Ostatní

Nejlepší audioknihy a jak je poslouchat?

Nejlepší audioknihy Chcete si užívat kvalitní literaturu třeba cestou do práce a hledáte nejlepší audioknihy, které byste mohli zařadit do svého „playlistu“? V dnešním článku se budeme na plno věnovat právě tomuto zajímavému fenoménu, jehož obliba raketově roste. Audioknihy přitom v principu rozhodně nejsou žádná novinka. Dříve se však mluvilo spíše o rozhlasových hrách či mluveném slovu. Je v tom nějaký rozdíl? I o tom si budeme povídat. Taky nás bude zajímat, jak audioknihy vznikají, jaké jsou jejich výhody nebo nevýhody, kde si je lze koupit a jak je pohodlně poslouchat. A to není zdaleka vše. V tomto průvodci budeme i zcela konkrétní. Nabídneme vám totiž výběr kvalitních audioknih, které rozhodně stojí za pozornost.

V našich recenzích audioknih najdete nejenom romány, ale i populárně naučné tituly nebo knihy pro osobní rozvoj. Ty se dnes totiž tlačí v rámci audioknih do popředí a co do popularity jsou často srovnatelné s významnými detektivkami, fantasy nebo historickými díly. Pokud vás některá audiokniha zaujme, jistě na ni na internetu najdete řadu dalších uživatelských i odborných recenzí, které vás mohou v pořízení buď utvrdit, anebo vás třeba naopak odradí.

Nejlepší audioknihy 2020 – TOP 20+ knih se kterými neuděláte chybu

ŽánrObalNázev knihyAutor / čte
fantasySága o Zaklínači: kompletAndrzej Sapkowski
čte: Finger Martin
Koupit
fantasyHra o trůnyGeorge R. R. Martin
čte: František Dočkal
Koupit
beletrieElon MuskAshlee Vance
čte: Filip Švarc
Koupit
osobní rozvojDůmyslné umění,
jak mít všechno u pr**le
Mark Manson
čte: David Prachař
Koupit
literatura faktuBoss BabišJaroslav Kmenta
čte: Petr Kubes
Koupit
scifiStopařův průvodce GalaxiíDouglas Adams
čte: Vojtěch Dyk
Koupit
beletriePoslední AristokratkaEvžen Boček
čte: Veronika Kubařová
Koupit
osobní rozvojFaktomluvaAnna Roslingová Rönnlundová,
Hans Rosling,
Ola Rosling
čte: Borek Kapitančik
Koupit
osobní rozvojCo tě nezabijeScott Carney
čte: Pavel Nečas
Koupit
beletrieGump: Pes, který naučil lidi žítFilip Rožek
čte: Ivan Trojan
Koupit
pro dětiNejkrásnější příběhy
pro malé i velké
více autorů Koupit
beletrieNůžJo Nesbø
čte: David Matásek
Koupit
biografieŠlehačková oblakaTereza Salte Koupit
beletrieCizinec Albert Camus
čte: Jiří Dědeček
Koupit
biografieŠlachta - Třicet let pod přísahouJosef Klíma
Robert Šlachta
čte: více autorů
Koupit
pro dětiMalý princAntoine de Saint-Exupéry
čte: Daniela Kolářová
Ladislav Mrkvička
Koupit
pro děti50 nejznámějších českých pohádekvíce autorů Koupit

TOP 10 audioknih dle naší redakce

1. Sága o Zaklínači: komplet

Knihy o svérázném zaklínači Geraltovi z pera polského autora Andrzeje Sapkowského patří mezi nejslavnější díla fantasy literatury. V tomto kompletu najdete celou románovou ságu o zaklínači, která zahrnuje pět dílů. Knihy načetl známý herec Martin Finger a čekají vás doslova desítky hodin poslechu. Skvělá záležitost pro fantasy fajnšmekry, ale i zájemce, kteří se chtějí se zásadními díly tohoto žánru teprve seznámit.

Délka: 74 hod. 31 min. (7x audio)

2. Proč spíme

Kniha Proč spíme autora Matthew Walkera vyšla v originále teprve v roce 2017, ale už se dočkala českého překladu, a dokonce i české audioknihy! Její fenomenální úspěch není překvapivý. Kniha totiž komplexním a úžasným způsobem pojednává o tom, čemu většina lidí věnuje překvapivě málo pozornosti, o našem spánku. Chcete se dozvědět více o tom, čím trávíte cca jednu třetinu života?

Délka: 13:57 h

3. Hra o trůny

Další epické a kultovní dílo fantasy žánru. Vytvořil jej americký spisovatel G. R. R. Martin a na světě je nejspíš jen málo lidí, kteří o této sáze v životě alespoň jednou neslyšeli. Stejného úspěchu jako román se dočkal i velkorozpočtový seriál a nyní si můžete Martinovo dílo i poslechnout v podobě audioknih.

Délka: 44 hod. 32 min.

4. Angličtina nejen do auta – pro začátečníky

Chcete se ve volných chvílích vzdělávat? Cesta autem může být skvělou příležitostí. Co takhle si během ní procvičit angličtinu? Tato audiokniha je koncipována tak, aby vám přinesla maximální užitek, i když budete část soustředění věnovat i jiné činnosti. Nepotřebujete papír ani pero, jen své uši.

Délka: 4 hod. 33 min.

5. Elon Musk

Podnikatel a vynálezce Elon Musk patří mezi nejznámější světové osobnosti současnosti. Stojí např. za autonomními automobily Tesla nebo vesmírným programem společnosti SpaceX. V audioknize se o tomto vizionáři dozvíte vše, co jste chtěli vědět.

Délka: 12 hod. 50 min.

6. Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le

Kniha s poměrně jadrným názvem jistě upoutá pozornost. Její autor Mark Manson razí svéráznou filozofii a kniha vám může pomoci přenést se přes některé těžkosti života, zejména přes takové, s nimiž stejně nic nenaděláme. Pokud jsou knihy o osobním rozvoji váš šálek čaje, tahle jistě stojí za pozornost.

Délka: 7 hod. 2 min.

7. Boss Babiš

Našincům asi není nutné představovat jméno Andrej Babiš. Slovenský podnikatel, miliardář, majitel Agrofertu a v současnosti i premiér ČR je jednou z nejvíce kontroverzních postav naší současnosti, ale zřejmě i historie. Autor knihy o tomto muži, Jaroslav Kmenta, si rozhodně nebere servítky a snaží se nahlédnout Andreji Babišovi takříkajíc pod pokličku. Kniha se díky odvážnému přístupu setkala s velkým úspěchem.

Délka: 10 hod. 4 min.

8. Stopařův průvodce Galaxií

Slavné, kultovní dílo britského spisovatele Douglase Adamse se jednoznačně řadí do zlatého fondu sci-fi literatury. Humorná a fantazií kypící díla tohoto autora se dočkala různých zpracování, například i filmového. Pokud jste původní knihu Stopařův průvodce Galaxií ještě nečetli a chcete to napravit, můžete se s ní seznámit třeba právě prostřednictvím vynikající audioknihy, kterou načetl známý herec a hudebník Vojtěch Dyk.

Délka: 6 hod. 20 min.

9. Poslední Aristokratka

Kniha Poslední aristokratka autora Evžena Bočka se dočkala nebývalého úspěchu. Vydána byla v roce 2012 a patří mezi největší české knižní bestsellery posledního desetiletí. Dočkala se proto nejen pokračování, ale i filmového zpracování a samozřejmě taky audioknihy. Děj se věnuje aristokratické rodině, která se po dlouhém exilu v zahraničí vrací na své pozemky a statky v ČR. Tento humoristický román bude jistě brzy patřit mezi „povinnou četbu“.

Délka: 6 hod. 31 min.

10. Faktomluva

Kniha Faktomluva se ve světě dočkala překvapivého úspěchu. Ocenil ji dokonce Bill Gates a stala se bestsellerem v mnoha zemích. Nepřekvapí proto, že se dočkala i českého překladu – a následně i vlastní audioknihy. Faktomluva je kniha veskrze optimistickou a pozitivní. Snaží se poněkud upravit náš často negativistický pohled na svět a jeho vývoj či směřování. Ukazuje, že věci často nejsou zdaleka tak černé, jak se mohou jevit na základě informací médií. Kniha ale nešíří nekritický optimismus, naopak – snaží se čtenáře (posluchače) přimět k realistickému myšlení a vytváření názorů na základě faktů místo domněnek.

Délka: 8 hod. 45 min.

Vše o audioknihách

Co je to audiokniha a jak vzniká?

Audiokniha je zažité označení pro literární dílo převedené do podoby mluveného slova. Scénář, který je obvykle založen na již vydané „papírové“ knize předčítá jeden nebo více tzv. narátorů. Tedy interpretů, kterými jsou velmi často známí herci (ať už filmoví či divadelní), dabéři nebo jiné osobnosti. V některých případech se může čtení ujmout například samotný autor knihy nebo její překladatel, ale tato praxe není příliš obvyklá. Interpretaci přece jen zvládne zpravidla lépe profesionál se školeným hlasem.

Pokud se bavíme o profesionálních audioknihách, rozhodně si nelze představit, že vznikají pouhým přečtením díla do mikrofonu někde doma u počítače. Audio verze knih vznikají ve studiu a na jejich tvorbě se kromě zmíněného interpreta podílí také režisér, střihač, hudební skladatel a zvukař a dále kniha prochází postprodukcí, kde dochází k jejímu „sestavení“ do konečné podoby.

Audiokniha často obsahuje původní hudbu a taky zvukové efekty, její realizace trvá mnoho dní a může být stejně nebo i více finančně nákladná než realizace tištěné knihy, podle které vznikla. Proto jsou i ceny audioknih obvykle srovnatelné s cenami knižních titulů.

Audiokniha, zkrácená audiokniha a rozhlasová hra

Audiokniha může být poměrně široký pojem, ale dnes se pod tímto pojmem obvykle rozumí „čtená“ verze tištěného díla, která může být kompletní (tedy nezkrácená) anebo zkrácená na určitou únosnější stopáž. V takovém případě čte narátor jen režií vybrané pasáže.

V dřívější době byly právě zkrácené audioknihy běžnější, protože šlo spíše o okrajovou formu a tvůrci neměli prostředky ani důvěru v realizaci a úspěch kompletních verzí, které by zabraly i 10 nebo 20 a více hodin četby a poslechu. V posledních letech se trend obrací směrem právě ke kompletním verzím, protože audioknihy se stávají nesmírně populárními a jejich „čtenáři“ nechtějí být o nic ochuzeni. Jaké může mít audiokniha podoby?

  • Audioknihu čte jeden interpret, efektů a hudby je minimum, smyslem je zprostředkovat obdobný zážitek, jako by čtenář četl knihu sám.
  • Audioknihu čte více interpretů, text může být upravený, přednes je více herecký, často více hudby nebo zvukových efektů. Obvykle se pak mluví o dramatizované četbě.
  • Poslední fází je pak dramatizace označovaná taky jako rozhlasová hra. Původní text je silně upraven a výsledek budí spíše dojem zvukového záznamu filmu či divadelní hry na motivy románu. Rozhlasové hry a dramatizace jsou oblíbené už desítky let.

Které řešení je nejlepší? To záleží pouze na vás. Dobrý prodejce vždy uvádí, zda jde o kompletní knihu, zkrácenou verzi, nebo dokonce dramatizaci. Pokud chcete mluvené slovo využívat coby plnohodnotnou náhradu čtení, pak se nezkrácené audioknihy jeví jako nejvhodnější.

Výhody a nevýhody audioknih

Audiokniha je skvělou náhradou knihy v situacích, kdy nemůžete nebo nechcete číst. Například při jízdě autem, při usínání, sportování, když vás bolí oči nebo kdykoli jindy. Kvalitně zpracovaná audiokniha vám poskytne srovnatelný zážitek jako vlastní četba.

Nevýhodou je, že pokud vám nějaká pasáž unikne v důsledku nesoustředění (nebo usnutí) je oproti klasické knize poněkud obtížnější navázat tam, kde jste skončili. Taky vám ne vždy musí sednout hlas zvoleného interpreta. Některým audioknihám může být i ke škodě přílišné množství zvukových efektů nebo hudebních vsuvek. Jak je „převod“ knihy na audio zvládnutý se můžete dozvědět v recenzích audioknih.

Jaké žánry audioknih existují?

Audioknihy zahrnují prakticky stejné žánry jako knihy klasické. Dnes už nejsou žádnou výjimkou ani audio verze např. literatury faktu. Mezi nejoblíbenější žánry audioknih patří:

  • Literatura pro děti a mládež, detektivky, krimi, thrillery, fantasy a sci-fi, rozvojové a populárně naučné knihy

Vybrat si však můžete třeba i humorná nebo erotická díla, odborné tituly, náboženské spisy a mnoho dalšího.

Jak audioknihy poslouchat?

V současnosti jsou audioknihy v drtivé většině případů distribuovány ve formátu MP3, který zvládá naprostá většina zařízení. Důvod pro tento formát je ryze praktický. Jak bylo řečeno, audioknihy mají mnoho hodin, není výjimkou, když je záznam delší než 20 hodin. Tento úsporný formát minimalizuje velikost tak objemného záznamu. Audioknihu si dnes můžete pořídit de facto ve dvou podobách:

  • Fyzický nosič (CD)
  • Elektronický odběr

Trend se jednoznačně kloní k elektronickému odběru. To jednoduše znamená, že si audioknihu zakoupíte v e-shopu v podstatě formou elektronické licence – a následně si ji můžete stáhnout do svého zařízení (např. počítač nebo notebook, mobilní telefon, tablet, MP3 přehrávač apod.).

Stále častější už je taky možnost poslechu online bez nutnosti stahování. Toto řešení je výhodné u méně kapacitních zařízení, jako jsou právě mobilní telefony nebo tablety, kde úložného prostoru nebývá až tak nazbyt oproti vysokokapacitním pevným diskům počítačů. Nevýhodou je ale nutnost připojení k internetu během poslechu.

Kde koupit / stáhnout audioknihy?

Koupit a následně stáhnout audioknihy si můžete u těchto ověřených prodejců:

logo martinus

logo knihydobrovsky

audiolibrix logo

Máte přeci jen rádi spíše vůni papíru? Pak si prohlédněte tipy na nejlepší knihy nebo nejlepší kuchařské knihy.

0 Sdílení