Záchrana nosorožců bílých. Zabránit jejich vyhynutí by mohlo umělé oplodnění

Nosorožec

Mezinárodnímu týmu vědců v německém safariparku se podařilo odebrat dvanáct vajíček samici nosorožce bílého jižního a vytvořit z nich čtyři embrya. To by mohlo pomoci při záchraně mnohem více ohroženého poddruhu nosorožců bílých severních. Aplikovat umělé oplodnění u dvou posledních samic žijících v Keni se pokouší tým vědců pod vedením Safari Parku Dvůr Králové.

Vajíčka vědci odebrali sedmileté samici, na kterou sice v Británii čekal vhodný partner, kvůli pandemii koronaviru se ale jejich osobní setkání muselo odložit. Vědci se proto rozhodli pro umělé oplodnění ve zkumavce. Zmražená embrya budou později vložena do těla matky, která je donosí.

Zkušenosti z práce s genetickým materiálem nosorožců bílých jižních jsou nesmírně cenné. Mohou pomoci zachránit mnohem ohroženější nosorožce bílé severní. Poté, co v keňské rezervaci Ol Pejeta roku 2018 uhynul poslední sameček tohoto druhu, Súdán, zůstaly na planetě jen dvě poslední samičky – Nájin a Fatu. Ani jedna samice nosorožce severního nemůže mít potomky přirozenou cestou, a proto je jedinou nadějí na jejich záchranu oplodnění ve zkumavce. Pod taktovkou Safari Parku Dvůr Králové na tom léta pracuje tým expertů.

„My sice umíme odebírat vajíčka, umíme z nich vytvořit embrya, ale zatím jsme nedosáhli ještě úspěšného embryotransferu. Díky práci v Evropě, která probíhá právě i v tuhle dobu, kdy nemůžeme do Keni, budeme mít více zkušeností,“ říká Jan Stejskal, vedoucí zahraničních projektů Safari Parku Dvůr Králové.

Závod s časem

Důležitou roli při záchraně druhu na pokraji vyhynutí hraje čas. Každého čtvrt roku se samicím, dokud jsou mladé, musí odebrat vajíčka. Oplodní se a zmrazí. Celkem mají již tři embrya. „Abychom měli šanci na úspěch, tak potřebujeme desítky embryí. Tím je myšleno mnoho desítek embryí, protože víme, že se každé neuchytí a že potřebujeme mít dost velké to základní stádo,“ doplnil Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové.

V posledních měsících práci zkomplikovalo omezení cestování kvůli pandemii koronaviru. Vědci ale doufají, že se všechno opět vrátí do svých kolejí. Díky radám jejich kolegů z Německa teď mají větší naději na to, že se z embrya uloženého v těle náhradní matky konečně podaří vypěstovat mládě nosorožce bílého severního.

Tagy: