InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Gump – jsme dvojka - promítání filmu

    Čtvrtek 28.3 16:00 - Biograf Kotva Lidická 2110, České Budějovice

  • Basstard Beatz w. Magenta & Tony P

    Čtvrtek 28.3 21:00 - Klub K2 Sokolský ostrov 1, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 

V Chřešťovicích si připomněli památku Františka Štumbauera a Josefa Adámka

 Autor: Martin Petřík

    Autor: Martin Petřík

CHŘEŠŤOVICE – Vzpomínková a pietní akce se dnes uskutečnila u pomníku padlých před zámkem v Chřešťovicích na Písecku. Program byl zahájen státní hymnou. Následovalo několik proslovů a předání pamětních odznaků vzácným hostům. A došlo na odhalení pamětních desek Františka Štumbauera a Josefa Adámka.

 

Na tyto dvě osobnosti se v rámci pietní akce v Chřešťovicích vzpomínalo. Před sto lety se narodil Josef Adámek, válečný veterán 2. světové války. Podle místních skvělý a skromný člověk, který na sobě během svého života vůbec nedával znát, že byl válečným hrdinou. Mnozí na něj během odpoledne zavzpomínali. Podle slov Radky Lacinové, která celou akci zorganizovala, přišlo mnoho lidí na to, že byl válečným veteránem, až po jeho smrti. Tak skromný tento muž byl.

Druhým mužem, na kterého se vzpomínalo, byl František Štumbauer. Odjel na konci 2. světové války bránit svou vlast do Prahy. Tam se zúčastnil bojů, ve kterých v květnu roku 1945 zemřel.

Místní si těchto hrdinů velice váží, a proto se rozhodli oba muže uctít pamětními deskami. Řada obcí má památníky a pamětní desky, na kterých jsou vyjmenováni padlí z první světové války. Na hrdiny ze druhé světové války se trochu zapomíná. Nezapomněli však v Chřešťovicích, což ocenil ve svém proslovu i senátor Jaroslav Větrovský. Mezi čestnými hosty nechyběly ani rodiny obou vzpomínaných osobností.

Po vzpomínkové a pietní akci před chřešťovickým zámkem se přítomní přesunuli do kulturního domu, kde byly životní příběhy obou mužů připomenuty na výstavce. 

Víc z této akce přinesou Písecké postřehy. 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Jirka 

    Reagovat

     

    Opravdu zdařilá vzpomínka na skvělé rodáky.Klobouk dolů před obětavou prací všech organizátorů v čele s Radkou Lacinovou.

    Vloženo 22.6.2020 20:51:14

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace