Šternberk: Altán v Tyršových sadech bodoval v Praze, získal bronz!

22.06.2020 6:31

Starosta města Stanislav Orság převzal ve čtvrtek 18. června 2020 ocenění v rámci soutěže Památka roku 2019, kdy komise ocenila třetím místem renovaci altánu v Tyršových sadech. Ve stejný den byly vyhlášeny také výsledky soutěže o Historické město roku 2019. V obou soutěžích je Šternberk krajským vítězem. Ze 14 finalistů vybojoval titul Historické město roku 2019 Štramberk, o Památku roku 2019 se ucházelo 49 objektů.

Šternberk: Altán v Tyršových sadech bodoval v Praze, získal bronz!
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Soutěže pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj, která oceňují nejlepší uplatnění dotací z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníka.

V Česku je na 40 tisíc nemovitých památek a po čtyřech desítkách rezervací a zón. Ve zmíněném programu od roku 1993 rozdělil stát přibližně 5,4 miliardy korun a opraveno bylo 17 203 památek. Celková cena obnovy s příspěvky měst a dalších subjektů je 13,8 miliardy korun.

Drobná stavba altánu (s původním názvem Trinkhalle) s kubizujícími prvky ve šternberských Tyršových sadech byla dokončena roku 1931 a sloužila jako sezónní cukrárna. Altán ve špatně stavebně-technickém stavu byl v roce 2015 prohlášen za kulturní památku a je evidován v Ústředním seznamu kulturních památek ČR. Postupná obnova pak začala v roce 2017 statickým zabezpečením objektu, dále byla provedena oprava oken a sanace vlhkosti zdí. V roce 2018 byl proveden nový nátěr střechy, oplechování římsy, oprava vnitřních omítek a podlah, došlo k připojení k elektrické soustavě a zhotovení nových elektrorozvodů v objektu. V roce 2019 poskytlo Ministerstvo kultury příspěvek z programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností ve výši 75 tisíc korun. Tento příspěvek byl použit na obnovu vstupních dveří včetně nůžkové mříže. Dále v tomto roce byla opravena venkovní fasáda a obnova altánu byla ukončena. Celkové náklady na tuto obnovu činily 1.500 tisíc korun a byly hrazeny z rozpočtu města. Veřejnosti byl altán slavnostně zpřístupněn v červnu 2019. Prostory altánu jsou od 1. září 2019 výtvarným ateliérem pana Vincenta Joffreye Chigniera a dále jsou využívány jako kulturně vzdělávací centrum pro širokou veřejnost.V říjnu 2019 udělil spolek Za krásnou Olomouc městu Šternberk čestné uznání za příkladný postup při záchraně a obnově cenného kubistického altánu v Tyršových sadech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

13:05 Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

V průběhu včerejšího večera pořádalo město Hradec Králové v Parku 360 slavnostní předávání významnýc…