Teroristický útok v Británii: Pachatel ubodal několik lidí

Britská policie vyšetřuje sobotní útok nožem v jihoanglickém městě Reading, při němž zemřeli tři lidé, jako teroristický čin. Oznámil to dnes národní koordinátor pro boj s terorismem Dean Haydon. Vyšetřovatelé dosud hovořili o tom, že motiv útočníka je nejasný a že chtějí v tomto ohledu zůstat otevření všem možnostem.

Útok v parku Forbury Gardens si kromě třech obětí vyžádal i tři vážně zraněné. Na místě byl zatčen 25letý muž pro podezření z vraždy, po nikom jiném policie nepátrala. Britská média s odvoláním na zdroje na ministerstvu vnitra uvedla, že zatčený muž je Libyjec, který byl v minulosti trestán. Byl ve vězení za menší přečin, který nijak nesouvisel s terorismem.

Podle svědků se útok odehrál kolem 18:00 místního času (20:00 SELČ) v centru Readingu, které se nachází asi 65 kilometrů západně od Londýna. Ve městě bylo v sobotu večer slunečno a oblíbený park byl plný lidí, kteří si sem přišli popovídat s přáteli. Kvůli koronavirovým opatřením jsou v Británii zavřené hospody a podobná zařízení, takže hodně lidí se schází venku, napsala agentura Reuters.

"Nemáme žádné zprávy, které by naznačovaly, že veřejnosti hrozí další nebezpečí. Přesto občany vyzýváme, aby zůstali bdělí a jakoukoli podezřelou věc nahlásili policii," uvedl policejní důstojník Ian Hunter. Ten stejně jako ministr zdravotnictví Matt Hancock informovali, že vyšetřovatelé zatím čin nespojují s terorismem. Policie ale později věc přehodnotila a vyšetřování případu převzalo protiteroristické oddělení.

Svědek Lawrence Wort zpravodajskému serveru BBC News řekl, že útočník se zničehonic rozběhl ke skupině asi osmi až deseti lidí a začal je bodat nožem do krku a dalších částí těla. Potom se rozběhl i za Wortem, ale tomu se podařilo uprchnout.

K útoku došlo na místě, kde se dříve v sobotu uskutečnila poklidná demonstrace hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) proti rasismu a policejnímu násilí. Policie nicméně sdělila, že vraždění s demonstrací nesouviselo.

"Objevily se zprávy, že tento incident je spojený s protestem hnutí Black Lives Matter, který se konal v Readingu v sobotu odpoledne. Mohu potvrdit, že incident s demonstrací není spojen. Došlo k němu asi tři hodiny poté, co demonstrace skončila," sdělil Hunter.

Premiér Boris Johnson řekl, že myslí na všechny, kteří byli "děsivým incidentem" v Readingu postiženi. Poděkoval také záchranným složkám na místě. Ministryně vnitra Priti Patelová na twitteru sdělila, že je zprávami o útoku "hluboce znepokojena". "Mé myšlenky jsou se všemi, kterých se incident týká, včetně policie a záchranářů na místě činu," napsala.

Související

Více souvisejících

Velká Británie útok

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy