Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Virus, Nor a Twitch. Tři důvody, proč je z šachu globální zábava

Michael  Durčák
Michael Durčák
23. 6. 2020
 7 080

Jedním z největších „vítězů“ karantény jsou šachy. A nejde jen o to, že lidé z nudy oprašovali staré deskovky. Díky Magnusu Carlsenovi a streamovací platformě Twitch se proměňuje ekonomika šachu a od kavárenských stolků se hra konečně dostává do 21. století.

Virus, Nor a Twitch. Tři důvody, proč je z šachu globální zábava
Zdroj: Magnus Carlsen na mistrovství světa v šachu v roce 2018. Foto: Bart Lenoir / Shutterstock

Šachy jsou pozoruhodná hra. Historikové ji stopují do Indie šestého století, odkud se pak šířila do všech směrů. Samotné slovo šach je perského původu a znamená krále, šáha. Do Evropy hru nejpravděpodobněji přinesli Arabové dobývající Iberský poloostrov; první písemný doklad o její přítomnosti na starém kontinentu je latinská báseň Versus de scachis. V Česku posloužila ve 14. století jako alegorie světa Tomáši Štítnému v jeho Knížkách o šašiech. Do dnešní podoby se pravidla ustálila zhruba v patnáctém století a od té doby zůstávají prakticky stejná.

Zaprášený šach

Starobylá hra si udržela pozoruhodný vliv a renomé dodnes. Mnoho novin má dodneška šachový koutek a na české i mezinárodní úrovni se jim věnuje pozornost, o které se může menším sportům s mnohem větší základnou jen zdát. Šachy mají vlastní pořad v České televizi a teď dokonce získaly i zástupce v její Radě – jejím členem se stal nominant Šachového svazu ČR, novinář Pavel Matocha.

Hluboký otisk hra zanechala i v kultuře – šachy hrála smrt s rytířem Antoniem Blockem v legendární Sedmé pečeti Ingmara Bergmana, zadumaného šachového hráče na jednom ze svých obrazů zvěčnil i Andy Warhol, nověji královská hra hraje důležitou roli v sérii knih s Harrym Potterem a tak by se dalo pokračovat dál a dál.

Šachová terminologie přešla zcela přirozeně i do jazyka, a tak například o politice (ale nejen o ní) referujeme bez rozvažování s pomocí slov, jako je pěšák, šachovnice, rošáda, pat… Ostatně v Americe si k nadcházejícím listopadovým volbám můžete koupit vymazlenou šachovnici, která je promění na souboj šachových figur demokratů a republikánů.

Přestože je obliba šachů jako rekreační činnosti, zábavy i tříbení intelektu pořád veliká, mají zároveň šachy image čehosi zaprášeného a antikvárního. Řadí se sice mezi sporty, ale řada sportovců se nad tímto zařazením ošklíbne. Mimo jiné i proto, že na profi úrovni je hráčská báze maličká a ani největší světové podniky si místo na první straně novin nikdy nevyslouží.

Norský zázrak

V posledních měsících a letech to začíná vypadat, že královská hra dokáže vážnost, kterou i v moderní společnosti stále má, zužitkovat. Zásadní podíl na tom má současná světová jednička a šachový elegán – Nor Magnus Carlsen. Geniální šachista přitahoval pozornost šachových odborníků a médií už od začátku své kariéry.

Velmistrem se stal už ve 13 letech, jako třetí nejmladší šachista v historii. A v roce 2013 se pak stal mistrem světa, když coby vyzyvatel přesvědčivě porazil Inda Višvanáthana Ánanda výsledkem 6 a půl bodu ku 3 a půl. Titul drží Carlsen dodnes a obhájil ho už třikrát. Dalšího vyzyvatele pro letošní rok měl Carlsen získat na kandidátském turnaji v Rusku, který byl ale přerušen kvůli epidemii koronaviru. Zároveň drží tituly mistra světa pro blitz a rapid šach.

Devětadvacetiletý Nor ale nezměnil svět šachu jen díky svému géniu a talentu, ale i tím, jak kolem sebe buduje své impérium. Letos v lednu kupříkladu podepsal dvouletou smlouvu se sázkovou společností Unibet a stal se jejím globálním ambasadorem. Zároveň už od roku 2010 pózuje třeba jako model pro značku G Star Raw. A jen tak mimochodem, Carlsen byl jednu chvíli světově nejlepším hráčem Fantasy Premier League, strategické hry, ve které si ze stanoveného rozpočtu „nakupujete“ z hráčů anglické ligy vlastní tým, jehož úspěšnost se pak posuzuje na základě skutečných výkonů reálných fotbalistů.

Tiger Woods šachu

Svého času dokázal přitáhnout pozornost světa k šachovnicím Bobby Fischer. Za něj se také ve sportu začaly točit zajímavější peníze. Zároveň ale – například svým příklonem k církvi, která hlásala konec světa – ustálil image špičkového šachisty jako excentrického podivína. Carlsen ale působí jako příjemný chlapík z masa a kostí. Přitom má potenciál šachy skutečně globalizovat a zpopularizovat. Ne na úrovni kaváren ani na úrovni bulváru, ale pro širší publikum jako sport, jehož analýzou se vyplatí trávit delší časový úsek – tak jako to dnes děláme bez mrknutí oka u fotbalu nebo hokeje.

Ve chvíli, kdy se celý sportovní svět zastavil, Carlsen na portálu chess24.com (v němž je podílníkem) uspořádal od 18. dubna do 3. května turnaj Magnus Carlsen Invitational, kterého se účastnili top šachisté světa a který mezi vítěze rozdělil – v šachu nevídanou – sumu čtvrt milionu dolarů. Turnaj byl přenášený v devíti jazycích a Carlsen ho nakonec vyhrál, když ve finále porazil velmistra Hikarua Nakamuru, o kterém ještě bude řeč.

Jak dramaticky norský velmistr proměnil šachovou ekonomiku, dobře rozebral slavný ekonom Tyler Cowen. Pro šachový sport má Carlsen podobný význam jako kdysi Tiger Woods pro golf nebo Michael Jordan pro basket. Jako první šachista v historii má skutečně globální brand s finančním ohodnocením a sponzorskými kontrakty na úrovni superstar jiných sportů.

Jak se financování šachu změnilo, pěkně analyzuje také zmiňovaný Pavel Matocha. Sluší se jen dodat, že peníze do šachového sportu začaly proudit i dřív. A že se posouváním figurek dá dnes docela slušně vydělat, pokud jste součástí světové špičky, má hlubší příčiny. Důvod proč v éře Bobbyho Fischera tolik narostly prize money za vyhraný turnaj, byl – kromě Bobbyho Fischera samozřejmě – i ten, že Spojené státy potřebovaly v rámci studené války porazit Sovětský svaz i na jeho šachovnici. Od roku 1948 až do vítězství Bobbyho Fischera v roce 1972 měli titul šachového mistra světa v držení jen a pouze Sověti. Fischer byl ostatně v poválečné éře šachu až do roku 2000 jediným mistrem světa který nepocházel ze Sovětského svazu.

Studená válka, šachy, ABBA

Muzikál Šachy na BroadwayiZdroj Allposters.com

Tim Rice, libretista muzikálů Jesus Christ Superstar a Evita nebo kresleného Lvího krále, chtěl dlouho psaá o studené válce a nejdřív uvažoval o kubánské krizi. Pak ho ale napadlo něco lepšího: šachy.

Souboj dvou lidí, který je zároveň soubojem velmocí. A to přesně byl „zápas století“, tedy mistrovství světa v Reykjavíku, kde v roce 1972 připravil Bobby Fischer Borise Spasského o titul a Sovětský svaz od 24letou světovou dominanci. Spojené státy vítězství náležitě zužitkovaly a o zápase se někdy v nadsázce píše jako o největší bitvě studené války. Druhým inspiračním zdrojem byl Riceovi příběh Viktora Korčného, velmistra, který v sedmdesátých letech emigroval ze SSSR a roky se marně snažil dostat za hranice i rodinu. Jeho zápasy se Sověty a zejména s Anatolijem Karpovem pak pochopitelně byly vždycky i politickou událostí.

Hudbu k muzikálu Chess, který měl v Londýně premiéru v roce 1986 a na Broadwayi v roce 1988, napsali Benny Andersson a Björn Ulvaes z Abby. Andrew Lloyd Webber měl zrovna plné ruce Koček.

V Česku se královskou hrou živí jen hrstka lidí. „Jen hraním šachů se v naší zemi živí okolo šesti lidí, ale řada dalších spojuje hraní s trénováním a máme i jednu skupinu profesionálních organizátorů šachových soutěží, takže celkový počet může být výrazně vyšší,“ vysvětluje pro Finmag česká jednička David Navara, toho času na 27. místě světového žebříčku FIDE. Na rozdíl od Carlsena ale žádné sponzorské smlouvy nemá. „Sponzory nemám ani nehledám, vydělávám si na soutěžích. Určitý rozdíl mezi příjmy u nás a na Západě možná existuje, ale jelikož nám nikdo nebrání hrát v zahraničí, není nikterak zásadní. Čeští šachisté běžně hrají vedle domácí ligy i německou, případně ještě pár dalších,“ říká Navara.

Čtyři otázky pro Davida Navaru

David Navara

David Navara. Foto Frans Peeters. Licence
CC BY-NC-ND 2.0



David Navara (* 1985) je v současnosti nejúspěšnější český šachista (podle mezinárodního ratingu Elo). Velmistrem se stal už v roce 2002, nedlouho před sedmnáctými narozeninami, nejmladším českým šachistou s tímto titulem byl do roku  a stal se tak nejmladším českým šachistou, který kdy tento titul získal –  dokud ho v roce 2018 nevystřídal ještě mladší Thai Dai Van Nguyen. S Magnusem Carlsenem hrál Navara mimochodem desetkrát, jednou zvítězil, šestkrát remizoval.

Kolik lidí se v České republice šachy živí? Jak dobrý musíte být?

Jen hraním šachů se v naší zemi živí okolo šesti lidí, ale řada dalších spojuje hraní s trénováním a máme i jednu skupinu profesionálních organizátorů šachových soutěží, takže celkový počet může být výrazně vyšší.

Jak vypadá váš běžný „pracovní“ den? Kolik času trénujete?

To záleží na mé náladě i na množství nešachových povinností. Zpravidla několik hodin, na turnajích se šachům věnuji více. Ale důležitější je, že k tréninku přistupuji se zájmem a s vysokým nasazením, nedívám se na hodinky.

Co je na šachách nejtěžší? Mentální, nebo i fyzická stránka? Jak o obě složky pečujete?

Duševní stránka je náročnější, ale je nutné mít i určitou fyzickou kondici, protože hra i příprava trvají dlouho. Únava v závěru může zhatit výsledky mnohahodinové práce.

Jak moc velký tlak na výsledky v šachu je?

Tlak se liší podle toho, ve které zemi žijete. Asi největší je v Indii nebo v některých zemích bývalého Sovětského svazu, kde má většina obyvatelstva nízké příjmy, takže povolání šachisty může být cestou k zajímavé kariéře. Pokud je okolo vás mnoho lidí, kteří usilují o dosažení úspěchu, musíte se snažit o to víc, chcete-li se prosadit.

DOTA, Counter Strike a… šachy?

Kromě tradičních forem získávání popularity a peněz získaly šachy na svou stranu v posledních měsících netradičního spojence – streamovací platformu Twitch.

V první řadě je třeba předeslat, že pokud víte nebo aspoň rámcově tušíte, co se na šachovnici, odehrává a komentátor není nudný a plochý glosátor, šachové partie umí být nervydrásající podívanou.

Během karantény začaly šachy na platformě Twitch získávat tisíce sledujících denně, především díky duu streamerů Hikarua Nakamury a xQc. Nakamura je v Japonsku narozený americký velmistr, pětinásobný šampion USA a jeden z nejlepších šachových hráčů na světě. Před pěti lety byl dokonce druhý na žebříčku FIDE. Za Carlsenem. Na Twitchi začal streamovat v roce 2018, ale do úplného popředí se dostal až díky nepříliš pravděpodobnému spojení s populárním streamerem xQc, který je známý především díky svému působení ve střílečce Overwatch. Dnes šachy denně díky i jejich práci sledují pravidelně desítky tisíc lidí.

Nakamura pak na svém kanále pravidelně dává prostor i některým menším šachovým kanálům. Jen aby pomohl celé komunitě. A jeho streamy jsou zábavné, zkuste se podívat sami. Průměrně ho pak sleduje víc než 17 tisíc diváků.

Jak dlouho šachu popularita díky Nakamurovi a Carlsenovi a křehké koalici přelétavých diváků Twitche vydrží? Těžko říct. S jistotou se ale dá tvrdit, že šachy ze sebe definitivně setřásly nálepku hry pro důchodce v kavárně a vstoupily do globální éry a 21. století.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michael  Durčák

Michael Durčák

Má rád fotbal a kočky. Kromě Finmagu píše pro magazín Reportér nebo komentáře o dění v USA pro Seznam Zprávy. Zároveň je redaktorem videoherního časopisu Score.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo