Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Restart NBA se komplikuje. Po koronaviru mu nenahrává ani politická situace v USA

Tomáš Satoranský v zápase s Atlantou. foto: Reuters

MIAMI/PRAHA - Nejlepší basketbalová liga světa NBA se, podobně jako jiné sportovní soutěže, rozhodla rozehraný ročník 2019/20 pouze přerušit, aby jej později mohla dokončit. Vedle koronaviru ale brání těmto snahám i současná napjatá politická situace v zámoří.
  5:00

Na začátku června přišla NBA s jasným plánem. Vybrala 22 nejvýše postavených týmů rozehrané tabulky a pozvala je na konec července do Orlanda. Tam vytvoří v komplexu Walt Disney World Resort basketbalovou bublinu, kde budou hráči, funkcionáři, trenéři a omezený počet členů rodiny částečně uzavřeni a kde bude v polovině října stanoven vítěz ročníku.

Pozvané týmy, mezi kterými není Chicago s jediným Čechem v soutěži Tomášem Satoranským, nejprve odehrají osm zápasů základní části, které určí postavení pro play off, jež se následně odehraje v běžném režimu – na čtyři vítězné zápasy v sérii.

Tomáš Satoranský v zápase s Atlantou.
Tomáš Satoranský se snaží projít přes Bruna Fernanda.

Nebude zde však žádná výhoda domácího prostředí, neboť se bude hrát samozřejmě bez diváků a zápasy se odehrají ve třech sportovních halách, které jsou součástí Walt Disney World Resortu.

Hráči ze všech dvaadvaceti účastnících se týmů se už brzy sejdou ve svých domovských halách ke společným tréninkům, které začnou nejpozději 30. června, podle toho, jak to dovolí regule daného státu.

Na sociálních sítích můžeme vidět, jak se do zámoří postupně vrací ze svých domovů po celém světě všichni zahraniční hráči, kteří po návratu musí podstoupit čtrnáctidenní karanténu.

Tomáš Satoranský v pokusu o koš.

Od 7. července se týmy budou hromadně přesouvat do Orlanda, kde na ně čeká dodržování celkem 113 stran dlouhého dokumentu s pravidly sociálního distancování, dezinfikování sportovních potřeb a pravidelného testování na covid-19. Hráči až na závažné výjimky nebudou smět prostory „bubliny“ opustit, dokud jejich tým nevypadne.

Hráči jsou na rozcestí

Restart NBA však zkomplikovala smrt Afroameričana George Floyda, kterému 25. května v průběhu zatýkání v Minnesotě klečel na krku bělošský policista, Floyd na následky zásahu zemřel.

Tato událost spustila v USA celonárodní protesty a v převážně černošské NBA moment pochopitelně silně rezonuje. Známá ligová jména jako Kyrie Irving, Dwight Howard nebo Avery Bradley se vyjádřila ve smyslu, že znovuotevřením NBA dojde k odvedení pozornosti Ameriky a celého světa od boje menšin za spravedlivé zacházení. Jiní naopak cítí, že by se pozornosti upřené na turnaj dalo využít k šíření osvěty.

Kyrie Irving (uprostřed) míří na koš.

Najde se pochopitelně i mnoho těch, kdo řeší zdravotní stránku, a těch, již se bojí ohrožení budoucích lukrativních smluv, o které by vinou jednoho ročníku mohli přijít, a vyžadují speciální připojištění od NBA. Tohle všechno teď řeší prezident hráčské asociace NBPA a rozehrávač Oklahomy Chris Paul, který za všechny hráče vyjednává s vedením ligy o dalším postupu.

„Vysvětlil jsem hráčům, že nedohrání ligového ročníku by mělo významné finanční důsledky pro všechny. Jak hráče, tak majitele klubů. Vedení NBA dělá opravdu maximum pro to, aby zajistilo bezpečí pro své hráče a zároveň jim dalo dostatek prostoru vyjádřit své názory na aktuální politickou situaci,“ řekl Paul v telefonickém rozhovoru s novináři.

S Paulem souhlasí i největší ligová hvězda LeBron James z Los Angeles Lakers. Právě on by podle většiny novinářů mohl svým postojem ligu přesvědčit, aby se nedohrála, šestatřicetiletý křídelník je ale odhodlán se o restart v Orlandu pokusit.

LeBron James během All Stars game.

„Máme v tuhle chvíli na své straně pozornost lidí, kteří poslouchají, co jim chceme říct. Už nás neberou jen za sportovce s míčem, ale právoplatné členy společnosti s názorem. Ten můžeme projevit právě v Orlandu, kde nás bude sledovat celý svět,“ napsal James na Twitter.

Florida je riziková

Návrat basketbalu v USA ale nekomplikují jen politické problémy, ale i ty, které primárně zastavení soutěží způsobily. Na Floridě v posledních dnech prudce vzrostl počet případů výskytu koronaviru – až do neděle byl poslední tři dny počet nakažených vždy rekordní.

V neděli zde přibylo 3494 nových případů onemocnění covidem-19 (v sobotu to bylo 4049), sedmkrát z posledních jedenácti dní na Floridě přibylo nejvíce nakažených ze všech států USA. Spolu s Texasem a Arizonou je tak tento slunný stát místem s největším nebezpečím výskytu nákazy.

Hráč Golden State Warriors Stephen Curry

Dlužno dodat, že právě na Floridě povolili restrikce spojené s novým koronavirem nejdříve, právě zde restartovala už na začátku května svá klání UFC, liga smíšených bojových umění.

Šéf NBA Adam Silver měl kvůli tomu přes víkend videokonferenci s manažery všech 22 týmů, které by měly soutěž dohrávat. Ujistil je, že liga situaci pozorně sleduje, zatím však nezvažuje možnost zrušení dohrávky. Silver v tiskovém prohlášení dodal, že Florida je dost velká a v okrese Orange County, kde je umístěn resort Walt Disney World Resort, není výskyt epidemie tak výrazný.

„Bohužel nejsem ze zvýšeného výskytu nakažených překvapena, vzhledem k tomu, jak se opatření na Floridě začala rychle uvolňovat. Musíme dál pracovat na přísných restrikcích, které nedovolí, aby hráči byli výrazněji ohroženi,“ uvedla ředitelka hráčské asociace Michele Robertsová.

Jelikož se celý basketbalový kolos nerozjede dřív než na konci července, je stále dostatek času celou situaci důkladně zvážit. Faktem je, že NBA už do celého restartu investovala příliš mnoho financí. Hodně napoví i postupné testování všech hráčů a členů týmů, které odstartovalo včera.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!