Nejnovější

Přehled týdne 15. – 21.6. 2020

Pondělí: V USA padl zákaz užívání antimalarik jako léku proti koronaviru. Koho napadlo používat proti současné pandemii léky na zcela odlišnou chorobu? Koho jiného než předního amerického všeználka Donalda Trumpa. – Ve Francii posprejovali vandalové sochy Charlese de Gaulla. To už máme de Gaulla, Churchilla, Roosevelta… ale na poničení Stalinových soch si nikdo netroufne, že, hrdinové? – Po Praze plíživě postupoval přes pasáže pořádný plaz. Máme očividně v Česku problém nezabezpečených hadích terárií, protože tohle už fakt není sranda. – Policie řešila případ dvou ztracených vodáků na řece Lužnici. Napínavá detektivka o pěti dějstvích a sedmnácti dějových zvratech skončila tak, že jednoho našli chrápat pod kanoí a jeho kamaráda snídat na benzince. (JL)

Úterý: Návrh rozpočtu s půlbilionovým schodkem nemá ve sněmovně dostatečnou podporu. Možnost, že to může vést až k předčasným volbám Andrej Babiš nejprve opatrně připustil, následně na twitteru popřel a pak prohlásil, že se jich nebojí. Ne, opravdu se nemusíte cítit blbě, pokud máte v české politice lehce zmatek. Ten mají, jak se ukázalo, i sami politici. – Severní Korea přestřihla linku se svým jižním sourozencem. Jestli teď ale doufáte v brzký a relativně bezbolestný konec světa, musím vás zklamat, už se to párkrát stalo a svět pořád stojí. – Povodeň zasáhla státní hmotné rezervy a způsobila milionové škody. Počkat, nám ještě nějaké rezervy zbyly? (Ogo) 

Středa: Prezident Zeman podepsal novelu školského zákona o zrušení povinné maturity z matematiky. Tak děcka radujte se. Příští rok se to zase otočí. – Turecké pozemní jednotky zaútočily na kurdské milice v oblasti severního Iráku. Ješte před výsadkem neopomenuli místo náležitě vybombardovat. To aby náhodou nikoho nepotkali. – Severní Korea chystá znovu vyslat vojáky do letoviska v Diamantových horách a průmyslového komplexu Kesong, které leži v demilitarizované oblasti. Kim se asi při tom svojem “zmizení” trochu praštil do hlavy. (VK)

Čtvrtek: Na Twitteru vzbudila kontroverzi obálka týdeníků Reflex, která vyobrazovala Hitlera jako Afroameričana. Jak praví Babica: když nemáš nápad, hoď tam kontroverzi. Ono taky co nejvíc prodává, že jo. – A u kluků z Reflexu se asi inspiroval i další heterosexuální bílý muž Donald Trump. Tomu zase stáhl Mark Zuckerberg reklamu za používání červeného trojúhelníku, kterým se v koncentračním táboře označovali vězni. Ráda bych to oglosovala, ale nerada se opakuju. – A u kontroverze a Trumpa zůstaneme. Jeho exporadce vydává knihu, která vzbuzuje emoce ještě před vydáním. Trump údajně nezná základní zeměpisné fakta a chce popravovat novináře. Vůbec nevíme, kde se inspiroval. Každopádně, jestli příští týden nevyjde přehled… už nás nehledejte. – Ale máme i dobrou zprávu. Podle průzkumu patří veřejnoprávní média k nejdůvěryhodnějším a poplatky za ně Češi považují za přiměřené. Uprchlíci už jsou taky mrtvé téma. Hele Tomio, za rok jsou volby… co si vlastně dáte do programu? (KN)

Pátek: Na světě je nový druh viru, jehož nositelem jsou tentokrát krysy z Etiopie. Vím co si myslíte a ne, nebude to druhý černý mor, to byla bakterie. – Car Putin se zase jednou pustil do zbytku Evropy. Prohlásil, že evropští lídři zapomněli na pravé lekce druhé světové války, že Poláci si za okupaci mohli sami a Češi jsou zbabělci, protože sundali Koněva. Mě by dost zajímalo, jaké jsou ty pravé lekce. “Sovětský svaz dobrý, Západ špatný?” – Poslední pravý galský kohout natáhl brka. Šestiletý kohout Maurice se proslavil tím, že ho jeho ranní kokrhání dostalo až před soud. Skutečný francouzský hrdina. – A nakonec i nějaké dobré zprávy. Herecké složení seriálu Ulice má negativní testy, takže se nekonečný seriál znovu rozjede. Tady je svět ještě v pořádku. (JL)

Víkend: V Brazílii přesáhl počet lidí nakažených koronavirem hranici jednoho milionu. Místní velká města na to reagují uvolňováním karanténích opatření. Nevím, jestli se tady dá uplatnit rčení “jiný kraj, jiný mrav,” nebo se prostě inspirovali u Švédska. – Když už mluvíme o Švédsku, tak místní vláda je pod tlakem kritiky veřejnosti i opozice. Její experimentální strategie se propadá do silné nelibosti, ale to se asi dalo čekat. Teprve čas ukáže, jestli to byl dobrý nápad, nebo ne – Systémová kampaň proti největšímu chudákovi v Česku pokračuje. Rezoluci Evropského parlamentu, která vyzývá Evropskou komisi k nulové toleranci vůči střetům zájmů označil Babiš za snahu českých europoslanců poškodit naší republiku. Hlavní je, že ví přesně, kdo je státní nepřítel číslo jedna. – Tisíce obyvatel Hongkongu přemýšlí nad tím, že by z bývalé britské kolonie emigrovali. Tyto myšlenky vyvolalo hlavně schválení bezpečnostního zákona, skrze který chce pevninská Čína kontrolovat dění v oblasti. Ono se asi těžko protestuje za demokracii, když máte před městem armádu. (VK)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*