InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Má Čihadlo vyhráno? Experti doporučili čtyři lokality jako vhodné pro vybudování hlubinného úložiště

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

DEŠTNÁ / SVĚTCE / PLUHŮV ŽĎÁR / LODHÉŘOV - Poradní panel expertů (PPE) před několika dny na svém jednání schválil hodnotící zprávu, ve které doporučil řediteli Správy úložišť jaderných odpadů (SÚRAO) čtyři lokality vhodné pro vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu. Z původního počtu devíti lokalit byly vybrané čtyři: Janoch u jaderné elektrárny Temelín, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku a Březový potok na Klatovsku. Lokalita Čihadlo na Jindřichohradecku, která zahrnuje město Deštná, obce Lodhéřov, Pluhův Žďár a Světce, mezi nimi není, ale zůstává lokalitou záložní.

Je pro Čihadlo vyhráno nebo ne? Doporučení panelu expertů musí schválit ještě rada SÚRAO, své slovo bude mít také ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a definitivní rozhodnutí je v rukou Vlády České republiky. Finální rozhodnutí by mělo být známé do konce měsíce června. Do té doby ještě není nic jisté. Status záložní lokality také znamená, že Čihadlo může být vráceno zpět do výběru, pokud další průzkumy ve vybraných lokalitách nepotvrdí jejich vhodnost.

V naší lokalitě proběhla v Deštné a Lodhéřově v roce 2004 referenda s výsledkem, že obce mají udělat vše pro to, aby úložiště či průzkumy v lokalitě nebyly. Pluhův Ždár a Světce jsou zase od roku 2016 členy Platformy proti hlubinnému úložišti hájící zájmy dotčených obcí a občanů napříč všemi lokalitami. Občané našich obcí a jejich zástupci dělali kroky k tomu, aby byl výsledek takový, že lokalita Čihadlo nepostoupí do užšího výběru. To se nyní stalo.

Pro tuto chvíli si můžeme všichni vydechnout, ale jen opatrně. Minulé zkušenosti nás naučily, že rozhodnutí a postupy státu v otázce hlubinného úložiště se mohou rychle změnit.

Za město a obce: Petr Nohava, Pluhův Žďár; Zdeňka Klesalová, Lodhéřov; David Šašek, Deštná; Zdeněk Turek, Světce

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace