží v závislosti na použitých druzích 15 až 20 kilo.

Plná dodávka
Pro větší výstavy si výrobek předchystává. Jednou zaplnil dodávku pětimetrovým dortem z balonků. Řidič mu pak řekl, že ještě nikdy neměl plný kufr, který přitom váží jen dvě kila.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.