Vtipná hodinová hudebně-taneční hříčka Claudia Monteverdiho z roku 1608 v dobových kostýmech, jeden z programů Krumlovského slunovratu, který ja náhražkou letošních Slavnostní pětilisté růže, sklidil úspěch.

"Toto dílo italského skladatele Claudia Monteverdiho patří mezi nejzajímavější díla manýrismu," vysvětluje režisérka a choreografka Helena Kazárová, umělecká vedoucí Hartig Ensemble a profesorka katedry tance HAMU. Mimochodem vloni vytvořila pro zahajovací představení MHF Český Krumlov velkolepé taneční představení Venuše a živly v zámecké zahradě. "V Inscenaci Růže Ballo delle ingrate (Ballo nevděčnic) se nacházíme v době, kdy se prošlapávala cesta k hudebnímu divadlu doby baroka a vzorem bylo antické divadlo ve své komplexnosti," popisuje Helena Kazárová. "V nastudování díla Ballo delle ingrate se nyní tvůrci pokusili obnovit symbiózu instrumentální a vokální hudby s tancem, který při premiéře díla v Mantově prováděly dvořanky v nádherných kostýmech pošitých umělými slzami, rubíny a granáty. Látka pro oděvy, které halily jejich postavy, byla utkána zvláště pro tuto příležitost. Jde o satirickou záležitost, která byla později vícekrát zopakována při svatbách dalších panovníků, např. Ferdinanda III. s Eleonorou Gonzaga. V páteční premiéře šlo o komornější projekt ve verzi pro čtyři zpěváky, čtyři hudebníky a čtyři tanečnice."

Iniciátorem projektu je Tomáš Hála, známý dirigent (působil jako šéfdirigent Jihočeského divadla), varhaník a cembalista, profesor pražské konzervatoře. Představení se konalo ve spolupráci s Městským divadlem Český Krumlov a za podpory Města Český Krumlov, Nadace barokního divadla zámku Český Krumlov a Ministerstva kultury ČR.