Hlavní obsah

Havířská pouť v Jihlavě přilákala 200 lidí, sledovala je policie

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Asi 200 lidí se v neděli v Jihlavě zapojilo do průvodu ke kostelu svatého Jana Křtitele, jímž začala havířská pouť ke svatému Jánu. Byla to dosud největší akce ve městě od začátku koronavirové pandemie.

Článek

„Ke kostelu chodí průvod každoročně, lidé v havířských krojích slaví slunovrat. Jednou za dva roky se ve stejný čas pořádá havířský průvod. Celodenní program, který je zdarma, nabízí divadla, koncerty i trh,“ řekl Milan Kolář ze spolku Jihlavský havířský průvod.

„Průvod sledovala policie, protože účastníci šli po silnici, na což neměli povolení,“ řekla krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Poutí, mší a kulturním programem si lidé připomněli svátek Jana Křtitele, patrona Jihlavy. „Je to velmi příjemné setkání rodin, tak, jak má pouť vypadat. Jsou tu kádě s teplou vodou, kde se můžou účastníci koupat, rozdávají se koláčky, vyzdobeno květinami. Nejkratší noc roku je ze námi, užíváme si slunovratu,“ řekl Kolář.

Tradice je podle Koláře 800 let stará. Kostel svatého Jana Křtitele stojí na někdejších hranicích Čech a Moravy.

„Vznikl u brodu řeky, kde se brodilo z Prahy do Vídně. Bývala tu kupecká stezka, díky ní se objevilo naleziště stříbra. Silné místo, kde se staletí něco odehrávalo a naši předkové chodili ke kostelíčku,“ řekl Kolář.

Váží si toho, že se lidé setkali. Vnímá ale také podle svých slov pocit nesvobody. „Natáčí nás civilní auto, aby nám dalo pokutu, že diváci nešli po chodníku, ale po silnici,“ řekl Kolář.

Policisté při pouti dohlíželi na veřejný pořádek. Účastníkům průvodu podle mluvčí sdělili, že musí jít po chodníku, protože spolek si nevyřídil povolení na takzvané zvláštní užívání komunikace.

„Policisté hlavního organizátora upozornili, že by měl mít pořadatele, který by udržel osoby na chodníku. Pokud jdou po komunikaci, může to být ohrožení silničního provozu. My jsme jednání zdokumentovali, sankce by hrozila ve správním řízení za přestupek v dopravě,“ řekla Čírtková.

Loni oslavil spolek stříbrnou historii města akcí Havíření. V programu dnešní pouti je sedm kapel, čtyři divadla, dva folklorní soubory, trh s rukodělnými předměty, výtvarné dílny, vaření na ohni i výstava velkoplošných fotografií z posledních ročníků průvodu.

Havířský průvod odkazuje na hornickou minulost města a je na seznamu nejvýznamnějších projevů tradiční lidové kultury na Vysočině. Byl součástí oslav 1000. výročí domnělého založení Jihlavy v roce 1799. Po sto letech ale zvyk kostýmovaného průvodu zakončeného mší upadal. Renesanci prožil v roce 1899 a až do druhé světové války byl součástí kulturního dění ve městě. V roce 1944 prošel Jihlavou na dlouho naposledy. Konal se výjimečně v 50. a v 60. letech při oslavách Dne horníků. V roce 1999 ho obnovil spolek Jihlavský havířský průvod, dělá ho jednou za dva roky.

Reklama

Doporučované