Kytara Kurta Cobaina se vydražila za rekordních 143 milionů korun

ČTK ČTK, DPA
21. 6. 2020 13:13
Kytara, se kterou frontman skupiny Nirvana Kurt Cobain v roce 1993 nahrál slavný akustický koncert, byla na aukci v Los Angeles prodána za rekordních šest milionů dolarů, v přepočtu 143 milionů korun. Nástroj vyrobený v roce 1959, jejž Cobain koupil za 5000 dolarů, se tak stal nejdražší kytarou, jakou kdy kupec na aukci získal.
Kurt Cobain, Nirvana
Kurt Cobain, Nirvana | Foto: MTV

Konečná cena několikrát překročila odhady a překonala i dosavadní rekord z loňského roku, kdy byla kytara David Gilmoura z kapely Pink Floyd prodána za čtyři miliony dolarů.

Aukční síň Julien's Auctions přisoudila kytaře vyvolávací cenu milion dolarů a doufala, že by se cena nástroje mohla vyšplhat až na dva miliony. Po souboji zájemců se ale částka dostala na šestinásobek.

Kytara 1959 Martin D-18E Kurta Cobaina
Kytara 1959 Martin D-18E Kurta Cobaina | Foto: Reuters

Nástroj nakonec získal Peter Freedman, šéf australské firmy na zvukovou techniku Rode Microphones. Ten plánuje kytaru s dalšími exponáty připomínajícími skupinu Nirvana vystavit na putovní expozici, přičemž výtěžek ze vstupného chce věnovat hudebníkům postiženým dopady koronavirové krize, píše agentura DPA.

S kytarou Martin D-18E nahrál Cobain koncert v listopadu roku 1993, tedy jen několik měsíců před tím, než se ve svých 27 letech zastřelil doma v Seattlu. Album MTV Unplugged in New York vyšlo po jeho smrti, dosáhlo vrcholu žebříčku Billboard a získalo cenu Grammy.

Zvuk jeho kytary fanoušci dodnes slýchají například v akustické verzi slavných hitů About a Girl či All Apologies.

Astronomická částka, za niž byla kytara v sobotu vydražena, vynikne například ve srovnání s cenou, kterou kupec zaplatil za modrou kytaru zpěváka Prince.

Na míru vyrobený nástroj, na nějž Prince hrál během hvězdných let své kariéry v 80. a 90. letech minulého století, například během turné Purple Rain v roce 1984, byl prodán za 563 tisíc dolarů, v přepočtu 13,4 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy