Centrum Vsetína získá novou tvář, radnice dostala tři návrhy možné proměny

  14:50
Vsetín chystá proměnu centra města za stamiliony korun. Začít chce v roce 2025. Nyní radnice oslovila pět architektonických kanceláří a tři z nich zareagovaly návrhy na úpravy budovy městského úřadu, takzvaného Lega, či prostranství před tamějším Domem kultury.

Návrh studia Kamil Mrva Architects počítá s novou výškovou dominantou, náměstím a sjednocením zákoutí centra. | foto: Vizualizace: Kamil Mrva Architects

„Vzniklé studie jsou odrazovým můstkem a podkladem pro diskusi o tom, jak by mělo centrum města vypadat a jaká bude jeho další koncepce,“ uvedl starosta Jiří Růžička.

Objekt radnice je dlouhodobě ve špatném stavu, havarijní je také vstup do Domu kultury. Budova „Lega“ pak je dokonce stále jen dočasnou stavbou. I proto se město rozhodlo, že s rekonstrukcí nebude příliš otálet.

„Lokalitu musíme řešit komplexně. Není čas na to, abychom projekt chystali deset let, musíme se jím intenzivně zabývat nyní,“ konstatoval Růžička.

S navrženými projekty se už seznámili zastupitelé a členové komisí rady města, radnice chystá jejich prezentaci i pro obyvatele. Pozve na ni také zástupce architektonických studií, aby vysvětlili své záměry. Mělo k tomu dojít už v březnu, kvůli pandemii koronaviru se však termín musel posunout.

„Předpokládáme, že po úvodním setkání a představení záměrů se zastupitelé budou návrhy zabývat a poté dojde k veřejnému projednávání,“ naznačil starosta.

Zhruba do konce letošního roku hodlá Vsetín mít jasno, jakým směrem se vydá. Stavební práce by měly začít v roce 2025 a vyjdou na stamiliony korun. Během nich bude nutné zařídit dočasné stěhování městského úřadu, který má kolem 220 zaměstnanců.

„Náklady se budou odvíjet i podle toho, jak náročná bude logistika na zajištění chodu úřadu během prací. Určitě budeme pracovat po etapách a chceme využít dotační tituly,“ zmínil Růžička.

Město už nechce soutěž architektů

Velkolepá proměna středu města však budí kritiku části opozice. Nelíbí se jí především přímý způsob výběru architektů.

„Dlouhodobě mám problém s netransparentností radnice. Mělo se jít cestou architektonické soutěže,“ je přesvědčený zastupitel Roman Kalabus (ODS).

Stejný názor má i architekt a opoziční zastupitel Milan Chlápek (Koalice pro otevřený Vsetín).

„Způsob přípravy tohoto projektu je nedostatečný. Většina zastupitelů se o něm dozvěděla až na poslední chvíli, ani v městské komisi se to neprobíralo. I termíny pro architekty byly hodně šibeniční. Takto závažná rozvojová koncepce by se měla připravovat jinak,“ uvedl Chlápek.

Radní a architektka Martina Hovořáková (ANO), která je zároveň předsedkyní komise investiční a výstavby, výtky odmítá. Zadání se podle ní tvořilo několik let.

„Nechali jsme si udělat názor od několika kanceláří, které podobný prostor již řešily a máme s nimi dobrou zkušenost,“ vysvětlila Hovořáková. „Pořád jsme ve fázi, kdy sbíráme nezávislé podněty a názory, jak dané území uchopit. Ale je možné, že pokud získáme kvalitní řešení, tak k architektonické soutěži nepřistoupíme ani poté. Časově i finančně je totiž náročnější,“ dodala.

Podle Růžičky nechtělo jít město cestou architektonické soutěže i kvůli špatným zkušenostem s revitalizací náměstí Svobody z roku 2011. Lidé si u něj stěžovali na málo zeleně či nevyhovující povrch, radnice tak dva roky poté musela přistoupit k dalším změnám.

„Bylo to velmi komplikované, na náměstí byly různé autorské prvky,“ popsal Růžička.

Souhlasí s ním i opoziční zastupitelka Iveta Táborská (ODS), která byla v době přípravy projektu starostkou.

„Celé čtyři roky jsme se snažili změnit povrch náměstí, jenže jakákoliv změna, kterou jsme chtěli provést, nebyla bez souhlasu projektanta nebo architekta možná. A v podobných případech to platí i pro drobnosti jako třeba přesunutí květináče z jednoho rohu lokality do druhého,“ poznamenala.

Táborská by chtěla městského architekta

Architektonická soutěž však má rovněž své výhody, především v odbornosti lidí, kteří vybírají vítězný návrh podle jasně daných kritérií. Nerozhodují přitom jména tvůrců, ale kvalita řešení.

„Vždy záleží na podmínkách soutěže, ve spolupráci s komorou architektů se dají připravit dobře. U náměstí Svobody byly nešťastně stanovené, proto se poprvé nikoho nepodařilo vybrat a město uspělo až napodruhé,“ vysvětlil Chlápek.

Tomu se příliš nepozdává nápad, který zazněl během diskuse při představení návrhů, že výslednou podobu centra Vsetína by mohli ovlivnit přímo obyvatelé.

„To je sice dobře myšlená, ale krajně naivní představa. Veřejnost můžete s návrhy seznámit, jenže nemůže rozhodovat. Tím se zcela odstraní odborný aspekt, který by měl o proměně místa rozhodovat,“ prohlásil Chlápek. „Návrhy jsou zajímavé a jsou mezi nimi inspirativní myšlenky, celkově je však důležitá koncepční cesta, jakou se město vydá.“

Podle starosty Růžičky projekt teprve startuje a město jej chce důkladně probrat. „Začneme interní diskusí se zastupiteli, potom projekt představíme veřejnosti a budou nás zajímat její připomínky. Nakonec by měli rozhodnout zastupitelé,“ plánuje.

Táborská v této souvislosti upozornila, že Vsetínu by slušela funkce městského architekta. V kraji funguje například v Uherském Hradišti a vytvořit ji hodlá také Zlín. „V minulosti jsem se ji snažila zavést, ale z různých důvodů k tomu nakonec nedošlo,“ dodala.

Návrhy na proměnu prostranství u radnice se jí zamlouvají, podle ní se s nimi dá dále pracovat. „Obecně nejsem přívrženkyní výškových staveb, všechny tři studie s nimi přitom počítají. Ale u nádraží nově máme velkou obchodní galerii, takže by mi takové řešení nevadilo,“ řekla vsetínská zastupitelka.

Autor: