reklama

Dnes je nejdelší den v roce a taky Mezinárodní den jógy. Zvládli byste tyto pozice?

21. června nastane na severní polokouli oficiálně nejdelší den v roce. Letní slunovrat se přitom slaví v mnoha zemích světa jako jeden z největších svátků a má také velký spirituální význam. Není proto divu, že se v tento den oslavuje také Mezinárodní den jógy. Toto cvičení zaměřené na fyzickou i duševní pohodu vzniklo v Indii a oblíbili si jej lidé z celého světa.

Prohlédnout grafiku
Foto: iStock

Mezinárodní den jógy se slaví již pátým rokem, v říjnu 2014 jej schválilo Valné shromáždění OSN. Na první oficiální svátek jógy se uskutečnila největší jógová lekce na světě pod širým nebem, a to v indickém Novém Dillí. Téměř 36 tisíc lidí tehdy po dobu 35 minut cvičilo 21 ásan, účastnilo se jí 84 národů. 

Jóga má indický původ a nejstarší zmínky o tomto cvičení pocházejí z prvního tisíciletí před našim letopočtem a jsou spojeny s praktikami světců a meditacemi. 

Jóga slouží k sebepoznání a získání rovnováhy v životě. V dnešní době je spojena především s fyzickým souborem cvičení a pozic (ásan), které protahují tělo, zvyšují zdatnost a pomáhají zlepšovat naši fyzickou i psychickou stránku. Pomáhá k uvolnění, vnitřnímu klidu i zbavení se stresu.

Hlavními směry jógy jsou: bhakti, jnana, karma, hatha, raja a mantra. Druhů a typů jógy je však nesmírné množství. A v posledních letech se stávají populární i alternativní druhy, jako je jóga se zvířaty nebo třeba pivní či vinná jóga. Jóga je v posledních letech jeden z nejpopulárnějších sportů po celém světě, a to i díky relativní jednoduchosti a tomu, že se dá cvičit prakticky kdykoliv. 

A vzpružit tělo i ducha můžete jednoduchými cviky nebo se pokusit i o ty složitější. Podívejte se, které pozice lze dlouhodobým cvičením vykouzlit. 

reklama
reklama
reklama