Hlavní obsah

Táta Fest rozveselil a zkrášlil i podmračený den

Novinky, Stanislava Dvořáková

V neděli 21. června Rodinné centrum Srdíčko v Ústí na Orlicí uspořádalo na zahradě Jednoty bratrské oslavu Dne otců, jejíž dokonalý program potěšil přes sto návštěvníků.

Foto: Stanislava Dvořáková

O úvodní triádu slavnosti TÁTA FEST se postarali malí bubeníci svými improvizacemi.

Článek

Konečně po dlouhém půstu společné zábavy jedna velká slavnost s bohatým programem. A jak by ne! Již od autobusového nádraží viditelný provazový žebřík na mohutném kaštanu navozoval představu lezení po stromech v mladých letech.

A nebyl to jen jediný dárek dětem v programu Dne otců. Aby oslava patřičně vyzněla, ohlašovala ji triáda bubnů v podání malých bubeníků s pomocí maminek. Další hudební doprovod reprodukované hudby rozohnil v různých herních akcích mladou, ale i starší generaci.

„Koukej, jak se střílí ze vzduchovky,” pyšnil se tatínek, „do cíle musíš mířit!” kategoricky nařizoval. „Větší ránu do boxovacího pytle!” přikazoval další. „Jsi přece chlap.” V tichosti pak provázel další tatínek vrávorající ratolest na nataženém laně přibližně metr nad zemí. Houpačky, bábovičky z písku a skluzavka byla samozřejmostí pro dovádění malých dětí.

Na všechny pak čekalo velké překvapení, a to nabídla prohlídky minizoo, která nahradila ztrátu možností více jak dvouměsíčních výletů za zábavou i poznáním. Účast zvířátek na přehlídce byla mezinárodní.

Ve voliéře se představily andulky vlnkované, které pochází z Austrálie, kde žijí v hejnech. Živí se zrním, kdy zrníčka rády vyzobávají přímo z klasů, ovocem a zeleninou, občas si zobnou písek či sépiovou kost. Nesmí jíst lidské jídlo. Jsou hravé, kdy velice milují hru ve vodě.

Další ukázkou byl výběh králíků kalifornských z Ameriky. Jejich skvělou, často bíle zbarvenou srst si sami čistí. Mají černý čumáček, ouška a ocásek, oči jsou růžové. Jídelníček jim je doplňován kouskem suchého pečiva, ječmenem a granulemi.

Anglii reprezentovaly ovečky plemene Suffolk, které děti znají z televize jako ovečku Shaun. Jsou hodné, ale plaché, mají černou hlavu a nohy. Nikdy jim nenarostou rohy. Živí se trávou a listím ze stromů a keřů, a jednou denně si dají kousek suchého pečiva. Odpočívají v dřevěné salaši, kde dožvýkávají trávu, kterou předtím natrhaly a uložily do svého báchoru.

Při procházce zahradou a pobavením se zvířátky, pěkně z blízka, nakonec všem jaksepatří vyhládlo. Závěrečným bodem programu pak bylo chutné občerstvení. U venkovního grilu se podávala klobása, v příjemném prostředí Zambaru káva, zákusky a mléčné pochoutky.

Tak skončil již jedenáctý TÁTA FEST, který tentokrát mimo zábavy přinesl mnoho nových poznatků a umožnil lidským bytostem vstoupit do neznámé říše zvířat.

Reklama

Výběr článků

Načítám