Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Příběhy z veterinární ordinace 6 – Zánět drápu
Sdílet:

Příběhy z veterinární ordinace 6 – Zánět drápu

Psi
Nemoci

Každá správná dáma o sebe ráda pečuje. Tento fakt je všem dobře znám snad už odjakživa a jinak tomu není ani u psích slečen. V psím světě to samozřejmě nejsou jen dámy, ale i psí kluci. Dnes se však podíváme na drápky jedné krásné saarloosky, která si pravděpodobně okusováním své packy přivodila nepěkný zánět.

Dráp je tvořen zrohovatělou destičkou, která vznikla z mrtvých buněk rohovatějící pokožky. Nedílnou součástí je samozřejmě keratin. Keratin je bílkovina s vláknitou strukturou, která tvoří strukturu a tvrdost drápu. Anatomicky můžeme dráp rozdělit do tří vrstev: rohová stěna, škára a drápová kost.

Arya Graunebel RosenWolf je velice šikovná fenka Saarloosova vlčáka, která si pravděpodobně svědomitou péčí o své tlapky přivodila nepěkný zánět drápu. Jako první se začalo projevovat kulhání. Zatím jen v menší míře a pouze doma, kde si páníčci všimli, že špatně našlapuje a zvedá nohu. Další den si všimli, že nohu zvedá už i venku a ulevuje si tak od bolesti v tlapce. Důkladná prohlídka celé tlapky nic neukázala, a tak se rozhodli navštívit veterinární kliniku. Ani paní doktorka zde nic neobjevila a byli posláni zpět domů v domnění, že si fenka pouze hnula drápkem, když si jej čistila nebo ho okusovala. Dostala prášky proti bolesti a při zhoršení stavu měli opět přijít. O dva dny později si páníčci všimli, že má Arya nateklý celý prst. Hned další den byli objednáni na zákrok, protože se u drápu objevila hnisavá boule.

Celé ošetření probíhalo bez umrtvení. Pánečci Aryu zafixovali, aby se nemohla hýbat a byla v klidu. Paní doktorka bulku u drápu rozřízla a pečlivě ránu vyčistila. Packa se musela zavázat a musela být naordinována antibiotika. Další kontrola měla být za 3 dny. Celá packa se musela zkontrolovat, omýt a znovu zavázat. Po pár dnech, co byla nasazena antibiotika a packa se udržovala v klidu a čistotě, otok úplně splaskl a rána se zcela zahojila. 

Autor textu: Barbora Ludikovská
Autor fotografií zdroj: Barbora Ludikovská
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru