Přes 500 let historie knihovnictví na Ústecku představuje výstava v ústeckém muzeu

22. červen 2020 08:57

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem si letos připomíná 75 let od svého založení. Historie knihovnictví na Ústecku je ale mnohem starší – sahá až do konce 15. století. Právě tuto historii a vývoj knihovnictví ukazuje v muzeu města nová výstava.

První knihovnu v Ústí nad Labem zřídil arciděkanský úřad a sloužila církevní škole. Je to jedno z „nej“, kterými se v této oblasti může město chlubit.

„Fond této nejstarší knihovny v Ústí nad Labem máme uchovaný poměrně kompletně v našich sbírkách. Je to jedna z nejdochovalejších knihoven v severozápadních Čechách,“ shrnul ředitel Severočeského muzea Václav Houfek.

Jedna z prvních veřejných půjčoven knih v českých zemích fungovala v Ústí v roce 1790 jen krátce. Zasáhli cenzoři, kteří chtěli zabránit šíření myšlenek francouzské revoluce.

Dalším důležitým mezníkem v této oblasti byla podle Houfka výstavba městské knihovny v roce 1912.

„Ve své době to byla teprve třetí budova pro knihovnu postavená v českých zemích. Byla z nich zdaleka největší a nejmodernější. Například Praha si budovu pro svou městskou knihovnu postavila až v roce 1928,“ dodává Houfek.

Tato knihovna na Lidickém náměstí byla zničená koncem války při spojeneckém bombardování. Její nástupkyní se v roce 1945 stala Severočeská vědecká knihovna.

Šachová příručka v italštině z roku 1584 je nejstarší knihou v Severočeské vědecké knihovně

Nejstarší knihu knihovny, příručku o šachách, představil bývalý ředitel knihovny a spoluautor výstavy Aleš Brožek.

„Skutečně je to v rámci republiky něco mimořádného. V rámci celosvětového byla bohužel už i tato vzácná knížka zdigitalizována, takže kvůli tomu už k nám nemusí jezdit z Ameriky a studovat ji,“ vysvětlil Brožek.

Jde jen o jednu z kuriozit, kterých je ale na výstavě mnohem víc. Do ústeckého muzea se o tom můžete přijít přesvědčit až do 4. října.

Spustit audio

Související