Ivana Leidlová: Liteňské kurzy a Festival Jarmily Novotné ovlivněné koronavirem

Ačkoliv kulturu nyní určuje pozvolný rozjezd, přípravy letních Pěveckých kurzů v Litni jsou v plném proudu, i když s programovou obměnou. Ty letošní povedou mezzosopranistka Markéta Cukrová s pedagožkou Helenou Kaupovou. Nebude chybět ani společný závěrečný koncert absolventů kurzů s lektorkami. Co dalšího se změnilo a co nového chystá Festival Jarmily Novotné? Ptali jsme se jeho ředitelky Ivany Leidlové.
Ivana Leidlová (foto Jan Žirovnický)

Do jaké míry ovlivnila nouzová situace letošní 9. ročník Festivalu Jarmily Novotné? Daří se vám realizovat všechny naplánované projekty?
V předchozích měsících jsme bohužel byli, stejně jako všechny ostatní kulturní instituce, nuceni zrušit plánované kulturní aktivity Festivalu Jarmily Novotné první poloviny letošního roku: Liteňské hornové dny, které měly původně plánovaný termín na duben, musely být zrušeny a diskutujeme o možnosti přesunu na příští rok. ZUŠ Open: plánovaný termín 16. května byl zrušen bez letošní náhrady, bude uskutečněn až příští ročník ZUŠ Open 2021. Fotografické kurzy s Tono Stanem: plánovaný termín 3. – 6. června byl rovněž zrušen a kurzy posouváme na záři 2020. Také jsme byli nuceni pozměnit podobu pravidelných a velmi populárních pěveckých kurzů.

Takže jste měli v první polovině roku volno?
Díky vývoji celé situace jsme se rozhodli naše síly a prostředky přesunout dobudování Archivu Jarmily Novotné. Se synem Jarmily Novotné jsme se na počátku letošního roku dohodli na darování předmětů z pozůstalosti Jarmily Novotné Zámku Liteň a přesunu veškerých těchto materiálů do České republiky. Doposud fyzicky převézt předměty do České republiky nebylo možné, ale mohli jsme se začít věnovat dokumentům, které máme již v České republice. Začali jsme proto s organizací, skenováním a katalogizací veškerých dokumentů, fotografií a předmětů, které máme k dispozici. Tento projekt jsme připravovali pro příští ročník festivalu, současná situace jej ale uspíšila. Naším cílem je, aby vznikl archiv přístupný badatelům a profesionální veřejnosti.

Jak jste schopni jako nezisková organizace vyrovnat se s nastalou situací? Pocítíte značné finanční ztráty?
Samozřejmě nás tato situace silně finančně zasáhla. Neuskutečnily se koncerty, které jsme řadu měsíců připravovali, na některé jsme měli již vytištěné plakáty, některé granty nebudeme moci vyčerpat. Museli jsme samozřejmě začít šetřit, kde se dá. Ihned koncem března jsme informovali naše partnery o změnách v plánech na letošní rok, naštěstí při nás naši dlouhodobí partneři stojí dál, od všech jsme slyšeli slova podpory! Z toho máme velkou radost a moc jim děkujeme!

Interpretační kurzy 2019 (foto Jan Žirovnický)

Pěvecké kurzy v Litni, které se staly vaším stálým, každoročním projektem se za téměř sedm let svého trvání těší v hudebních kruzích značné popularitě i dobrému jménu. Jaká bude jejich letošní podoba?
Jak jsem zmínila v úvodu, byli jsme nuceni změnit i náplň pěveckých kurzů. Nakonec jsme se rozhodli, že letošní kurzy se budou věnovat technice zpěvu a studiu repertoáru G. Rossiniho a italského belcanta. Kurzy povede vynikající česká mezzosopranistka Markéta Cukrová, doplní ji doc. Helena Kaupová, renomovaná profesorka z HAMU. Závěrečný koncert lektorů a absolventů proběhne 27. srpna v historické budově Čechovny, nebo pokud počasí dovolí, v zámeckém parku. To samozřejmě naši diváci mají nejraději, ale je to vždy do poslední chvíle loterie, zda nezačne pršet nebo silně foukat…

Před dvěma roky, právě s Markétou Cukrovou a operním režisérem Markem Mokošem jsme pět minut před začátkem koncertu rozhodli, že to riskneme, přestože do té doby již více jak hodinu pršelo. Naštěstí nad námi, jako již poněkolikáté, držela z nebe ochrannou ruku Jarmila Novotná, a tak se dokonce při konání koncertu počasí umoudřilo a nakonec se i ukázalo sluníčko!

A na co láká závěrečný koncert pěveckých kurzů?
Podoba závěrečného koncertu se vždy ladí do poslední chvíle, aby jednotlivé árie do sebe dramaturgicky zapadaly. Pokaždé se snažíme něčím koncert ozvláštnit a tentokrát zakomponujeme zajímavé střípky ze života G. Pucciniho, aby se o něm posluchači mohli dozvědět něco nového.

Kromě jiného jste se rozhodli jít cestou vzdělávacích projektů a rozšířit jejich portfólio. Zbrusu novým projektem budou již zmíněné fotografické kurzy. Takže rozšiřujete své pole působnosti i za hranice hudebního žánru? Jaký je váš cíl a koho se chystáte oslovit?
Podpora mladých v začátcích kariéry je jedním ze základních pilířů aktivit naší neziskové organizace. Jarmila Novotná sama za svého života pomáhala mladým pěvcům, hudebníkům v jejich kariérách během svého působení v Metropolitní opeře i později, když již sama nezpívala. Jak vidím na mladých pěvcích, kteří k nám pravidelně jezdí na pěvecké kurzy, domnívám se, že mladí pěvci po ukončení školy nemají dost praktických zkušeností, musí se dále vzdělávat a pracovat na sobě. To samozřejmě platí ve všech uměleckých oborech. Proto jsme se rozhodli oslovit u nás i v zahraničí uznávaného fotografa Tona Stana, zda by měl zájem o vedení fotografických kurzů. Tono Stano rozhodl, že kurzy zaměří na práci se světlem a figurou. Moc se na kurzy těšíme a máme radost, že se nám podařilo přesunout termín na září. Věříme, že „genius loci“ Litně zaujme i mladé fotografy a že využijí možnosti pracovat s takovouto velkou a uznávanou osobností!

Závěrečný koncert 2018 (foto Jan Žirovnický)

V loňském roce jste již podruhé podpořili vznik nového dokumentárního filmu o Jiřím Suchém, který tentokrát režírovala Olga Sommerová.
Osobnost Jiřího Suchého dlouhodobě podporujeme, stejně tak divadlo Semafor. Proto, když nás oslovila Alena Müllerová z České televize, zda bychom se stali koproducenty filmu o Jiřím Suchém, který bude režírovat Olga Sommerová, neváhali jsme. Jiří Suchý je obrovská osobnost naší kultury a takovýto dokument si zasloužil. Jeho kvalitu potvrdili jak profesionálové i sami diváci tím, že získal na loňském filmovém festivalu v Karlových Varech Cenu diváků.

Jak byste zhodnotila uplynulých devět ročníků festivalu a jak vidíte jeho směřování do budoucna? Chystáte se i nadále přímo odkazovat na Jarmilu Novotnou?
Kdyby mi někdo před devíti roky řekl, že naše nezisková organizace a Festival Jarmily Novotné bude plánovat svůj desátý ročník, asi bych si myslela, že se dočista zbláznil… První ročník skutečně vznikl jako narozeninový dárek pro syna Jarmily Novotné George Daubka, a až následně jsme se rozhodli, že se pokusíme připomenout jméno a hudební a životní odkaz světoznámé pěvkyně Jarmily Novotné, jejíž jméno bylo bohužel v její rodné zemi vlivem historických okolností téměř zapomenuto.

Současná situace trošku zbrzdila naše plány, ale samozřejmě bychom se rádi důstojně prezentovali. Máme plány velké, od produkce opery v parku, přes vybudování archivu z pozůstalosti Jarmily Novotné… Uvidíme, co se nám podaří zrealizovat. Hlavně doufáme, že v příštím roce již bude možné uspořádat kulturní akce bez jakýchkoliv omezení a že lidé budou hladoví po kultuře! To bychom přáli nejenom nám, ale všem!

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat