Menu

Včely a vosy: jak psovi pomoci?

Publikováno: 22/06/2020

Psi jsou od přírody zvědaví tvorové a rádi prozkoumávají vše, co najdou. Hmyz včetně včel a vos jim přijde obzvlášť zajímavý, rádi k němu čichají či ho dokonce chytají. To se včelám a vosám samozřejmě nelíbí, a tak na obranu často použijí svá žihadla. Jak bodnutí ošetřit a když už jde o život?

Bodnutí a jed

Včelí a vosí žihadlo je jedovaté, takže to, co způsobí bolest a otok není samotný vpich, ale malé množství jedu, které je tím dopraveno do těla. Včelí žihadlo je uzpůsobené tak, aby se zachytilo za háček v kůži, čímž se odtrhne od těla a zabije ji. Vosa žihadlo v kůži nezanechá, její bodnutí je však bolestivější a může bodnout vícekrát.

Příznaky potíží

Psi, kteří mají tendenci chytat hmyz, často dostanou žihadlo do oblasti tlamy, což má za následek kňučení a zběsilé tření (packami, o trávu a jiné předměty) postižené oblasti. Bodnutí, které zvládnete ošetřit doma, se projevuje pouze lokální reakcí jako je zčervenání postiženého místa, drobný otok a svědivost. Příznaky potenciálně závažnější reakce se objeví během 10 minut až půl hodiny. Zahrnují například otok tlamy a očí, což vede k problémům s dýcháním. Mezi další příznaky patří zvracení, slintání, průjem, slabost a kolaps. Pozor také na bodnutí do jazyka nebo krku nebo vícečetné bodnutí, to může být smrtelně nebezpečné! V takových případech je nutné okamžitě vyhledat veterinární péči.

Jak ošetřit bodnutí

Pokud pes nejeví známky závažnější reakce, snadno zvládnete bodnutí od včely či vosy ošetřit doma. Jak na to?

  • Prvotní reakcí by mělo být zklidnění psa. Omezení pohybu pomůže snížit krevní zásobení do postiženého místa, tím pádem se sníží bolest a otok.
  • Řádně prozkoumejte místo bodnutí. Pokud se jednalo včelu, uvidíte v rance žihadlo, které nepřestává vylučovat do krve jed. Pokuste se ho proto z rány odstranit, redukujete tím množství toxinů vylučovaných do těla. Ideální je použít kreditní kartu (postačí i nehet, pokud ji nemáte) a žihadlo vytlačit. Mírným tlakem přejeďte přes kůži těsně pod háčkem žihadla a tlačte ho ven. K vyjmutí nepoužívejte pinzetu nebo kleštičky, protože tím můžete vytlačit ze žihadla jed. V některých případech se stává, že žihadlo nejde z rány vytlačit, pak je nutné vzít psa k veterináři.
  • Dalším krokem je zklidnění rány a zmírnění otoku. Pro první pomoc a snížení otoku je vhodné použít studený obklad (například pytlík ledu zabalený v ručníku), který navíc uleví od bolesti.
  • Zabraňte psovi, aby si ránu škrábal a lízal, zpomaluje to léčbu a hrozí zanesení infekce. Pokud si pes ránu nepřestává lízat, použijte límec.

Pozor na anafylaktický šok

Stejně jako lidé mohou být i psi alergičtí na na vosí nebo včelí bodnutí. Stupeň reakce se liší v návaznosti na imunitní systém psa a druh hmyzu. Jednou z nejvážnějších reakcí na bodnutí je anafylaktický šok = nepřiměřená imunitní odpověď na alergen, který může končit smrtí. Proto pokud si u psa všimnete nepřiměřených reakcí, okamžitě vyhledejte veterináře. Rychlou akcí mu můžete zachránit život!

Objednávka portrétu Vašeho psa


Dekujeme za objednavku

Vyskytla se chyba, zkuste prosim znovu.

Focení Venku
Focení v Ateliéru
Ilustrace - Charakteristický Portrét