Hlavní obsah

Pandemie koronaviru nekončí. Ve světě už začíná „druhá vlna“

Foto: Profimedia.cz

Odborníci se neshodnou, zda pokračuje první epidemická vlna, nebo už začíná druhá.

Reklama

Různé kouty světa sice hlásí pokoronavirové uvolňování, odborníci, ale i konkrétní čísla se shodují - nad pandemií ještě rozhodně nemáme vyhráno.

Článek

Přestože neexistuje žádný výhled do budoucna, na kterém by se všichni odborníci shodovali, jedno sousloví se ve veřejném prostoru objevuje velmi často - druhá vlna. Jde o stav, kdy začne opět prudce stoupat hodnota reprodukčního čísla R. Tedy index vyjadřující předpokládaný počet osob, které se mohou nakazit od infikovaného.

Prozatím se o potenciální druhé vlně mluví například v Íránu. Zprávy o nárůstu reprodukční hodnoty ale přicházejí i ze Slovenska nebo Německa.

Na druhou stranu existují světové regiony, které ještě nepřekonaly ani první vlnu koronavirové nákazy a počty nakažených i mrtvých neustále stoupají. To se týká zemí Latinské Ameriky nebo Indie.

Stále rostoucí první vlna

Mexiko

V Mexiku už od začátku krize zemřelo téměř 22 tisíc lidí. Celkový počet nakažených během víkendu přesáhl 180 tisíc případů. Podle agentury Reuters je ale předpokládané číslo nakažených ještě vyšší.

Podle analýzy NYT přímo v hlavním městě Mexico City mohlo zemřít až třikrát více lidí, než hlásí tamní úřady. A na vládu tlačí představitelé samotného města a také lékaři. Ti podávají svědectví o stavu nemocnic, kde pacienti leží na zemi a starší lidé na kovových židlích, protože lůžka nezbývají. Spoustu nakažených hledá nemocnici, která by je přijala, ale zemřou ještě dříve. Do statistik se však nikdy nedostanou, protože stát testuje jen malou část lidí s příznaky.

Přesto ale koncem minulého týdne došlo k dohodě mezi Mexikem a Kanadou o mexických sezonních pracovnících farem, již dojíždějí za prací právě do Kanady. Na kanadských farmách se objevilo několik epicenter nákazy a Mexiko nejprve chtělo pozastavit spolupráci. Nakonec se ale země dohodly na přísných hygienických pravidlech, aby Mexičané mohli na farmy odjet.

Brazílie

Brazílie je hned po Spojených státech nejpostiženější zemí covid-19 vůbec. Celkový počet nakažených v zemi přesáhl milion lidí, zemřelo více než 50 tisíc lidí. Oficiální čísla by ale i tady podle zahraničních médií mohla být o mnoho vyšší.

Denní přírůstek mrtvých po nákaze koronavirem hlásí brazilské ministerstvo zdravotnictví stále ve stovkách. Před pár dny ale čísla dosahovala řádově vyšších čísel. Zdá se, že trend se přece jen snižuje. V každém ze států federace je však stav velmi rozdílný. Vážná situace je například v Riu de Janeiru.

V neděli se navíc v několika velkých městech konaly tisícové demonstrace proti ultrapravicovému prezidentovi Jairu Bolsonarovi. V hlavním městě Brasilia pochodovaly tisíce protestujících u sídla vlády a nejvyššího soudu.

Chile

Jihoamerická země překonala v celkovém počtu případů Itálii. Koronavirem se tam nakazilo 242 tisíc lidí a je osmou nejpostiženější zemí světa. Ani v Chile se o počtu nakažených ale neinformovalo důvěryhodně. Kvůli tomu v červnu skončil tamní ministr zdravotnictví Jaime Maňalich. Vláda totiž dávala chilským novinářům až dvojnásobně nižší čísla, než uváděla v reportu Světové zdravotnické organizaci.

Již od března v zemi stále platí „stav katastrofy“, který podle aktuálních informací bude trvat ještě nejméně 80 dní.

Indie

Také Indie patří mezi země, kde má pandemie stále vzestupnou tendenci. Za poslední den stát hlásí téměř 15 tisíc nově nakažených lidí. Celkově se v Indii nakazilo už 425 tisíc lidí. Za posledních 24 hodin zemřely 3 stovky lidí. Do světového „žebříčku“ se Indie řadí jako čtvrtá nejhůře postižená země na světě. A více než polovina nakažených je v metropoli Dillí.

Jako jiné země ve světě ale i Indie, přes stále se zvyšující denní čísla, začala s uvolňováním restrikcí. Tříměsíční karanténu zrušila na začátku června.

V Dillí však navzdory uvolňování mění luxusní hotely za provizorní nemocnice. Asi 25 budov v hlavním městě se přestaví tak, aby vyhovovaly podmínkám infekčně nemocných pacientů. Hoteloví zaměstnanci projdou školením, aby mohli na místě vypomáhat.

Co byste měli vědět

- Nejhorší koronavirová situace je stále ve Spojených státech amerických, nárůst hlásí 23 států. Dohromady se v USA nakazilo 2,28 milionu lidí a více než 120 tisíc lidí nemoci covid-19 podlehlo.

- Názor, že by na covid-19 „zabíralo“ antimalarikum hydroxychlorochin, svět, včetně Donalda Trumpa, opustil.

- V Číně, kde se nacházelo původní epicentrum nákazy, začal festival psího masa, přestože vláda zatím vydala zákaz obchodování s volně žijícími zvířaty.

Druhá vlna?

Jižní Korea

Země, která už jednou proklamovala vítězství na koronavirovou pandemií, hlásí nový růst. Soul dokonce v pondělí přiznal, že země bojuje s tzv. druhou vlnou. Přestože tamní středisko pro kontrolu a prevenci nemocí tvrdí, že je to stále pokračování vlny první.

Na začátku května se v zemi slavil svátek, který je pravděpodobnou příčinou nárůstu nemocných. Přesunulo se i epicentrum, které je nyní v zabydleném okolí hlavního města Soulu. Původně země očekávala druhou vlnu až na podzim či v zimě, nyní jihokorejská vláda připouští, že se mýlila. Aktuálně registrují více než 12 tisíc nakažených.

O situaci v Německu jsme psali zde

Írán

Na Blízkém východě patří Írán mezi nejpostiženější země koronavirovou nákazou. Pokles nakažených začala země registrovat na začátku května. Posledních několik týdnů se však trend začal opět zvyšovat. Tamní ministr zdravotnictví zatím odmítá, že by šlo o druhou vlnu, ale podobně jako v Jižní Koreji pokračování té první.

Oproti České republice ale Írán až nyní uvažuje o plošné povinnosti nosit na veřejných prostranství roušku. Kromě zavřených škol a zákazu veřejných akcí však nebyla blízkovýchodní země v izolaci jako například země evropské. Celkově v Íránu čítají více než 9 tisíc obětí covid-19.

Bulharsko

Bulharský ministr zdravotnictví Kiril Ananiev zrušil před více než týdnem povinnost nosit roušky na veřejných místech. V pondělí kvůli novému nárůstu nakažených však ministr povinnost opět zavedl. Podobná je situace v restauracích a barech, ty mají otevřeno, vláda však lidem doporučuje zůstávat doma.

Ani tam se vláda a odborníci neumí shodnout, zda se jedná o druhou, nebo stále pokračující první epidemickou vlnu. Šéf zdravotní inspekce se spíše kloní k variantě, že pokračuje jedna epidemie.

Slovensko

I u našich sousedů epidemiologové varují, že druhá vlna už je „za dveřmi“. Prozatím tam nijak rychle čísla nově infikovaných nerostou, odborníci však varují, že se epidemie stále šíří „rychle“, tedy že se nezrychluje, ale má stále sílu. Reprodukční číslo už dokonce přesáhlo hodnotu 3.

Reklama

Doporučované