reklama

Jak je to s investováním pro děti?

redakce dne 12. 06. 2020 - 00:00

Odpovídáme našim čtenářům a čtenářkám, kteří nám napsali řadu podnětných dotazů.

Po vydání článku s titulkem Investujeme pro děti nám na redakční e-mail dorazilo několik dotazů. Rádi bychom na ně, byť samozřejmě anonymizovaně s ohledem na pisatele a pisatelky e-mailů, odpověděli prostřednictvím článku. Pisatelům a pisatelům e-mailů jsme odpověděli samostatně. Článek Investujeme pro děti vzbudil u našich laskavých čtenářů a čtenářek mírné pozdvižení. A jsme za něj rádi.

Protežované DPS

Finanční server investia.cz čtu docela dlouhou dobu a všimla jsem si, že občas protežujete jednotlivé finanční produkty. Dlouho jste kvitovali stavební spoření, nyní od něho v článku Investujeme pro děti dáváte ruce pryč. Můžete mi to prosím vysvětlit? Iveta z Prahy

Čtěte také: Spoření pro děti

Od stavebního spoření určitě nedáváme ruce pryč. Pouze není pro dlouhodobé spoření vhodné. Časy, kdy rodiče nastavili cílovou částku v hodnotě jednoho milionu korun a pak léta letoucí spořili a spořili jsou snad pryč. Stavební spoření pro děti je jednou z mnoha variant, ale ne jedinou. Doplňkové penzijní spoření má prostě lepší nastavení – například i z pohledu jeho pozastavení anebo průběžných změn v odkládání finančních částek.

Akcie a fondy

Podobně jsme to schytali i od čtenáře Václava z Jihlavy, kterému v článku chyběla varianta investic do akcií a akciových podílových fondů: Proč se v článku Investujeme pro děti věnujete tolik doplňkovému penzijnímu spoření, a ne třeba fondům a akciím?

Čtěte také: Otevřené podílové fondy

Kombinace přímého nákupu akcií je dobrá v okamžiku, kdy máte pokryté jiné formy investic. Máte-li k dispozici jednotky tisíc korun, je vhodnější použít již zmíněné doplňkové penzijní spoření. V případě pravidelné měsíční úložky ve výši deseti a více tisíc jsou akcie již dobrý řešením. Pro potřeby článku Investujeme pro děti vybrali pravidelnou sumu tří tisíc korun.

Kdy se vyplatí stavební spoření?

Jiřina z Mariánských Lázní se ptala, kdy se vyplatí stavební spoření. Stavebko je ideální tehdy, když potřebujete naspořit dostatečně velkou sumu, obvykle okolo 140 tisíc v šestiletém horizontu, a tu posléze využít na cokoliv. V tomto případě naopak možnosti doplňkového penzijního spoření selhávají. Byť lze v době plnoletosti dítěte vybrat jednu třetinu nainvestované sumy. Stále půjde o jednu třetinu, a nikoliv o výběr celé úložky.