Duda nastupuje k liberecké mládeži. Konec kariéry? Asi ano, říká

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

22. června 2020, 12:31

Martin Voltr

Ještě v minulé sezoně patřil mezi nejlepší útočníky Chance ligy. Radek Duda ukazoval, že ve velkém hokeji má pořád své místo. Jenže teď už to vypadá, že definitivně přechází na druhou stranu barikády. V Liberci totiž bude zastávat pozici skills kouče a skauta mládežnické akademie!

730 extraligových zápasů, 502 bodů. K tomu angažmá v zámořské juniorce, Rusku, Německu i dalších zemích. Takový je rejstřík Radka Dudy, vynikajícího útočníka i známého bouřliváka. V posledním ročníku ještě válel za prvoligové Benátky a nakrátko vyrazil do Alpské hokejové ligy.

Nyní ale jako 41letý ve velkém hokeji nejspíš končí.

„Asi ano. Zlom u mě nastal po sezoně v Chomutově, když jsme nezvládli baráž. Pak dorazíš domů a musíš si vybrat mezi hokejem a rodinou. Hokej je krásná věc, jenže když máš děti, je to pro mě smysl života,“ vysvětluje v rozhovoru na libereckých stránkách.

„Hokej je krásná věc, jenže když máš děti, je to pro mě smysl života.“

„Rodina vyhrává a musíš tomu vše podřídit, abys měl doma pohodu a mohl ji mít i v práci. Spoustu nabídek na hraní jsem odmítl, rozhodl jsem se soustředit na Benátky a postupně přejít na druhou stranu té barikády,“ líčí.

Duda se víc a víc zapojoval do práce s libereckými talenty, takže jeho další krok se dal očekávat. V mládežnické organizaci Bílých Tygrů, která patří mezi nejlépe fungující v českém hokeji, bude působit jako trenér dovedností a skaut. Zůstane tak u toho, co – vyjma rodiny – miluje nejvíc.

„Hokej je pro mě náboženství. Mám ho pod kůží a je to pro mě v dobrém slova smyslu droga, bez které prostě nemůžeš být. Je to v tobě 24 hodin denně, pořád o tom přemýšlíš, něco jsi získal, máš spoustu konexí... Nebylo, co jiného bych chtěl dělat,“ říká jasně.

Na své pozici vystřídá Jana Ludviga, bývalého hráče NHL a vyhlášeného odborníka na trénink dovedností. Ten se totiž po třech letech vrací za moře. „Johny je pro mě ikona a jsem nesmírně rád, že jsem s ním mohl přijít do kontaktu. Nebudu vymýšlet nic jiného, než to, co už tady Honza otevřel. Odvedl zde fantastickou práci. Do života mi toho po osobní i pracovní stránce dal strašně moc. Na mně je navázat na jeho práci a snažit se být aspoň z nějaké části tak dobrý,“ vzkazuje Duda pokorně.

Foto: hcbilitygri.cz

Sokolovský odchovanec spojil svou kariéru s Libercem poprvé v sezoně 2012/13, kdy ho pomohl udržet v extralize. Do organizace se krátce vrátil v roce 2018 a naplno o rok později s tím, aby ve farmářském týmu Benátek nad Jizerou předával zkušenosti mladým přímo na ledě.

Jeho trestné minuty dokazovaly, že do hry pořád dává spoustu emocí. A nic na tom nehodlá měnit ani jako trenér. „Určitě budu chtít hráče nakazit svojí pracovní morálkou. I v trenéřině ode mě uvidí abnormální zápal a nepochybuji, že si vybuduji respekt. Rozhodně budu chtít, aby hráči přemýšleli o tom, jak svůj hokej posunout dál, a splnili si své sny,“ slibuje Duda, jenž rozšiřuje štáb nejlepší české akademie z předešlých dvou sezon.

„Moderní hokej je založený na perfektním zvládnutí dovedností, které Radek Duda jako hráč na ledě pravidelně ukazoval. Myslím si, že právě přenos dovedností a zkušeností je to, čím může do naší organizace významně přispět,“ vysvětluje na hcbilitygri.cz manažer liberecké mládeže Jiří Bermann.

„Jsem typ člověka, který chce být nejlepší vždycky a ve všem. Nejvíce mě láká jednou skautovat pro NHL.“

„Zároveň bude působit jako skaut naší akademie, bude mít tedy za úkol vyhledávat hráče, kteří by se hodili do klubu. V praxi to znamená, že v momentě, kdy uvidíme, že máme na nějakém postu nedostatky, dovednostní či charakterové, bude na Radkovi, aby doporučil hráče, se kterými si umíme představit budoucnost Bílých Tygrů,“ doplňuje Bermann.

Duda se nikdy nebál projevit svůj názor, potvrdil to třeba i výstupem na velkém trenérském semináři po nástupu Filipa Pešána do role šéftrenéra Českého hokeje. Svoje jméno na druhém břehu si ale musí teprve vybudovat, což si dobře uvědomuje.

Nicméně ani to nesnižuje jeho ambice. Maximální ambice.

„Pro mě je aktuálně hlavní učit se. Mám plno zkušeností z hraní, což se teď potřebuji naučit převést do pedagogické roviny. Taky je důležité cestovat a nasávat další poznatky. Jak už jsem řekl, jsem typ člověka, který chce být nejlepší vždycky a ve všem. Nejvíce mě láká jednou skautovat pro NHL,“ dodává odhodlaně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz