Prototypy dýchacího přístroje od Panasonicu v boji proti koronaviru

Firemní aktuality Firemní aktuality
— vydáno 22. června 2020

80 kusů prototypu nouzového dýchacího přístroje s kontinuálním přetlakem v dýchacích cestách (typ CPAP) vyrobil tým zaměstnanců cardiffského závodu společnosti Panasonic Manufacturing. Výroba probíhala na základě technického návrhu Rhyse Thomase z nemocnice Glangwili v Carmarthenu a Maurice Clarke ze společnosti CR Clarke & Co.

Zařízení získalo předběžné schválení regulačního úřadu pro léky a zdravotnické produkty, který spadá pod Ministerstvo zdravotnictví a sociální péče. Úřad zodpovídá za regulaci veškerých léků a lékařských produktů používaných ve Spojeném království. V současnosti probíhají klinické zkoušky a závod Panasonic je připraven v případě potřeby vyrobit dalších 1 000 jednotek.

Jednotky CPAP zajišťují pacientům s koronavirem přívod okysličeného vzduchu kontrolovaným přetlakem a pomáhají zvýšit hladinu kyslíku v krvi. Dýchací přístroj přispívá ke snížení počtu pacientů vyžadujících invazivní mechanickou ventilaci na jednotkách intenzivní péče.

Na čtyři stovky zaměstnanců závodu Panasonic se podílely na zdokonalení konstrukce tohoto přístroje a zajistilo pořízení nezbytných součástek a výrobu. Tým složený ze zaměstnanců divize Mobile Solutions Business, která vyrábí odolné notebooky a tablety, a divize Home Appliance Division, vytvořil novou výrobní linku na jednotky CPAP během dvou dnů. Prototypy vyrobili a dodali během pouhých tří týdnů od přijetí žádosti o pomoc.

Výkonný ředitel divize Panasonic Mobile Solutions Business Kevin Jones komentoval úsilí zaměstnanců celého výrobního závodu takto: „Naši zaměstnanci měli jako všichni ostatní strach pokračovat po vypuknutí koronavirové krize ve své práci, ale zároveň chtěli pomáhat zákazníkům i místní komunitě. Rychle jsme zavedli zvýšená bezpečnostní opatření v souladu s vládními doporučeními a musím říct, že jsem na celý tým nesmírně hrdý. Všichni si uvědomují, že svou prací smysluplně podporují záchranáře v první linii. Každý chce přiložit ruku k dílu. V mých očích jsou to hrdinové.“

Další článek: O osudu letošního MSV v Brně bude rozhodnuto do konce týdne