Hlavní obsah

Král zůstává v čele Českého hokeje, do výkonného výboru se dostal Jágr

Praha

O další čtyři roky se prodlužuje šéfování Tomáše Krále, který stojí v čele Českého hokeje již dvanáct let. Šestapadesátiletý právník byl jediným uchazečem na vedoucí funkci ve svazu a při dnešní pražské volební konferenci Českého hokeje se pro něj vyslovila drtivá většina z 58 přítomných delegátů. Nikdo nehlasoval proti a Královi tak začíná čtvrté volební období.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Českého hokeje Tomáš Král

Článek

Královi konference takřka jednomyslně odhlasovala i složení výkonného výboru, do nějž staronový předseda navrhl těchto deset lidí: Petr Bříza, Marek Chmiel, Jaromír Jágr, Aleš Pavlík, Daniel Sadil, Bedřich Ščerban, Jiří Šindler, Jiří Šlégr, Milan Vacke, Libor Zábranský.

Novými tváři ve vedení Českého hokeje jsou třinecký manažer Marek Chmiel, šéf litoměřického klubu Daniel Sadil, šéf sekce parahokeje Jiří Šindler a poměrně překvapivě i majitel kladenských Rytířů Jaromír Jágr, jenž je v novodobé historii jediným dosud aktivním hráčem na tak vysoké funkcionářské pozici ve svazu.

Foto: Sport.cz

Znovu zvolený předseda Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král odpovídá novinářům na dotazy.

Jágr ale jako jediný z 11 členů nového výkonného výboru nebyl na konferenci přítomen. Do čela Dozorčí rady Českého hokeje byl nově zvolen Miroslav Šeba, pozici předsedy Arbitrážní komise obhájil Vladimír Balaš.

Zábranský, Šlégr nebo Jágr by to mohli jednou převzít

Král po svém zvolení, kterému nepředcházela ani žádná diskuse, oznámil, že nemá rád velká prohlášení směrem k budoucnosti, ale osobně předpokládá, že kandidoval už naposledy. „Neměl bych vůbec žádný problém s tím, kdyby se o tu pozici prezidenta svazu ucházel už teď i někdo jiný, ale v novém výkonném výboru vidím výrazné hokejové osobnosti jako jsou Libor Zábranský, Jiří Šlégr nebo Jaromír Jágr, kteří by to mohli převzít," řekl Král.

Všechny ujistil, že přes zodpovědnost a všechny starosti, které jsou s funkcí spojené, má stále chuť a nadšení do práce jako na úplném začátku svého mandátu. „Před dvanácti lety jsem svaz přebíral v dezolátním ekonomickém stavu, dnes je to perfektně fungující organizace. Všem, kdo se na tom podíleli, chci strašně poděkovat. Těší mě i to, že dotace od státu tvoří jen třetinu výnosů Českého hokeje, většinu získáváme vlastní činnosti. Je za tím spousta mravenčí, málo viditelné práce, bez níž bychom ale nemohl existovat," přiznal.

Extraliga? Kvalitní a divácky atraktivní

„Když jsem začínal, trochu se mi třásla kolena zodpovědností, ale dneska už je to zaběhnuté a kolena se mi třesou spíš z toho, že vím, co nás čeká," usmál se Král s tím, že největší radost má z členské základny. „Počty nejmenších hokejistů rostou v desítkách procent. Rád bych ještě vyslovil razantní nesouhlas s tvrzením, že klesá úroveň extraligy, podle mne jde o kvalitní a divácky atraktivní soutěž," vykládal Král.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Českého hokeje Tomáš Král

Jeho nejvýraznější starosti jsou v současnosti spojené hlavně se situací kolem koronaviru. „Nikdo neví, jak se bude vyvíjet. A nejde jen o ekonomiku, ale především o sportovní provoz. Třeba to vidím padesát na padesát, jestli koncem srpna vůbec začne reprezentační sezona, protože příjezd Rusů a Švédy na České hry k nám se zatím zdá nesmírně komplikovaný. Už je nám také jasné, že začneme hrát při omezeném počtu fanoušků a dalších hygienických opatřeních a bojím se, jak by případná druhá vlna pandemie poznamenala další sezonu," líčil Král.

Nastínil také své vize pro příští čtyři roky. „Musíme zajistit, aby nás ekonomické dopady koronaviru poznamenaly co nejméně, i když už jsme přišli o dva velké sponzory a budeme muset pracovat s rozpočtem o téměř dvacet procent nižším. Přál bych si i stabilizovat strukturu soutěží, vyhnout se častým úpravám a změnám," uvedl.

Na konci Králova čtvrtého volebního období pak přijde mistrovství světa v Česku. „To je pro hokej tak trochu zlaté vejce, chceme uspět sportovně, návštěvnicky i finančně. A protože vím, že kritériem úspěšnosti hokeje jsou v očích veřejnosti vždycky medaile, tak pochopitelně doufám, že konečně skončí to čekání od roku 2012 a reprezentace co nejdříve nějakou medaili z mistrovství světa přiveze," řekl staronový šéf svazu.

Reklama

Související témata: