Krvácení dásní: vše co potřebujete vědět

15. prosince 2022 5:40

Krvácení dásní je hlavním a nejčastějším příznakem onemocnění dásní, nicméně může být i známkou jiného onemocnění či problému. Občasné krvácení z dásní může být způsobeno nesprávnou technikou čištění zubů (například pacient příliš tlačí při čištění zubů) nebo nošením zubních náhrad, které nesedí dobře.

Obsah článku

  1. Příčiny krvácení z dásní
    1. Gingivitida (zánět dásní)
    2. Periodontitida
    3. Nedostatek některých vitamínů
    4. Ostatní příčiny krvácení z dásní
  2. Léčba krvácení dásní
  3. Co si z článku odnést?

Pokud z dásní krvácíte často, může se jednat o závažnější problém či onemocnění, jako jsou například:

  • periodontitida (pokročilá forma zánětu dásní)
  • leukémie (rakovina krevních buněk)
  • nedostatek některých vitamínů
  • nedostatek krevních destiček (trombocytopenie) v krvi, které jsou odpovědné za srážlivost krve a hrají důležitou roli při stavění krvácení

Příčiny krvácení z dásní

Příčiny krvácení z dásní lze rozdělit do tří skupin, a to příčiny související s nedostatečnou nebo nesprávnou péčí o chrup (sem patří například zánět dásní – gingivitida a jeho pokročilá forma periodontitida, která postihuje vlastní závěsný aparát zubu), na příčiny související s nedostatkem některých živin a minerálů (zejména nedostatek vitamínů C a K může vést ke krvácení z dásní) a na ostatní příčiny, mezi které patří například špatně sedící rovnátka nebo zubní náhrady, používání nevhodných pomůcek k čištění zubů (například tvrdé zubní kartáčky, které mohou poranit dásně a způsobit krvácení a navíc také narušují sklovinu, což se může projevit zvýšenou citlivostí zubů na teplé či studené),  těhotenství, užívání některých léků (hlavně léků na ředění krve, jako je warfarin nebo nová orální antikoagulancia – NOAC, mezi které patří například rivaroxaban – například Xarelto nebo apixaban) nebo některá onemocnění krve, jako jsou například leukémie (rakovina krevních buněk) a hemofilie (onemocnění, projevující se poruchou srážlivosti krve a zvýšenou náchylností ke krvácení).

Gingivitida (zánět dásní)

Zánět dásní neboli gingivitida se rozvíjí nejčastěji z důvodu nesprávné nebo nedostatečné zubní hygieny.

Zuby si čistíme proto, abychom odstranili zbytky jídla a zdraví škodlivých baktérií z dutiny ústní, které tvoří takzvaný zubní plak.

Při nesprávném čištění zubů zůstávají zbytky plaku na rozhraní zubního krčku a dásní, což časem vede ke vzniku zánětu dásní a k jejich krvácení při čištění zubů.

Další příčinou zánětu dásní a krvácení z dásní může být zubní kámen.

Časem navíc nahromaděný zubní plak ztvrdne a vytvoří zubní kámen, který rovněž zvyšuje riziko krvácení a podílí se na dalším rozvoji gingivitidy.

Kromě krvácení z dásní patří mezi příznaky gingivitidy také otoky dásní.

Proto je důležité naučit se správnou techniku čištění zubů a používat kromě vhodných kartáčků na zuby, také dentální niť a další pomůcky.

Navíc, byste si pravidelně (alespoň 2x ročně), měli nechat odstranit zubní kámen na dentální hygieně.

Periodontitida

Zjednodušeně řečeno je periodontitida pokročilou formou gingivitidy. Tímto lékařským termínem označujeme zánět dásní, čelisti a závěsného aparátu zubu, který připojuje zub k dásním a kosti.

U periodontitidy tedy, kromě krvácení z dásní a otoků, hrozí navíc riziko uvolnění zubu z lůžka a jeho vypadnutí.

Nedostatek některých vitamínů

Příčinou krvácení z dásní může být také nedostatek některých vitamínů, a to hlavně vitamínů C a K.

Vitamín K se vyskytuje v několika formách (K1, K2 a K3 – syntetická forma) a je, mimo jiné, důležitý pro správnou funkci některých bílkovin, které zajišťují srážlivost krve a jeho tak může vést ke zvýšenému krvácení.

Kritický nedostatek vitamínu C se projevuje onemocněním zvaným skorbut (kurděje), mezi jehož hlavní příznaky patří krvácení z dásní.

Toto onemocnění je ale dnes velmi vzácné, protože většina lidí má obou vitamínů dostatek.

Pokud není krvácení z dásní způsobeno zánětem dásní nebo nevhodnou technikou čištění zubů, můžete si hladiny vitamínů C a K nechat změřit a případně je doplnit.

Mezi potraviny bohaté na vitamín C, mimo jiné, patří:

Mezi potraviny bohaté na vitamín K, mimo jiné, patří:

  • listová zelenina (salát, kapusta, špenát)
  • květák
  • mangold řapíkatý
  • olivový olej
  • řepkový olej
  • řeřicha
  • sójové boby

Ostatní příčiny krvácení z dásní

Mezi další příčiny krvácení z dásní patří:

Špatně sedící rovnátka nebo zubní náhrady

Pokud se u vás krvácení dásní objevilo po nasazení rovnátek nebo umělých zubních náhrad, informujte o této skutečnosti svého zubního lékaře.

Možností léčby v tomto případě je upravení zubních náhrad (například pořízení nových otisků a další) tak, aby lépe seděly a/nebo povolení rovnátek (dásně často krvácí v případě jejich přílišného utažení).

Těhotenství

Častou příčinou krvácení z dásní je těhotenství. Je to kvůli tomu, že hormonální změny v těhotenství způsobují vyšší náchylnost dásní ke krvácení.

Některá onemocnění krve a kostní dřeně

Příčinou krvácení z dásní mohou být také některá onemocnění krve a kostní dřeně, jako jsou například hemofilie nebo leukémie.

Hemofilie je vrozeným onemocněním, při kterém postiženým pacientům chybí některé bílkoviny (srážecí faktory) nutné pro správnou srážlivost krve. V případě, že srážecí faktory chybí, má pacient vysoké riziko krvácení z dásní a také dalších orgánů, včetně vnitřního krvácení (například krvácení do GITu nebo krvácení z konečníku).

Někdy vnitřní krvácení není na první pohled vidět a projeví se například černou stolicí či zvracením krve.  

Léčba hemofilie spočívá zejména v neustálém dodávání chybějícího srážecího faktoru a v úpravě životního stylu.

Leukémie je zhoubné nádorové onemocnění krve a kostní dřeně, které se, mimo jiné, projevuje krvácením z dásní, výraznou únavou, poruchou srážlivosti a dalších funkcí krve (například obranyschopnosti a zásobování tkání živinami a kyslíkem). Při leukémii je v krvi velké množství vadných prekurzorů krevních buněk, což vede k nedostatku normálních (zdravých) krevních elementů (anémie – nedostatek červených krvinek, leukocytopenie – nedostatek bílých krvinek nebo trombocytopenie – nedostatek krevních destiček) a krev pak nemůže plnit svou funkci.

Léčba leukémie závisí na konkrétním typu onemocnění a mezi používané způsoby léčby patří podávání speciálních léků, transplantace kostní dřeně nebo doplňování chybějících krevních elementů.

Některé léky

Pacienti, kteří užívají některé léky, mají vyšší riziko krvácení z dásní (1). Nejvíce jsou ohroženi ti, kteří užívají léky na ředění krve (warfarin, heparin nebo nová orální antikoagulancia – NOAC, jako jsou rivaroxaban – Xarelto nebo apixaban) v kombinaci s antiagregancii (clopidogrel nebo kyselina acetylsalicylová - aspirin).

Krvácení z dásní také bývá častým nežádoucím účinkem imunosupresiv (léky na potlačení imunitního systému), jako je například metotrexát (analog kyseliny listové).

Vyšší riziko krvácení z dásní mají také pacienti, kteří užívají léky, jejichž nežádoucím účinkem je sucho (xerostomie), hořkost nebo jiné pachutě v ústech.

Mezi tyto léky patří například některé léky užívané v léčbě vysokého krevního tlaku (antihypertenziva), depresí a jiných duševních onemocnění (antidepresiva), obecně všechny léky, které antagonizují účinky acetylcholinu na jeho receptorech (anticholinergika) a také některé drogy, jako jsou například amfetaminy nebo metamfetaminy.

Protože tyto léky zvyšují pocit suchosti či hořkosti v ústech, zvyšují současně i riziko gingivitidy a periodontitidy a tím i riziko krvácení dásní.  

Léčba krvácení dásní

Prvním a nejdůležitějším krokem v léčbě krvácení dásní je správná ústní hygiena.

Každý rok byste alespoň 2x měli navštívit svého zubního lékaře, který zjistí, zda nemáte zubní kaz či jiná onemocnění a případné problémy včas opraví a vyřeší. Na gingivitidu nebo periodontitidu vám zubní lékař může předepsat nebo doporučit vhodnou ústní vodu na omezení tvorby plaku v ústech a další možnosti léčby.

Příznaky spojené s krvácením a otoky dásní můžete zmírnit také pravidelným vyplachováním úst vlažnou slanou vodou (2x denně).

Důležité je také alespoň 2x ročně navštívit pracoviště dentální hygieny.

Někteří zubní lékaři nabízí současně i služby dentální hygieny.

Na dentální hygieně vám profesionálně vyčistí zuby, odstraní zubní kámen a v případě potřeby vám doporučí správné nástroje a pomůcky na čištění zubů, včetně dentálních nití, mezizubních kartáčků, apod.

Na čištění zubů používejte spíše měkké kartáčky, které nepoškozují oteklé a citlivé dásně a snižují tak riziko krvácení.

Někteří zubní lékaři doporučují elektrické zubní kartáčky, jejichž účinnost je ale dosti sporná, protože při nesprávné technice čištění se může problém s krvácením dásní ještě zhoršit.

Proto byste elektrické zubní kartáčky měli vybírat jen na základě doporučení svého zubního lékaře a naučit se je správně používat tak, abyste si zuby a dásně ještě více nepoškodili.

O vhodnosti či nevhodnosti používání elektrických zubních kartáčků se poraďte se svým zubním lékařem nebo na dentální hygieně.

Co si z článku odnést?

Nejčastější příčinou krvácení z dásní jsou onemocnění dásní a závěsného zubního aparátu, jako jsou gingivitida nebo periodontitida, nicméně krvácení z dásní může být způsobeno i špatně sedící zubní náhradou, příliš utaženými rovnátky, některými léky či chorobami krve a kostní dřeně, jako jsou například hemofilie nebo leukémie.

V případě, že při čištění zubů plivete krev, navštivte co nejrychleji svého zubního lékaře, aby se zjistilo, co za krvácením dásní stojí.

Léčba krvácení dásní závisí na vyvolávající příčině.

Záněty dásní se často vyléčí speciálními ústními vodami na omezení tvorby zubního plaku, v kombinaci se zlepšením techniky čištění zubů.

Pomohl Vám tento článek? Chcete nás podpořit, abychom mohli psát více podobných článků?
Sdílet článek
Autor: MUDr. Michal Vilímovský
Vzdělání: lékař
Použité zdroje:

Healthline.com

Zdroje obrázků:

Canva.com

Článek naposled aktualizován: 15. prosince 2022 5:40
Datum příští revize: 15. prosince 2024 5:40
K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti využíváme cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace