Litoměřická galerie vystavuje díla vězněných umělců. Ukazují život v ghettu

  7:08
Významné výtvarníky, kteří tvořili za války v nedalekém terezínském ghettu, přibližuje nová výstava v litoměřické Galerii Gotické dvojče nazvaná Terezínské kontemplace. Severočeská galerie výtvarného umění ji připravila ve spolupráci s Památníkem Terezín k 75. výročí osvobození ghetta Terezín.

„Výstava je věnována památce bývalého dlouholetého ředitele Památníku Terezín Jana Munka,“ uvedla mluvčí galerie Šárka Pražáková.

Umělci tajně vytvářeli kresby zachycující skutečný život a utrpení obyvatel ghetta s cílem informovat svět za terezínskými valy o otřesných životních podmínkách v přelidněném městě a zanechat svědectví pro budoucí generace.

„Asi nejrozšířenější byla v Terezíně dokumentární výtvarná díla, která vznikala z vnitřní tvůrčí potřeby vězňů a většinou zachycují prostředí ubikací a scény z každodenního života. K nim lze přiřadit i portréty, jež byly v ghettu velmi oblíbené. Dětské výtvarné práce vznikaly hlavně při výuce kreslení,“ podotkla Pražáková.

„Zčásti se jedná o výběr z přírůstků z posledních pěti let, přičemž některá z těchto děl nebyla dosud veřejnosti prezentována,“ dodala mluvčí.

Expozice představuje díla, která jsou součástí sbírky Památníku Terezín. Zastoupeni jsou na ní Karel Fleischmann (1897–1944), Fritz Lederer (1878–1949), Malvína Schalková (1882–1944), Otto Ungar (1901–1945), Petr Kien (1919–1944), Leo Haas (1901–1983) a Bedřich Fritta (1906–1944).

Jejich práce doplňují díla z kreslírny technické kanceláře komandantury SS a autentické předměty, které se bezprostředně vázaly ke každodennímu životu v ghettu.

Reflexi holokaustu v tvorbě současných umělců představuje výtvarný objekt Markéty Váradiové, který expozici uzavírá.

Výstava bude v litoměřické Galerii Gotické dvojče ke zhlédnutí do 23. srpna.