Co je Sazka eLEAGUE? Velké klání v esportech

Co je Sazka eLEAGUE? Velké klání v esportech
Sdílej
 
Přední čistě esportové česko-slovenské týmy najímají hráče na plný úvazek. Ještě nedávno sci-fi. Teď nádherná realita pro hráče i fanoušky. O fotbalovém esportu jsme psali v ABC 6/2020. Vedle oficiální fotbalové eRepre vznikají soukromé týmy, které nabízí profi hráčům práci a zázemí, o němž se jim ani nesnilo. Za pořádným esportem proto už není potřeba vyjíždět za hranice České republiky. 

 

„Děláme vše pro to, abychom sportovcům umožňovali osobní rozvoj. Pracujeme s mentálním koučem, vytváříme jim dobré podmínky pro trénink, zařizujeme soustředění a řadu dalších věcí, které naše konkurence dlouhodobě podceňovala,“ říká Ladislav Dyntar, majitel týmu eSuba. Ta se už šestnáct let drží na špici, dosud ale nečelila takové profi konkurenci jako právě nyní. Během posledních měsíců založilo hned několik českých investorů esportovní týmy s velkými ambicemi.

Miliony v esportu

Pojďme se na ně podívat. Za Entropiqem stojí pokerový multimilionář Martin Kabrhel. Team Sampi přivedl na svět český fotbalista Jakub Jankto. SINNERS živí Petr Syrovátko mladší a liberecká společnost Syner. Úspěšný marketér Petr Andrýsek se zase nebál založit mužstvo Brute a investovat do něj osm milionů korun. To není málo. A není sám – Jankta vyjdou náklady na tři miliony ročně. Přitom si uvědomuje, že vynaložené peníze možná hned zpátky nedostane. Věří ale, že esport je budoucnost. A tento sen všechny majitele týmů do jednoho spojuje. „Poznali jsme, že český esport se rychle rozvíjí. A chtěli jsme tuhle první vlnu zachytit, nebo ještě lépe – tvořit ji,“ říká Syrovátko ze SINNERS.

E-sport v Česku: První výkop české efotbalové reprezentace

E-sport v Česku: První výkop české efotbalové reprezentace

Sport spustil Sazka eLEAGUE

Tvořit budoucnost mohou týmy i společným působením v česko-slovenské lize elektronického sportu. Ta plně profesionální právě přichází. Sazka eLEAGUE pod taktovkou deníku Sport a iSport.cz odjistila revoluci. Mezi nejlepší týmy a hráče rozdá neuvěřitelných 2,5 milionu korun. Což tady ještě nebylo. V samotném grandfinále v Counter-Strike: Global Offensive v říjnu na herním veletrhu For Games pak přidělí absolutnímu mistrovi půl milionu korun.

Na stupíncích vítězů esportové ligy stanou jen ti, kteří poctivě trénovali •  Profimedia.cz

Dota 2 nechybí

Další liga se hraje Dota 2. Všech 164 zápasů je živě vysíláno na www.sazkaeleague.cz a Twitch.tv/eleaguecz. „Divákům nabídneme stejný zážitek jako fanouškům tradičních sportů, třeba fotbalu,“ nastiňuje šéfredaktor deníku Sport Lukáš Tomek. Každý zápas bude komentovaný a analyzovaný experty ve studiu. Dbát se bude i na pravidelnost – každou sobotu od 11. dubna se odehraje kompletní ligové kolo v Dota 2, v neděli přijde na řadu CS: GO.

Komentování probíhajících zápasů a jejich zpětné hodnocení s profíky je nedílnou součástí všech velkých klání v esportu •  Profimedia.cz

Janktův gaming house

„Jasně, že chceme Sazka eLEAGUE vyhrát,“ hlásí manažer týmu Sinners Mauritz Straube, který poskládal zřejmě nejsilnější sestavu v CS: GO. Stejný cíl si však stanovují i jiní. Fotbalista Jankto pořídil svému týmu Sampi gaming house za 30 milionů korun, ve kterém mohou trénovat hraní, taktiku, psychiku i fyzičku. „Za to můžeme Kubovi jenom poděkovat. Dal nám nejlepší možné podmínky k tomu, abychom ukázali, co v nás je a dělali profesionálně to, co milujeme,“ říká trenér Chlumský. Ač ve světě běžná věc, český esport přesně na tohle čekal. Nová doba je tady.

E-sport: Proč chcete sledovat profi svět videoher

E-sport: Proč chcete sledovat profi svět videoher

Jaké hry jsou součástí Sazka eLEAGUE?

Counter-Strike: Global Offensive

Populární střílečka z pohledu první osoby. Zápasy se hrají v deseti lidech, po pěti na každé straně. Na jedné straně stojí teroristé, jejichž úkolem je odnést bombu na jedno ze dvou stanovišť a tam ji odpálit. Tomu se naopak snaží zabránit strana druhá, protiteroristická jednotka. Vyhrává ten, komu se v časovém limitu podaří bombu odpálit/zneškodnit a přežít.

Dota 2

Oblíbená hra v žánru multiplayer battle arena. Na mapě se nacházejí dva týmy po pěti hráčích. Ti mají na výběr z několika hrdinů, přičemž každý z nich disponuje speciálními schopnostmi a dovednostmi. Cílem hry je zničit soupeřův „ancient“, tedy hlavní budovu umístěnou na druhé straně mapy. K poražení soupeře je potřeba důkladná strategie, vhodný výběr hrdinů a předmětů a rychlé sbíraní zkušeností a zlaťáků.

Battle royale: Zákon silnějšího v herních světech

Battle royale: Zákon silnějšího v herních světech

Co má společného první videohra a jaderná bomba?

Co má společného první videohra a jaderná bomba?

Statisíce za hraní her: Nejlepší český streamer vydělává půl milionu

Statisíce za hraní her: Nejlepší český streamer vydělává půl milionu

Autor

Tereza Janovská

 

Články odjinud