Exmanažerům EGAP znovu hrozí vězení, osvobozující verdikt byl zrušen

Obvodní soud pro Prahu 1 musí znovu projednat případ bývalých manažerů státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) Jiřího Skuhry a Karla Plevy stíhaných kvůli pojištění úvěru na výstavbu cementárny ve Vietnamu. Rozhodl o tom dnes odvolací senát, který zároveň zrušil osvobozující rozsudek nad oběma muži.

Někdejší členové představenstva EGAP, kterým hrozí v případě prokázání viny dva až osm let vězení za porušení povinnosti při správě cizího majetku, vinu v kauze od počátku odmítají.

"Máme za to, že soud rozhodl předčasně," uvedl předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Jaroslav Cihlář. Podle něj prvoinstanční soud zejména pominul to, proč Skuhra s Plevou při sjednání pojištění úvěru na výstavbu vietnamské cementárny v roce 2010 porušili podmínky, které stanovila dozorčí rada EGAP.

Obžaloba tvrdí, že muži v dokumentech pro jednání dozorčí rady EGAP o pojištění úvěru od České exportní banky údajně mazali a zkreslovali informace o rizikovosti projektu. Chtěli údajně dosáhnout schválení příslibu uzavření pojistné smlouvy a jejího následného uzavření, protože si byli vědomi toho, že kdyby rada znala všechny okolnosti, příslib by neschválila.

"Postupovali jsme v rámci daného případu zcela standardním způsobem," zopakoval u odvolacího jednání Skuhra. Vláda měla podle něj v době celosvětové hospodářské krize zájem o export do Vietnamu, výstavba cementárny pak podle něj byla hodnocena jako klíčový projekt vzájemné spolupráce.

Žalobce se u obvodního soudu domáhal toho, aby muži museli uhradit EGAP škodu vyčíslenou na 191,5 milionu korun. Pro Skuhru žádal i čtyřletý trest vězení, pro Plevu tříletou podmínku. Obvodní soud pro Prahu 1 však dospěl u někdejšího generálního ředitele EGAP Plevy loni v dubnu k názoru, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec nestal. Ohledně bývalého obchodního náměstka Skuhry pak konstatoval, že jeho jednání nebylo trestným činem.

Kauza se týká stavby cementárny, jejímž investorem byla vietnamská společnost Phu Son Cement a hlavním dodavatelem česká Inekon Group. Česká exportní banka nakonec z projektu kvůli pochybnostem odešla a úvěr 2,5 miliardy korun investorům poskytla soukromá PPF banka, která si jej pojistila právě u státní EGAP. Projekt však následně zamrzl, když vietnamská strana nedokázala splácet. PPF proto čerpání úvěru zastavila a od EGAP požaduje pojistné plnění celkově v řádu stamilionů korun.

Související

Karel Havlíček

Liberty Ostrava chce státní záruku na úvěr 7 miliard korun

Ocelářská skupina Liberty Ostrava usiluje o změnu podmínek záručního programu COVID plus pro velké exportně zaměřené firmy zasažené dopady pandemie koronaviru. Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) v programu kryje až 80 procent úvěrů poskytovaných komerčními bankami, maximální výše půjčky jsou dvě miliardy korun. Liberty chce získat státní záruky na sedmimiliardový úvěr, napsaly s odvoláním na své zdroje dnešní Hospodářské noviny (HN).

Více souvisejících

Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) soudy Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy