QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Archeologové zvou na komentované prohlídky zajímavých míst

22.06.2020 6:44

Archeologové ze Západočeské univerzity v Plzni se v létě stanou průvodci. V rámci celorepublikového projektu Archeologické léto připravili sérii komentovaných prohlídek. Kam nás zavedou na Plzeňsku?

1

Katedra archeologie se připojila k  projektu Archeologické léto, což je série komentovaných prohlídek vybraných míst. Archeologové ze ZČU zavedou zájemce do Litic - na zříceninu jednoho z nejstarších šlechtických hradů v Čechách, dále na místo zaniklé středověké obce Borek na okraji Plzně a do třetice na jihoplzeňskou zříceninu středověkého hradu Lopata.

Projekt Archeologické léto, který koordinují Archeologické ústavy Akademie věd v Praze a v Brně, spojil desítky muzeí a dalších vědeckých pracovišť. Každá z komentovaných prohlídek zajišťovaných archeology Fakulty filozofické má tři termíny a účast na nich je bezplatná, nicméně vybraný termín je nutné si rezervovat na webu Archeologického léta.

Pro návštěvníky budou prohlídky zároveň možností osobně poznat tváře katedry archeologie Fakulty filozofické ZČU. Na místo zaniklé vesnice Borek se vydají s jejím vedoucím Pavlem Vařekou, a do Litic a na zříceninu Lopata s jeho zástupcem Josefem Hložkem.  A co prohlídky nabídnou?

Litice
Hrad byl založen na místě staršího pravěkého osídlení, ostroh byl poprvé opevněn patrně již během mladší době kamenné. Při výkladu bude věnována pozornost funkcím, které hrad plnil a důvodům jeho vzniku. Pro návštěvníky bude připravena ukázka archeologického materiálu z různých období využití lokality.

Délka prohlídky: 1 h 30 minut
Náročnost: středně obtížná (nezpevněné lesní nebo polní cesty, zvlněný terén)
Průvodce: Josef Hložek
Termíny: 2. 7., 9. 7., 16. 7.
 

Lopata
Zřícenina hradu ze 14. století. Lokalita byla osídlena již v eneolitu a ve starší době železné. Po polovině 14. století na vyvýšeném skalním bloku vznikl nevelký hrad, který byl v prosinci 1397 poprvé dobyt. Při prohlídce se zájemci dozvědí více o historii archeologických výzkumů v regionu. Pro účastníky bude připravena také ukázka archeologického materiálu z různých období využití.

Délka prohlídky: 2 h
Náročnost: náročné (velké převýšení)
Průvodce: Josef Hložek
Termíny: 3. 7., 10. 7., 17. 7.
Více o lokalitě

 

Borek
Zaniklá středověká vesnice byla založena ve 13. století a její zánik můžeme datovat do doby kolem poloviny 15. století. Ves se nachází 500 m severozápadně od Kamenného rybníka (Plzeň – Bolevec, nedaleko silnice I/27). Dochovaly se tři desítky povrchových pozůstatků čtyř usedlostí, tvořících řadu o délce 140 m, a relikty několika rybníčků.
Archeologický výzkum katedry archeologie odhalil pozůstatky jedné z usedlostí, zejména trosky trojdílného domu kamenné konstrukce, který stejně jako celá ves zřejmě zanikl katastrofálním požárem. V roce 1943 poškodil pozůstatky vesnice a okolní lesy nálet RAF určený 5 km vzdálené Škodovce. Výrazné krátery pum různé hmotnosti jsou dodnes patrné.

Délka prohlídky: 2 h
Náročnost: středně obtížné (nezpevněné lesní nebo polní cesty, zvlněný terén)
Průvodce: Pavel Vařeka
Termíny: 4. 7., 25. 7., 1. 8.

FOTO: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24