Založme si ligu pro utlačované, navrhoval Irving. NBA je moc bílá

  5:59
O novou záhadu je už pár dnů bohatší svět NBA. Hvězdný basketbalista Kyrie Irving vyzval své spoluhráče k založení vlastní soutěže, řízené zástupci amerických menšin. Tedy: možná je vyzval. Irving tuhle zprávu nepopřel, ale svůj nápad nijak nerozvíjí.
Kyrie Irving tleská spoluhráčům z Brooklyn Nets.

Kyrie Irving tleská spoluhráčům z Brooklyn Nets. | foto: AP

Irving poprvé vstoupil do debaty v minulém týdnu. Z pozice jednoho z viceprezidentů hráčské asociace NBPA svolal ostatní ligové basketbalisty k diskusi o restartu sezony NBA v době společenského pnutí. Hovořit se mělo i o plánovaných omezeních v basketbalové bublině v Disney Worldu, kam se soutěž chystá od července uchýlit.

Jaký tvar má zeměkoule? Bojem za vlastní názor ke zhloupnutí Ameriky

K diskusi se připojilo necelá devadesátka  hráčů NBA, pětina ze zhruba 450 členů unie. 

Irving sám za sebe návrat k basketbalu nechce. Oznámil však, že podpoří názor většiny. Sám je po operaci ramene a Brooklynu už ani nemůže pomoct.

Někteří z účastníků debaty si přejí hrát. Jiní zpochybňují bezpečnost takřka tříměsíčního turnaje, na jehož počátku bude v Disney Worldu 22 týmů (Donovan Mitchell z Utahu...). A další považují basketbal za zábavu, která odvede pozornost Ameriky a světa od aktuálního boje menšin za spravedlivé zacházení (Dwight Howard a Avery Bradley z LA Lakers, George Hill z Milwaukee, Carmelo Anthony z Portlandu...)

Mladé hvězdy, které mají před podpisem lukrativních smluv, pak žádají pojištění, které by jim umožnilo zajistit se, i kdyby se v nezvyklých podmínkách vážně zranily a o stovky milionů od klubů přišly (Mitchell, Bam Adebayo z Miami, Kyle Kuzma z Lakers, Jayson Tatum z Bostonu...).

Jednotliví hráči dostali od NBA povolení do turnaje nenastoupit, pokud mají výhrady. Zároveň se tím však připraví o dosud nevyplacenou část platu. 

V konferenčním hovoru jim to připomněl i prezident NBPA Chris Paul a upozornil, že nedohrání ligy bude mít pro všechny basketbalisty a jejich zaměstnavatele významné finanční následky. 

Kompletní obsah zhruba stominutové debaty není znám, střípky vyplouvaly do amerických médií v průběhu uplynulého týdne postupně. 

Irving, jenž si získal pověst záhadologa věřícího konspiracím a šířícím blud o ploché Zemi, si mezitím vyslechl kritiku za destruktivní přístup i pochvaly za nastolování důležitých témat.

Druhý Irvingův debatní příspěvek nebyl tak rázný, zato o dost radikálnější. 

Ve středu přišel novinář Stefan Bondy z New York Daily News s informaci, že Irving vyzval spoluhráče z Brooklynu ve skupinovém chatu k tomu, aby si založili vlastní ligu. Ne proto, aby se vyhnuli „bublině“ v Disney Worldu, ale proto, aby černí vzali své záležitosti do vlastních rukou.

Podle brooklynského křídelníka Thea Pinsona je Bondyho zpráva nesmysl a fake news. Informacím se vysmál Joe Tsai, tchajwanský miliardář a majitel Brooklyn Nets.

Ovšem novinář Ryen Russillo z The Ringer přisadil. Podle jeho zdrojů hovoří Irving v kabině o založení vlastní ligy už delší čas. Superhvězdný spoluhráč Kevin Durant tuhle jeho myšlenku naopak krotí.

Jedním z radikálnějších hlasů, který se proti Irvingovi zvednul, vládne Will Cain, komentátor ze sportovního rádia ESPN. Nápad nazval segregací a rasismem. 

Posloužil si i nedávným Irvingovým příspěvkem na Instagramu, ve kterém rozehrávač vyzývá k „uchopení černé kultury, byznysu a myšlenek a jejich přenesení na nová místa“. 

„Kyrie Irving hovoří o odtržení, o segregaci, o rasismu, to všechno on podporuje,“ vyčítá mu Cain. 

Irvingův vzkaz na Instagramu:

Zobrazit příspěvek na Instagramu

I am calling on all my People of Color,Leaders of Change, and all those that are aware of what is happening, what has happened, and are ready for solutions. ✊✊✊✊They Can’t stop us when we are together and truly understand our Power as a collective. Our Native Indigenous Black Spirits, Our Native Indigenous Black Minds, Our Native Indigenous Black Bodies deserve to be treated with more Respect, Understanding, and Love. Know that Our bloodlines come from Royalty! We are the True Royalty, We are the Original King and Queens of this Spiritual and Physical world! They hide all of our History for a reason. We were captured and enslaved against our will for the benefit of their Oppressive and Racist system that has been in place and still is in place presently. They took/take damn there everything we have created Culturally, call it their own, and then turn it into something it was never meant to be or Mean. I am sick of this idea of letting things balance out and talk it out bullshit, and as a Native Of the Many Indigenous Lands of our world this is part of my Purpose of being here. It is to help change this whole Global agenda that has killed my family members and plagued my community for far to fucking long. Our parents and their parents parents have fought every year of their lives to keep the TRUTH about this world alive. The agenda, FREE OUR PEOPLE, because we know all this talking and protesting will get us maybe a few law changes and conversations, but at this point it’s bigger than that. It’s time we take all our Native Indigenous Black culture, business, ideas to a new place as a collective and protect it just like other cultures have done. Build our own! It’s clear White Supremacy and Corporations use us Native Indigenous Black Folk when it is beneficial for their agenda and pockets, so be aware of the truth in plain sight Family. How are we gonna break these generational curses that have been put on us purposefully to kill us and our families off? Taking our Land and Culture Back! Our Ancestors are watching and protecting us now more than ever! This is for Our Future Kids kids. We are the generation that will change this!

Příspěvek sdílený Kyrie Eleison (KAI) (@kyrieirving),

Vůči NBA zaznívá v poslední době upozorňování na nedostatečnou diverzitu ve vedení klubů. Za nulové zastoupení černošských uchazečů v boji o post viceprezidenta to v dubnu schytali Chicago Bulls

Tři čtvrtiny hráčů NBA jsou Afroameričané, na pozicích trenérů, manažerů a dokonce i majitelů klubů by tedy měli mít obdobné zastoupení, říká logika kritiků.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

ONLINE: Češi pokračují v přípravě na MS, v Budějovicích hostí Rakousko

18. dubna 2024

Sledujeme online Třetí přípravný duel před blížícím se mistrovstvím světa hrají čeští hokejisté. Po dvou výhrách nad...

Evenepoel věří, že Tour stihne. Pogačar myslí na monument. Vingegaard tápe

18. dubna 2024  16:45

Zatímco účast obhájce titulu Jonase Vingegaarda na Tour je značně nejistá, Remco Evenepoel věří, že...

Útočník Zachar zůstává v Liberci, podepsal novou dvouletou smlouvu

18. dubna 2024  16:35

Hokejista Marek Zachar podepsal novou dvouletou smlouvu s Libercem. „Marek je náš odchovanec, pro...

To je pro tebe, Ukrajino! Jak přehlížený brankář vychytal obhájce Ligy mistrů

18. dubna 2024  16:33

Viděli jste snad na něm, že by si nevěřil? Natož aby se bál? V největším zápase fotbalové kariéry...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...