Nejdražší kytara, jakou kdy kupec na aukci získal. Cobainův nástroj se prodal za 143 milionů korun

Kytara Kurta Cobaina, se kterou frontman skupiny Nirvana nahrál v roce 1993 slavný akustický koncert, se na aukci v Los Angeles prodala za šest milionů dolarů, tedy 143 milionů korun. Nástroj vyrobený v roce 1959, který Cobain koupil za 5000 dolarů, se tak stal nejdražší kytarou, jakou kdy kupec na aukci získal. Konečná cena překonala loňský dosavadní rekord, kdy se kytara David Gilmoura z kapely Pink Floyd prodala za čtyři miliony dolarů.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kytara Kurta Cobaina, se kterou frontman skupiny Nirvana nahrál v roce 1993 slavný akustický koncert, se na aukci v Los Angeles prodala za rekordních šest milionů dolarů, tedy 143 milionů korun

Kytara Kurta Cobaina, se kterou frontman skupiny Nirvana nahrál v roce 1993 slavný akustický koncert, se na aukci v Los Angeles prodala za rekordních šest milionů dolarů, tedy 143 milionů korun | Zdroj: Aukční síň Julien´s Auctions

Aukční síň Julien's Auctions přisoudila kytaře vyvolávací cenu jeden milion dolarů a doufala, že by cena nástroje mohla vyšplhat až na dva miliony.

,Lepší je shořet než vyhasnout.‘ Před 25 lety zemřela legenda Kurt Cobain, frontman skupiny Nirvana

Číst článek

Po souboji zájemců se ale cena dostala na šestinásobek a nakonec ji získal Peter Freedman, šéf australské firmy na zvukovou techniku Rode Microphones. Ten plánuje kytaru společně s dalšími exponáty připomínajícími skupinu Nirvana vystavit v rámci putovní expozice, přičemž výtěžek ze vstupného chce věnovat hudebníkům postiženým dopady koronavirové krize, napsala agentura DPA.

S kytarou Martin D18E nahrál Cobain koncert v listopadu roku 1993, tedy jen několik měsíců předtím, než se ve svých 27 letech zastřelil doma v Seattlu.

Album MTV Unplugged in New York vyšlo po jeho smrti, dosáhlo vrcholu v žebříčku Billboard a získalo cenu Grammy. Zvuk této kytary tak nyní dodnes slýchají fanoušci například v akustické verzi slavných hitů About a Girl či All Apologies.

Astronomická částka, za niž se kytara v sobotu vydražila, vynikne například ve srovnání s cenou, za níž kupec získal modrou kytaru zpěváka Prince.

Na míru vyrobený nástroj, na nějž Prince hrál během hvězdných let své kariéry v 80. a 90. letech například během turné Purple Rain v roce 1984, se prodala za 563 tisíc dolarů, tedy 13,4 milionu korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme