Hospodka (CEKUS Chotěboř): Nástupci přeju dobrý politický vítr do plachet

Centrum kultury a služeb (CEKUS) Chotěboř mění po pěti letech ředitele. Stávající ředitel Josef Hospodka se již hlásit nebude.

Mohl byste prosím zhodnotit své působení v organizaci CEKUS Chotěboř?

V organizaci jsem začínal před téměř 25 lety na pracovní pozici ekonoma Městského muzea. Po několika letech jsem se vypracoval na hlavního ekonoma organizace, která vznikla právě  spojením muzea, kina a zimního stadionu a posledních 5 let jsem ředitelem organizace CEKUS Chotěboř, která je spojením muzea, kina, knihovny a informačního centra.  Organizaci jsem tedy poznal ve všech směrech i z různých pracovních pozic. Pokaždé to byl pro mne trochu jiný úhel pohledu, který mi ale přinesl spoustu pracovních i životních zkušeností.

Radní města vyhlásili výběrové řízení na post ředitele. Vnímáte to jako vyjádření nedůvěry?
Rozhodně neodcházím s pocitem, že jsem svoji práci nezvládal, uvedeným důvodům mého odvolání se musím snad pouze pousmát… Pro mě osobně je důležitý názor občanů. Ohlasy na kulturní akce, včetně promítání kina, jsme zaznamenávali vesměs pozitivní. Lidé si pochvalovali pestrost nabídky pořadů a vstřícnost organizace ve spolupráci se školami a zájmovými spolky.   

Pět let jste strávil jako ředitel CEKUS Chotěboř. Co považujete za významné milníky vašeho působení v čele organizace CEKUS Chotěboř?

Záhy po mém nástupu do funkce ředitele došlo k zásadní reorganizaci – zimní stadion byl převeden pod Technickou a lesní správu Chotěboř a k organizaci CEKUS Chotěboř byla připojena knihovna a informační centrum. Další podstatnou změnou bylo rozhodnutí o ukončení pronájmu muzea v chotěbořském zámku v roce 2022 a v neposlední řadě letos započala rozsáhlá přestavba budovy kina. Všechny tyto změny obnášely a ještě budou obnášet spoustu práce a jednání. 

Jakou dobrou radu můžete dát svému nástupci v pozici ředitele?
Svému nástupci bych přál příznivý politický vítr do plachet 🙂 A také, aby dobře využil svůj potenciál. 🙂

Můžete naznačit, co budete dělat od podzimu 2020 za práci?
Tak to opravdu zatím netuším. Jsem otevřen i možnosti začít se zabývat činnostmi mimo svůj dosavadní pracovní obor.

Jak vidíte situaci venkovské kultury? Jak složité je vytvářet pro diváky kulturní zážitky?
Venkovská kultura – to zní trochu hanlivě, ale chápu, jak jste to zřejmě myslel. Samozřejmě si nemůžeme dovolit soupeřit s možnostmi, které poskytují velká města. V Praze, Brně apod. je určitě ohromná základna potenciálních “náročných” diváků.  Opery, balet, vážná hudba, divadelní dramata – to jsou žánry, o které má zájem velmi malé množství lidí. Můžeme samozřejmě polemizovat, proč tomu tak je a že to není v pořádku. V každém případě to ale znamená v menších městech finanční ztrátu. A nejen to. Není příjemným zážitkem pro účinkující vystupovat před téměř prázdným sálem (stejně tak je to nepříjemné pro diváky a v neposlední řadě také pro pořadatele). I přesto ale během roku pořádáme několik kulturních akcí pro příznivce těchto okrajovějších žánrů. Kultura je subjektivní a nemůžete se nikdy trefit do vkusu všem, ale dovolím si tvrdit, že v Chotěboři máme dobrou diváckou podporu a lidé navštěvují koncerty, divadla, filmová představení v kině, přednášky, besedy a ve většině jsou spokojení.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů