Server upozornil na podivná jména kolem vlakového byznysu

21.06.2020 11:28

ParlamentníListy.cz byly v rámci pravidelného informování o aktivitách několika subjektů na drahách upozorněny na dva materiály specializovaného webu Security magazín. Jeho autoři se v těchto materiálech zaobírají údajným propojením lidí a byznysu. Mezi jinými padlo také jméno Radovana Krejčíře.

Server upozornil na podivná jména kolem vlakového byznysu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak, ilustrační foto

Server se ve dvou materiálech zaměřil na právníky, kteří by se měli pohybovat okolo společnosti Rail Invest, jež patří bratrům Šuškovým. Ti se v poslední době mediálně proslavili díky boji proti ČD Cargu. A právě v tomto boji jim pomáhají právníci Mário Hanák a Karel Ležatka.

Anketa

Co se Vám nejvíce líbí na Andreji Babišovi?

hlasovalo: 6268 lidí
 
Oba zmiňuje ve své reakci na článek SeznamZprávy samo ČD Cargo. „O příslušném trestním oznámení se ČD Cargo dozvědělo až ze samotného článku, v kterém je také uvedeno, že ho měl podat právník Mario Hanák. Stejný Mario Hanák přitom asistoval právníkovi skupiny Rail Invest (Ostravské opravny a strojírny), Karlovi Ležatkovi, když si stěžoval právě na smlouvu mezi ČD Cargo a SMK u Drážního úřadu. Drážní úřad této stížnosti nevyhověl.
 
Připomeňme, že do skupiny Rail Invest spadá společnost Ostravské opravny a strojírny (OOS). Tato společnost mezi lety 2006 až 2016 od státu získala zakázky za zhruba 5,6 miliard korun. Největším odběratelem bylo státní ČD Cargo. S nástupem nového vedení Carga se však spolupráce postupně utlumovala, státní podnik podle svého vyjádření totiž nebyl s opravárenskými službami OOS spokojen. ČD Cargo nakonec OOS loni v létě zapsalo na black list jako nespolehlivé dodavatele. A od té doby se vede bitva.
 
Vraťme se do minulosti...
 
Karel Ležatka se okolo společnosti Rail Invest, která původně velmi výdělečnou firmu OOS vlastnila, pohybuje od samého počátku. Byl to prý on spolu s Vítem Rybářem, který ji v roce 2007 založil, ve stejný den však založili také další společnost - FinancialFund. Média se v roce 2010 oběma společnostmi zabývala zejména kvůli jejich netransparentnímu vlastnictví. Oficiálně tehdy nikdo nevěděl, komu firmy s miliardovými zakázkami od státu patří. Spekulovalo se však, že skutečnými majiteli jsou výše uvedení Šuškové. Ležatka tuto informaci tehdy nepotvrdil. Je proto s podivem, že o pár let později bojuje s ČD Cargo a kritiku nového dodavatele opírá mimo jiné o netransparentní vazby.
 
“Jméno Karla Ležatky je spojeno se společnostmi a kauzami jako Petrcíle a Nová Huť, Chata Kopřivná, prodej FC Opava švýcarské společnosti TICC GmbH či nejnověji koupě Jánských Koupelí na Opavsku. Tento advokát je specialistou na vytváření podnikatelských skupin s nejasnými vlastníky a v řadě kauz vystupuje na místo nich jako zakladatel nebo vlastník. Modus operandi je pokaždé stejný – zakrýt skutečné majitele strukturou s akciemi na jméno,” uvádí server.

Petrcíle s.r.o.

Tato společnost je známá zejména kvůli sporu s Fondem národního majetku o vlastnictví 15 procent akcií zprivatizované Nové Huti. Nejprve od státu odkoupila jedno procento Nové Huti a dalších patnáct měla slíbeno za podmínky, že budou v Nové Huti efektivně hospodařit. Fond národního majetku však s činností spokojen nebyl, a tak tuto dohodu vypověděl. Petrcíle se akcií nakonec domáhala soudní cestou, nicméně arbitráž v roce 2008 prohrála. 14,8 procenta akcií sice získala, údajně za ně ale zaplatila 850 milionů korun.
 
Jak se v PETRCÍLI angažoval Karel Ležatka? Podle Security Magazínu se v roce 2003 prokázal na valné hromadě této společnosti jako jediný majitel akcií. Již tehdy se ale spekulovalo o tom, že skutečným majitelem je ostravský podnikatel Radim Masný, ačkoli to popíral.  Pro iDnes.cz však Masný v roce 2004 přiznal, že majitelem Petrcíle je od roku 2000. V roce 2003 založil Karel Ležatka a Jan Ležatka společnost Chata Kopřivnice, aktuálně v likvidaci, ta prý měla sloužit ke krytí skutečných majitelů. Do této společnosti se převedl podíl z Petrcíle a Českomoravské železárenské.
 
“Na valné hromadě této (Českomoravské železárenské) společnosti v roce 2004 Ležatka rozhodl o změně akciových podílů a navyšování základního jmění, čímž se mu ze společnosti podařilo vytěsnit původního vlastníka Petra Nádvorníka, který si v tu dobu odpykával sedmiletý trest za machinace s akciemi společnosti Čechofracht. V květnu 2005 společnosti Petrcíle, Chata Kopřivná i Českomoravskou železárenskou ovládla kyperská společnost ZugliteInvestments, za kterou stál podle veřejně dostupných informací Pavel Tykač. Podle uzávěrek mělo být původním akcionářům vyplaceno 9,4 milionů korun, server Motejlek.com ale tehdy přinesl informaci, že Masný, jakožto skutečný majitel uvedených společností, měl od skupiny Pavla Tykače inkasovat přibližně 800 milionů korun,” píše redaktor Security Magazínu.
 
A teď ty další.
 
FC Opava, Ski areál Kopřivna a Jánské koupele. To jsou názvy společností, ve kterých se advokát bratří Šušků vyskytuje.
 
Vezmeme to ve zkratce.
 
V říjnu 2017 údajně oslovil Ležatka vedení města Opavy s nabídkou na koupi FC Opava, zastupoval tehdy švýcarskou společnost TICC GmbH, za kterou měl stát čínský investor. Když se ale radním donesla fáma, „že za nabídkou ve skutečnosti stojí Radim Masný. A tak na jednání zastupitelstva opozice záměr napadla, neboť za švýcarskou společností oficiálně stála osoba Martina Netta, zřejmě „bílý kůň“, jenž se angažoval v dalších více než 160 firmách, a švýcarské úřady s ním nedoporučovaly spolupracovat, na což upozornil například tehdejší zastupitel Marek Veselý (ODS)” uvádí Security Magazín. Z obchodu tehdy sešlo.

Anketa

Měl by být Xaver Veselý ODVOLÁN z Rady ČT?

3%
97%
hlasovalo: 12314 lidí
 
V roce 2005 založil Karel Ležatka s Petrem Haasem další společnost – Ski areál Kopřivná. I v této společnosti se objevilo jméno Radka Masného, působil na postu předsedy dozorčí rady od roku 2006 do roku 2010.
 
„Od roku 2004 Ležatka s Haasem investovali do lyžařského areálu kolem 200 milionů korun. V roce 2017 majitelé Ski areálu Kopřivná investovali dalších cca 150 milionů korun. Na 110 milionů vyšla nová šestisedadlová lanovka, nejmodernější v České republice, a 40 milionů stála nová sjezdovka a nová sněžná děla. Karel Ležatka pro média uvedl, že ski areál je jeho srdeční záležitost, a proto se rozhodli pro modernizaci, aniž by využili dotačních peněz. V prosinci 2019 miliardář Petr Otava ze skupiny Metalimex získal polovinu Ski areálu Kopřivná, druhou polovinu nadále drží právník Ležatka. Společnost k dubnu 2018 dosáhla obratu 97 milionů korun,“ uvádí Security Magazín k investicím a výnosům ski areálu.
 
„Karel Ležatka působí dost nečitelně. Médiím se prezentuje jako investor, který se podílí na realizovaných či plánovaných investicích v objemu 850 milionů korun do Ski areálu Kopřivná a do Jánských Koupelí. Mimoto ale zcela nelogicky, zvláště když jako podnikatel spravuje tak rozsáhlou investici, nadále vykonává samostatnou advokátní činnost, přijímá běžné případy, a mimo to působí i jako firemní právník pro bratry Šuškovy přes společnosti FinancialFund a Rail Invest. Je normální, aby podnikatel, který údajně vlastní stamilionové majetky a spravuje stamilionové investice, jen tak sedl do auta a pro bratry Šuškovy jel osobně do Polska hledat odcizené vagony, jak uvedl Ležatka v jednom z rozhovorů? Aby nadále pro bratry Šuškovy a jejich firmy řešil běžnou agendu a nevěnoval se vlastnímu byznysu?“ zamýšlí se dále autor textu SM.
 
Druhým právníkem, který pro bratry Šuškovy pracuje, je Mário Hanák. Podle Security Magazínu je Hanák napojen na Jaroslava Suidu.
 
„Z veřejných zdrojů lze dohledat, že advokát Hanák je podnikatelsky propojen s Jaroslavem Suidou, který byl novináři označován za analytický mozek skupiny uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Toto propojení lze přitom dohledat ze dvou směrů. Tím prvním je propojení Hanáka a manželky Suidy, Kateřiny Suidové, se kterou Hanák v minulosti dokonce podnikal. Tím druhým propojením je pak bratr advokáta Hanáka, Ivo Hanák, který do současné doby podniká s Jaroslavem Siudou a také s dalšími členy jeho rodiny. Jaroslav Suida byl souzen jako člen Krejčířovy organizované zločinné skupiny. V obžalobě byl označen jako analytický mozek skupiny a hlavní ekonom Krejčířových společností a Krejčířovi měl připravovat potřebné podklady.“
 
Zastupoval ale také lihového podnikatele Radka Březinu, údajně také „drogového dealera Ladislava Mechela, kterému pomohl oslabit důkazní situaci zpochybněním platnosti výpovědí utajených svědků před Ústavním soudem, anebo Jiřího Barona z kauzy zkrachovalé Moravia banky. Posledně jmenovaná kauza byla ukončena až amnestií prezidenta Václava Klause v roce 2012. Hanák byl spojen i s kauzou společnosti DP&K-CZQ, která využila mezery v herním zákoně a do ČR přinesla známé kvízové automaty.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…