fb pixel Alzáka nebo Koháka? Češi reklamní maskoty neznají, a nebo je nenávidí – G.cz
Vyhledávání

Alzáka nebo Koháka? Češi reklamní maskoty neznají, a nebo je nenávidí

+ DALŠÍCH 6 FOTEK + DALŠÍCH 7 FOTEK

S mnoha firmami, značkami a dalšími produkty máme odjakživa spojené nějaké to plyšové nebo nakreslené zvíře. Někdy to nemusí být ani zvíře, ale třeba otravný ufon s vlezlým hlasem Bohdana Tůmy, který vás zaručeně zvedne ze židle. Existují však i maskoti, které jsme si během let velice oblíbili, a dokonce k ním získali i vřelý vztah.

Martin Miko
Martin Miko 22.6.2020, 13:14

Češi maskoty příliš neznají

Češi nemají reklamní příšery příliš v oblibě. Buď je většinou ani neznají nebo je vyloženě nenávidí, což je ostatně případ zeleného maskota Alzáka, který k nám v rádiu promlouva už neuvěřitelných 15 let. Na televizní obrazovky však zamířil až v roce 2007 a od té doby z ní nezmizel. Ve své podstatě se jedná o jediného českého reklamního maskota, kterého každý pozná spolehlivě i ve 3 hodiny ráno. Za vše může primárně jeho odpudivý hlas, který nám hlásá novinky ze světa internetového obchodu Alza.

I když Alzák cílí na všechny potenciální zákazníky obchodu, líbí se primárně dětem. Ostatní jeho hlášky typu „Sto tabletů týdně!“ příliš neocení. Pravým úspěchem této zelené příšery je kromě nenávisti lidí i poměrně velká investice do reklamy ze strany Alza.cz, díky které je Alzák v mediálním prostoru vidět už takovou dobu. A možná, že to doopravdy na zákazníky funguje, protože špatná reklama je také reklama. Navíc když Alza do reklam s Alzákem nacpala za dobu své existence desítky a desítky a desítky milionů korun, tak je naprosto logické, že o otravném ufonovi má alespoň základní povědomí i ten, kdo nekouká na televizi nebo nesleduje internet.

Ostatní reklamní monstra, zvířata a maskoti nedostali povětšinou v českém éteru tolik prostoru, avšak najdou se samozřejmě čestné výjimky, které potvrzují pravidlo. Na českém reklamním prostoru se v posledních letech ukazuje, že zdejší firmy si do reklamy raději dají Jakuba Koháka, který je vlastně jakýmsi maskotem hned několika značek a produktů. Takže když nemáte maskota, zaplaťte si Koháka.

V následující galerii naleznete oblíbené maskoty, na které Češi v historii nedali dopustit.

Vzpomínáte si na nějakého dalšího zásadního maskota z českých luhů a hájů? Napište nám do komentáře.

Podobné články

Doporučujeme

Další články