O nás
 
Kontakt
 
in Web czech .cri.cn

Hlavní stránka  Cestování  Kultura  Byznys  Komunikace  Čínština  Hudba  Foto  Čínská encyklopedie  Stará stránka

"Brání Čína vývoj vakcín v západních zemích?" Absolutní nesmysl!
2020-06-20 20:29:03 cri

Dne 7. června americký republikánský senátor Rick Scott v interview s BBC uvedl, že Spojené státy mají důkazy, že Čína se snaží narušit nebo oddálit vývoj nových vakcín proti COVID-19 v západních zemích. Je to pravda?

Zaprvé, každý člověk, včetně mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hua Chunying (Chua Čchun-ing) a novináře, který měl interview se Scottem, chce se zeptat, kde je důkaz? Pro tuto otázku Scott odmítl poskytnout podrobnosti, ale jen zdůraznil, že zdrojem informací byla zpravodajská agentura. To lidem připomíná, že v minulém měsíci americký ministr zahraničí Mike Pompeo také prohlásil, že „velké množství důkazů" ukázalo původ nového koronaviru z laboratoře ve městě Wuhanu (Wu-chan), nakonec však nebyl předložen žádný důkaz.

Stalo se obvinění bez důkazů již praxí amerických politiků?! Copak je takové diskreditování příliš nezodpovědné a náklad takové akce příliš nízký?

Scott navíc řekl, že Čína nechce, aby se Spojené státy ujaly vedení ve vývoji vakcín. Proč? Chce Čína monopolizovat vakcíny jen pro své vlastní použití?

Pojďme se na to podívat logicky a na základě skutečnosti.

Čínský prezident Xi Jinping (Si Ťin-pching) na 73. shromáždění Světové zdravotnické organizace (WHO) slíbil, že jakmile Čína dokončí vývoj a výrobu vakcíny a její klinické testování a užití, bude vakcína z Číny poskytnuta světu jako veřejný produkt. Dne 7. června čínské ministerstvo vědy a technologie na tiskové konferenci pro vydání bílé knihy s názvem Akce Číny proti epidemii nového koronaviru znovu zdůraznilo, že tento závazek bude vážně realizován. V tomto ohledu se domněnka o čínské monopolizaci vakcíny zhroutila sama.

Chce Čína svou převahou ve vývoji vakcíny převzít vedoucí postavení Spojených států jako „spasitele" ?

Podle statistik WHO probíhá vývoj vakcíny ve více než 120 zemích na světě, včetně Číny. Čína stále usiluje o podporu mezinárodní spolupráce v dané oblasti. V počátečním období epidemie v lednu sdílela Čína v prvním čase se světem informace o genové sekvenci nového kronaviru, v současně době spolupracuje s Kanadou a dalšími zeměmi a WHO, aby urychlily vyvinutí vakcíny a léků proti COVID-19. I když Čína jako první vyvine vakcínu, bude to výsledkem spolupráce, nikoli zásluhou samotné Číny.

Zdá se, že ani fakt, ani logika nejsou na straně amerického Kongresmana Scotta. Možná je na čase mu připomenout, že paranoidní blud a diskreditace Číny nemohou zachránit lidstvo, ale vakcína a bezvýhradná mezinárodní spolupráce ano.

Příslušné zprávy
Přidat komentář
© China Radio International.CRI. All Rights Reserved.
16A Shijingshan Road, Beijing, China