Král bude nadále pokračovat coby prezident Českého hokeje. Ve výkonném výboru je i Jágr

Ve funkci určeného pro nejvyššího bosse českého hokeje dosud strávil dlouhých 12 let, teď si Tomáš Král toto angažmá prodlouží na další čtyři roky. Potvrdila to sobotní volební konference Českého hokeje, která ho do funkce prezidenta Českého hokeje zvolila drtivou většinou z celkových 58 přítomných delegátů. Jednalo se vlastně o formální záležitost, neboť Král neměl žádného protikandidáta a z oněch přítomných delegátů proti němu nikdo nehlasoval.

Poté, co byl šestapadesátiletý právník Tomáš Král znovuzvolen do své funkce, rozhodla volební konference i o novém složení výkonného výboru Českého hokeje. Do něj Král navrhl následujících deset jmen: Petr Bříza, Marek Chmiel, Jaromír Jágr, Aleš Pavlík, Daniel Sadil, Bedřich Ščerban, Jiří Šindler, Jiří Šlégr, Milan Vacke, Libor Zábranský.

Právě mezi těmito deseti osobnostmi nalezneme i tři nová jména, jež ve výkonném výboru zasednou. Řeč je o třineckém manažerovi Marku Chmielovi, stejně tak i o šéfovi litoměřického klubu Danielu Sadilovi či o Jiřím Šindlerovi, šéfovi sekci parahokeje. Rozhodně je pak překvapením, že se do výkonného výboru nově dostal i stále hrající majitel prvoligového Kladna Jaromír Jágr.

Právě on je tak prvním v historii, kdo je v tak vysoké funkci ještě v době, kdy je stále aktivní hokejistou a právě on jediný to byl, kdo z 11 členů nového výkonného výboru nebyl přítomen na sobotní volební konferenci. Vedle toho se rozhodlo i o vedení Dozorčí rady Českého hokeje, ve které se nově objeví Miroslav Šeba, Vladimír Balaš pak nadále setrvá ve funkci předsedy Arbitrážní komise.

Ve výkonném výboru jsou lidé, kteří by mohli Krále jednou nahradit, uvedl sám prezident

Přestože se Král nechal slyšet, že nerad dává velká prohlášení směrem k budoucnosti, připustil, že v sobotu se zřejmě jednalo o jeho pposlední kandidaturu do čela Českého hokeje. „Neměl bych vůbec žádný problém s tím, kdyby se o tu pozici prezidenta svazu ucházel už teď i někdo jiný, ale v novém výkonném výboru vidím výrazné hokejové osobnosti jako jsou Libor Zábranský, Jiří Šlégr nebo Jaromír Jágr, kteří by to mohli převzít," uvedl konkrétně Král.

Před samotnou volbou do funkce prezidenta Českého hokeje sice nebyla žádná diskuze, Král ale ujistil, že i přes zodpovědnost a starosti s jeho funkcí spojené má pořád stejnou chuť a nadšení do práce, jako tomu bylo před dvanácti lety. „Před dvanácti lety jsem svaz přebíral v dezolátním ekonomickém stavu, dnes je to perfektně fungující organizace. Všem, kdo se na tom podíleli, chci strašně poděkovat. Těší mě i to, že dotace od státu tvoří jen třetinu výnosů Českého hokeje, většinu získáváme vlastní činnosti. Je za tím spousta mravenčí, málo viditelné práce, bez níž bychom ale nemohl existovat," řekl a pokračoval s úsměvem: „Když jsem začínal, trochu se mi třásla kolena zodpovědností, ale dneska už je to zaběhnuté a kolena se mi třesou spíš z toho, že vím, co nás čeká."

Nejvíce ho těší členské základny a práce s mladými hokejisty. „Počty nejmenších hokejistů rostou v desítkách procent. Rád bych ještě vyslovil razantní nesouhlas s tvrzením, že klesá úroveň extraligy, podle mne jde o kvalitní a divácky atraktivní soutěž," sdělil Král.

Pro něho je nyní největší starost to, jak udržet ekonomicky český hokej po koronavirové krizi. „Nikdo neví, jak se bude vyvíjet. A nejde jen o ekonomiku, ale především o sportovní provoz. Třeba to vidím padesát na padesát, jestli koncem srpna vůbec začne reprezentační sezona, protože příjezd Rusů a Švédy na České hry k nám se zatím zdá nesmírně komplikovaný. Už je nám také jasné, že začneme hrát při omezeném počtu fanoušků a dalších hygienických opatřeních a bojím se, jak by případná druhá vlna pandemie poznamenala další sezonu," přibližuje Král, jak to bude na začátku nové sezóny 2020/21.

A jaké jsou jeho priority pro následující čtyři roky? „Musíme zajistit, aby nás ekonomické dopady koronaviru poznamenaly co nejméně, i když už jsme přišli o dva velké sponzory a budeme muset pracovat s rozpočtem o téměř dvacet procent nižším. Přál bych si i stabilizovat strukturu soutěží, vyhnout se častým úpravám a změnám," prozradil Král.

Až bude Král končit toto jeho další funkční období, bude se psát rok 2024 a v Česku se bude opět konat mistrovství světa v hokeji. „To je pro hokej tak trochu zlaté vejce, chceme uspět sportovně, návštěvnicky i finančně. A protože vím, že kritériem úspěšnosti hokeje jsou v očích veřejnosti vždycky medaile, tak pochopitelně doufám, že konečně skončí to čekání od roku 2012 a reprezentace co nejdříve nějakou medaili z mistrovství světa přiveze," přeje si Král.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.
Tomáš Hertl, autor: Facebookový profil hráče

Hertl o posledním přestupovém dni přestoupil k obhájcům Stanley Cupu. Nové angažmá mají další tři Češi

Během posledního přestupového dne v rámci kanadsko-americké NHL se uskutečnilo hned několik transferů, přičemž hned čtyři se týkají českých hokejistů. Jeden z nich je pak obzvlášť bombový. Tomáš Hertl mění dres San Jose za ten týmu z Las Vegas. Tuto sezónu tak tedy bude dohrávat za obhájce Stanley Cupu. San Jose opustil i Radim Šimek, míří do Detroitu. Neznamená to však, že v týmu Žraloků nebude český legionář. V tamním brankovišti bude nově k vidění Vítek Vaněček, jenž doposud působil v New Jersey. Jakub Zbořil pak odešel z Bostonu do Columbusu.

Více souvisejících

hokej

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 22 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

Tragická nehoda FlixBusu v Německu. Autobus skončil na boku, pět mrtvých

Tragická nehoda autobusu dopravce FlixBus se ve středu dopoledne stala na dálnici nedaleko německého Lipska. Nepřežilo ji pět lidí, dalších více než dvacet cestujících utrpělo zranění. O neštěstí informovala světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy