Piráti chtějí sestavit vlastní senátorský klub, oznámil Bartoš. Do podzimních voleb vyšlou 13 uchazečů

Piráti pošlou do podzimních senátních voleb 13 kandidátů. Chtějí získat alespoň tolik senátorů, aby mohli sestavit vlastní senátorský klub. Na pondělním představení kandidátů to řekl předseda strany Ivan Bartoš. V současnosti mají v horní komoře Lukáše Wagenknechta, další tři senátoři byli zvoleni s podporou Pirátů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojtěch Pikal, Ivan Bartoš, Mikuláš Ferjenčík

Piráti chtějí podle předsedy Ivana Bartoše na podzim posílit v Senátu. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Naši pirátskou posádku v Senátu bychom velice rádi posílili, a to minimálně tak, abychom sestavili vlastní senátní klub,“ uvedl Bartoš. K ustavení klubu je potřeba nejméně pět senátorů. Bartoš uvedl, že Piráti podporují sedm dalších nominantů, převážně kandidujících za uskupení Senátor 21 a STAN, například šéfa senátorského klubu Senátor 21 Václava Lásku, který bude obhajovat křeslo v Praze 5.

Vláda si z nouzového stavu udělala bonboniéru. Tu každý den otevře a něco náhodně vybere, řekl Bartoš

Číst článek

Piráti v centru Prahy nasadí zastupitele Roberta Veverku, který usiluje o legalizaci konopí. V Senátu se chce dále zaměřit na podporu seniorů a sociálně znevýhodněných, rozvoj kvalitního vzdělávání, efektivnější nakládání s odpady a ochranu vody a životního prostředí.

Na Praze 1 se Veverka utká mimo jiné se společnou kandidátkou ODS, TOP 09 a hnutí STAN, poslankyní a dlouholetou členkou občanských demokratů Miroslavou Němcovou, a se současným senátorem a bývalým rektorem Karlovy univerzity Václavem Hamplem, který se o znovuzvolení uchází s podporou KDU-ČSL a Zelených, hnutí Senátor 21 a sdružení Praha Sobě.

Další města

Senátorským kandidátem Pirátů v obvodě číslo 72 v Ostravě bude místostarosta městského obvodu Poruba Martin Tomášek, který zároveň působí na Ostravské univerzitě. V Přerově se bude o senátorské křeslo ucházet manažer kultury místního Městského domu Pavel Ondrůj, v Hradci Králové městský zastupitel Pavel Vacek působící na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové. V Chebu o post senátorky bude bojovat karlovarská krajská zastupitelka a jednatelka cestovní agentury Markéta Monsportová.

Kandidátem Pirátů v Plzni bude městský zastupitel Daniel Kůs, v Příbrami se o pozici bude ucházet pedagožka Simona Luftová, v obvodě číslo 60 Brno-město programátor a manažer Jiří Kadeřávek a v Karviné Radim Kravčík, který byl mimo jiné šest let kastelánem místního zámku Fryštát. V České Lípě bude kandidovat městský zastupitel a webový developer Petr Jeník, v Kolíně odborný referent pro oblast národnostních menšin středočeského krajského úřadu Cyril Koky.

V Kladně do voleb za Piráty půjde Adéla Šípová, jež se v mezinárodní advokátní kanceláři zabývá právem veřejného zadávání. Ve Strakonicích bude kandidovat písecký zastupitel Michal Horák. Piráti původně v lednu na celostátním fóru v Ostravě představili jako kandidáta v Olomouci Zdeňka Žáka, mezi současnými kandidáty ale nefiguruje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme