Pár postřehů k článku Putina o 2. světové válce

21.06.2020 07:46

TauRus

 

Článek byl napsán pro americký časopis The National Interest,
https://nationalinterest.org/feature/vladimir-putin-real-lessons-75th-anniversary-world-war-ii-162982

který vydává washingtonské Centrum národních zájmů (bývalý Centrum Nixona), ve kterém dlouhou dobu vykonával funkci čestného předsedy redakce bývalý st. tajemník USA Henry Kissinger. Dnes vykonává funkcí čestného předsedy Centra.
Centrum a časopis jsou blízcí k „politickým realistům“ USA, kteří podporují konstruktivní vztahy s Ruskem, obzvlášť ve sféře kontroly jaderných zbraní.

Ten fakt svědčí o tom, že článek Putina byl zveřejněn z podporou GP, jelikož Kissinger, který nejspíše ten článek protlačil, je člověkem GP. Tož by znamenalo, že Putinovi bylo „dovoleno“ (ne moc šťastný výraz, protože Putin se na dovolení určitě neptal) na 2. prioritě více, než Stalinovi a svět bude muset jeho pohled přijmout, byť na začátku s nějakými námitkami.

Britský The Telegraph na toto téma zveřejnil neslaný – nemastný článek o tom, že „Polsko je nahněvané kvůli manipulacím Putina ohledně 2.světové války“.
https://inosmi.ru/politic/20200620/247640094.html

Nicméně, Britové se raději vyhnuli polemice o tom, jak Putin zhodnotil úlohu samotné VB v té válce.
V Britském MZ prohlásili, že „společná historie by se neměla využívat, jako politický instrument“ a že jsou proti „přepisování historie ve vlastním zájmu“.

Britské ministerstvo zdůraznilo, že “statečnost a ohromné obětí národů VB, USA, SSSR a všech spojeneckých zemí přivedly k porážce nacistického režimu“.
https://vz.ru/news/2020/6/20/1046046.html
Hodně mírná reakce oproti situaci před několika měsíci, že?

D. Peskov na 1. kanálu TV mluvil o nesouhlasných reakcích na článek Putina hlavně v Polsku, Pobaltí a USA /CNN (kde se okopala bažina), což je očekávané. Ale jinak, ve světě je ticho po pěšině, respektive jen konstatace samotného faktu toho článku bez široké mediální polemiky.

Velvyslanec RF v USA A. Antonov pověděl, jak v USA zareagovali na článek Putina:
„Publikace článku vyvolala velký zájem a dala start diskuzí. Každopádně, lidé, se kterými jsem mluvil zdůrazňovali důležitost vážného rozhovoru o historické paměti, která má vliv na současné politické vztahy v oblasti bezpečnosti.“

Dodal, že někteří specialisté oceňují včasnost článku a tvrdí, že „Už dávno je načase s konečnou platností si to pořádně ujasnit a učinit tak konec všem spekulacím o tom, kdo začal válku a kdo v ní zvítězil“.

Antonov poznamenal, že bývalé politici oceňují téze o důležitosti upevnění systému mezinárodních vztahů, které se zformovaly po 2. světové válce.

„Samozřejmě zde je hodně oponentů k ruským názorům. Rusofobům se nelíbí současná architektura bezpečnosti. V tomto kontextu mluví o tom, že je třeba vybudovat nějaký nový světový řád, založený na jiných pravidlech. V podstatě, to je filozofie práva silnějšího“,- vysvětlil diplomat.
https://vz.ru/news/2020/6/20/1046138.html