Války o vodu mohou být realitou? Odborník rozebral palčivý problém se suchem

Odborník v oblasti klimatických změn Michal Nekvasil v organizaci Člověk v tísni odpovídá v rozhovoru pro Radiožurnál na otázky vlivu sucha a povodní na naši planetu i Českou republiku

Českou republiku sužují od začátku minulého týdne bouřky, nejvíce zasaženou částí republiky byla Morava a východní Čechy a hrozí zde záplavy. Nekvasil na otázku, zda tyto přívaly dešťů jsou předzvěstí klimatických změn uvedl, že je to jedním z mnoha znaků. Díky klimatickým změnám je převážně sucho, které je zodpovědné právě za povodně.

Díky suchu není půda schopna zadržovat vodu, ale Nekvasil uvádí ještě několik faktorů, proč ji půda neabsorbuje. Mezi tyto faktory patří úbytek organické hmoty v půdě, ubývání lesů a Nekvasil hovořil převážně o zemědělství.

V České republice v minulosti bývalo moc vody, to nepřálo některým plodinám a půda musela být odvodňována, řekl Nekvasil a dodal, že máme spousty odvodňovacích kanálů, ale žádné prostředky pro zadržování vody.

„Největší sucho za posledních 500 let,“ konstatoval Nekvasil pro Radiožurnál, ale vysvětluje, že to není díky srážkám, ale díky vodní bilanci. „Co spadne je stejné, ale díky většímu teplu se toho více vypaří,“ nastínil odborník a varuje, že krize přijde.

Poukázal na válku v Sýrii, kde bylo sucho jedním ze spouštěčů, protože vedlo k sociálněekonomickým problémům obyvatelstva a podle Nekvasila to podpořilo „podhoubí“ Islámskému státu.

Nekvasil také poukázal na fakt, že lidé by měli začít uvažovat o plýtvání pitnou vodou. „Splachovat pitnou vodou mi přijde neetické,“ míní Nekvasil a poznamenal, že bazén lze naplnit i dešťovou vodou.

„Voda je lepší, měkčí, a proto není důvod napouštět bazén pitnou vodou. Udržovat se dá solí, která přirozeně uvolňuje chlór,“ podotkl Nekvasil a dodal, že u něj doma mají v bazénu pouze vodu dešťovou.

Související

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

Více souvisejících

Klimatické změny Povodně Sucho

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy