Plzeňský kraj učaroval režisérům, vydejte se po filmových místech

  9:10
Víte, která místa v západních Čechách si filmaři vybrali pro natáčení svých filmů a seriálů? Pokud ne, Regionální filmová kancelář Plzeňského kraje vytvořila balíček těch nejzajímavějších míst, která stojí za výlet. Na seznamu je například zřícenina hradu Gutštejn, kaolinový důl v Nevřeni, jízdárna ve Světcích u Tachova či městečko Úterý.

Plzeňský kraj proslavila řada filmů a seriálů. Do západních Čech se rád vrací například režisér Tomáš Vorel. | foto: Petr Eret, MF DNES

O spoustě děl možná místní obyvatelé ani netuší, že vznikla právě v západních Čechách. Například Šumavu dnes mají diváci spojenou především s populárním a úspěšným seriálem Policie Modrava, ale toto západočeské pohoří hostilo i štáb filmu Nabarvené ptáče či nezapomenutelné trilogie s Tomášem Holým – Pod Jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem. 

Oblíbenou lokací filmařů je taktéž klášter v Kladrubech, kde byla zčásti natáčena pohádka Tři bratři či televizní film Jiřího Stracha Santiniho jazyk.

Filmaři v kraji ovšem objevili už i zapadlé obce a městečka v oblasti bývalých Sudet, jako jsou Úterý, Olbramov nebo Rabštejn nad Střelou. Právě Rabštejnsko je oblíbenou lokací režiséra Tomáše Vorla, který zde natáčel trilogii Cesta z města, Cesta do lesa a aktuálně dokončovaný snímek Cesta domů.

„Celá zdejší krajina mě přitahuje svou rozmanitostí a divokostí. Jsou tu propasti, břidličné lomy, skály, řeky, rybníky, štoly stříbra, skutečný prales… A také tu žijí podivní a svérázní lidé, takové v jiných krajích nenajdete,“ svěřil se známý režisér.

Stejně jako filmaři se mohou i turisté vydat po stopách zdejších unikátních lokací a objevovat leckterá pozapomenutá místa.

Během letní sezony si zástupci filmové kanceláře připravili seriál filmových míst, která stojí za výlet.

Tipy na výlety můžete najít na webu www.filmplzen.cz v záložce Filmové putování a na Facebooku Regionální filmové kanceláře Plzeňského kraje.

Plzeňský kraj byl v minulosti vždy otevřený filmovým štábům a ani v současnosti tomu není jinak. K dnešnímu dni schválilo zastupitelstvo Plzeňského kraje podporu tří nových snímků v souhrnné výši 1,2 milionu korun. 

Jedná se o komedii Matky s Hanou Vagnerovou v hlavní roli a historické drama Il Boemo o životě a díle skladatele Josefa Myslivečka. Natáčení obou snímků se odehraje v srpnu letošního roku a jednou z vybraných filmových lokací se stal například klášter v Plasích

Třetím podpořeným snímkem je životopisný film Zátopek, který se v kraji natáčel na letišti v Líních a aktuálně se dokončuje. Filmaři chtějí letošní premiéru filmu posunout, a to s ohledem na nově stanovený termín LOH v Tokiu. Sladění termínu premiéry s letními olympijskými hrami bylo původně plánováno na léto 2020. Současná situace však tento záměr překazila.

Koronavirus zcela zastavil cestovní ruch v regionu

Regionální filmová kancelář Plzeňského kraje byla založena s cílem propagovat kraj jako atraktivní místo pro filmová natáčení a rozšiřovat povědomí o filmové turistice.

Filmovým štábům celoročně vypomáhá v oblastech produkce, při výběru natáčecích lokací a náboru komparzu, medializaci nebo při jednání s místními úřady, firmami a dalšími organizacemi. Činnost kanceláře je podpořena Plzeňským krajem a Státním fondem kinematografie.

„Prakticky ze dne na den se stopla veškerá natáčení v kraji a z toho plynoucí příjmy. Taktéž cestovní ruch byl a pravděpodobně ještě dlouho bude jednou z nejvíce postižených složek. Naším cílem je na pozadí nabídky netradičního turistického průvodce podpořit cestovní ruch v regionu a dopomoci k prezentaci kinematografických děl a souvisejících filmových lokalit v kraji,“ sdělil Petr Veruněk, vedoucí a zakladatel filmové kanceláře.

Natáčení filmu Nabarvené ptáče na Šumavě (14. 6. 2018)

15. června 2018