Hlavní obsah

Teroristy v Sýrii rozsekala nová nindža střela

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Při raketovém útoku v Sýrii byli 14. června zabiti Jordánec Kásim Urdini a Jemenec Bilal Sanáni, kteří patřili k radikální skupině Huras ad-Dín, jež je napojena na teroristickou organizaci al-Káida. Jejich auto mělo rozsekanou střechu, ale jinak bylo nedotčené, poblíž leželo torzo střely. Záběry ukazují, jak funguje nová americká zbraň.

Foto: Profimedia.cz

Starší útok na pozice skupina Huras ad-Dín v Sýrii

Článek

Zabití radikálů potvrdila exilová organizace SOHR, jež monitoruje dění v Sýrii. Na vozidlo SUV, jímž oba radikálové jeli, byly vypáleny tři rakety.

Mezi troskami byla i tabulka s typovým označením a sériovým číslem použité zbraně. Podle ní jde o střelu AGM-114R-9X, tedy o verzi známé střely Hellfire, vypalované z vrtulníků i dronů, která má svědomí životy už celé řady teroristů.

Verze R-9X zvaná „nindža střela” nebo „létající nůž ginsu” se liší od ostatních tím, že nemá hlavici s výbušninou, ale zabíjí kinetickou energií. Záběry ze Sýrie odhalily, jak střela funguje.

Hlavice má šest čepelí, které se vymrští těsně před dopadem a doslova se prosekají střechou vozu jako v případě zabité dvojice radikálů.

Její vývoj započal v roce 2011 za prezidenta Baracka Obamy, uvedl server Military Times.

List The Wall Street Journal ji označil jako střelu pro likvidaci osob, kovadlinu padající z nebe. Vyvinuta byla „s cílem zmenšit počet obětí z řad civilistů“ při útocích drony, potvrdil listu americký představitel. Další dodal, že je tak přesná, že může zabít i cestujícího v autě, aniž by zabila řidiče.

Střela byla zřejmě použita už v lednu 2019, kdy byl zabit vysoce postavený představitel jemenské al-Káidy Džamál Ahmad Muhammad Ali Badáví, který v roce 2000 stál za útokem na americký torpédoborec USS Cole. Na troskách jeho auta nebyly patrné obvyklé spáleniny typické při explozi hlavice.

USA při náletu v Jemenu zabily strůjce útoku na loď USS Cole

Amerika

Právě tato střela také údajně zabila 3. ledna 2020 v Bagdádu i íránského generála sil Kuds Kásima Sulejmáního, uvedla to krátce po útoku stanice Al-Arábíja.

USA zabily největší vojenskou chloubu Íránu Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám