Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Velký přehled letních táborů v Česku: Co budou mít děti napříč kraji letos jinak?

  • Autor: ČTK - 
    23. 6. 2020
    08:50

    Kvůli koronavirové krizi se letos organizátoři letních táborů museli vypořádat s přísnějšími hygienickými pravidly a nedostatkem táborových vedoucích. Táborů se proto uskuteční asi o desetinu méně než před rokem. Jejich ceny pořadatelé moc neupravovali. Dlouhodobě se pohybují kolem 2500 korun za desetidenní pobyt, říká předseda České rady dětí a mládeže (ČRDM) Aleš Sedláček.

    Tábory se budou moct uskutečnit od 27. června, a to pro nanejvýš 500 lidí najednou, u stanových táborů pro 100. Mluvčí ČRDM Soňa Polak ČTK již dříve řekla, že na táborech pořádaných organizacemi, jako jsou skauti, pionýři, hasiči a tomíci, bývá maximálně do 150 účastníků.

    Dezinfekce jako povinné vybavení

    Podle instrukcí ministerstva zdravotnictví budou muset být tábory dostatečně vybaveny dezinfekcí, mýdlem a tekoucí vodou. Samostatné hygienické zázemí bude muset mít personál kuchyně a na táboře bude muset být vyhrazeno místo pro případnou izolaci dětí s podezřením na nákazu.

    Podle Sedláčka bude letos v meziročním srovnání táborů celkově méně. „Přesné číslo, kolik jich bude, zatím nemáme a budeme ho mít až v září. Z průzkumu nám ale vyšlo, že pokles bude přibližně desetiprocentní oproti minulému roku,“ uvedl. Loni se podle ČRDM konalo v ČR kolem 6000 táborů, kterých se zúčastnilo zhruba 400 000 dětí. Mezi hlavní důvody, proč některé tábory letos nebudou, patří podle Sedláčka hygienická pravidla k ochraně proti koronaviru.

    Některé tábory se zrušily

    „Nejsou o tolik přísnější než v minulých letech, ale teď se o nich víc mluví. Někteří vlastníci areálů se proto rozhodli tábory u sebe nepořádat a budou místo toho investovat do zlepšení zázemí,“ řekl. Další problém vidí v tom, že některé tábory byly závislé na mytí nádobí a pomoci v kuchyni od dětí, což je letos kvůli opatřením proti koronaviru zakázané.

    Některým pořadatelům se podle něj navíc nepodařilo zajistit dostatek táborových vedoucích. „Většina z nich jsou studenti, kteří musí dohánět povinnosti ve škole. Ti, kteří už pracují, zase nedostanou volno od zaměstnavatelů, kteří měli ztlumenou výrobu nebo služby během krize,“ vysvětlil.

    Ministerstvo vydalo k pořádání táborů v květnu manuál s doporučeními k ochraně proti koronaviru. Podle Sedláčka byl ale pro některé organizátory příliš komplikovaný. Ve spolupráci s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou tak ČRDM odpověděla na stovky žádostí o upřesnění, a to i s ohledem rozvolňování obecných opatření proti koronaviru.

    Ceny se nemění

    Oproti původním informacím třeba již neplatí, že děti venku mimo tábor budou muset nosit roušky, protože od 15. června nejsou roušky venku povinné, s výjimkou hromadných akcí. Ministerstvo zdravotnictví také dodatečně rozhodlo o povolení putovních táborů. Podle Polak se ale většinou neuskuteční, protože jejich pořadatelé buď nestihli přípravy, nebo stále považují riziko nákazy za příliš vysoké.

    Ceny táborů upravovalo podle Sedláčka jen minimum organizátorů. Pokud to udělali, tak většinou kvůli změně ubytování. Cena za desetidenní tábor se podle průzkumu ČRDM dlouhodobě pohybuje kolem 2500 korun.

  • 1.Místo vodáckého bude tábor zdravotnický

    Středisko volného času Lužánky v Brně letos s ohledem na koronavirovou pandemii zrušilo vodácký tábor na řece Moravě. Začalo ale nabízet zdravotnický tábor v Dobré Vodě u Mrákotína na Jihlavsku, kde se děti naučí, jak se chovat při úrazu nebo u nehody, řekl ředitel střediska Jan Ondroušek. Podle něj bude více dezinfekce, žádná přehnaná opatření se ale nechystala. Marcela Hadámková z krajské hygienické stanice ČTK řekla, že letos měli pořadatelé více dotazů.

    Středisko chystá 46 pobytových táborů s 1500 dětmi a 241 příměstských táborů s 4550 dětmi. Loni mělo centrum vodácký tábor na Sázavě, letos měl být na Moravě. „Bylo doporučení nedělat putovní a vodácké tábory. My jsme vyhodnotili, že klasická voda splňuje obě tato kritéria. Spí se v kempech, je tam spousta lidí kolem a člověk není schopný zabezpečit nic, takže jsme se dopředu rozhodli to zrušit,“ uvedl Ondroušek.

    Na druhé straně bude letošní novinkou tábor v Dobré Vodě pro děti, které chodí do kroužku záchranářů. Kapacita tábora je 25 dětí. „Je to zaměřené na záchranářskou práci, co dělat s úrazy, co se děje, když se projede kolem nehody. Je to přizpůsobené dětem, vše se dělá zážitkově,“ řekl Ondroušek.

    Zájem je podle něj i o opakující se tábor v podobě chemického soustředění. „Děláme to v Brně ve spolupráci s Masarykovou univerzitou. Účastníci se dostanou do laboratoře. Je to ale spíš pro děti, které se o oblast zajímají,“ uvedl ředitel střediska.

    Kluky baví střílecí tábory, na které ovšem občas přijede i pár dívek a ty to pak umí klukům pořádně natřít Kluky baví střílecí tábory, na které ovšem občas přijede i pár dívek a ty to pak umí klukům pořádně natřít | Tabory.cz

  • 2.Tatry přinesly komplikace

    Ostravská nezisková organizace Samostatný kmenový a klubový svaz Dakota připravuje stanové tábory ve slovenských Tatrách. I když si její zástupci dlouho mysleli, že je kvůli koronavirové epidemii neuskuteční, nakonec to je reálné. Musí se ale vyrovnat s výrazně přísnějšími podmínkami, které na Slovensku platí, i s menší účastí dětí.

    Dakota pořádá dva turnusy v Bobrovecké dolině v Západních Tatrách. První tábor začne 18. července. „Slovenská strana směrnici pro pořadatele táborů vydala až 3. června. Do té doby jsme vůbec netušili, zda budeme moci odjet. Kolegové, kteří měli turnus před námi, už čekat nemohli a našli si tábořiště v Česku,“ uvedl Wolek. V nejistotě byli nejen organizátoři, ale i rodiče dětí. Někteří raději dítě odhlásili a našli mu tábor v Česku. „Čekání bylo dlouhé. Přesně to ještě nevím, ale odhaduji úbytek dětí asi o 20 procent,“ dodal.

    Slovenská strana má kvůli zamezení šíření nemoci covid-19 navíc mnohem přísnější opatření. „Například u nás stačí dva roky staré potvrzení od lékaře, že je dítě schopno se tábora účastnit. Na Slovensku nyní požadují potvrzení, které nebude starší než 30 dní. Pro řadu rodičů to znamená, že musí potvrzení znovu vyřídit, a jsou to i další náklady,“ uvedl Walek.

    Problém je i s vodou. Slovenské úřady letos chtějí, aby i ve stanových táborech byla z hygienických důvodů k dispozici tekoucí voda. „U stanových táborů, které jsou v přírodě, to je problém. Máme vodu v barelu s kohoutkem, ale tu považují za stojatou,“ dodal. Podle něj se ale tento problém se slovenskými úřady podaří vyřešit a konání táborů by to nemělo ohrozit.

    I po letech je pořád hit tábor s tematikou Bradavic a Harryho Pottera I po letech je pořád hit tábor s tematikou Bradavic a Harryho Pottera | Tabory.cz

  • 3.Na jihu Čech čeká pořadatele víc kontrol

    Jihočeští hygienici chystají kvůli opatřením spojeným s koronavirem na léto více kontrol dětských táborů. V minulých letech vždy zkontrolovali o prázdninách stovku takových akcí. Nyní nelze vyloučit, že bude číslo vyšší. Navíc se letos budou zaměřovat při kontrolách i na jiné věci. 

    „Budeme se nově zaměřovat na režim chodu tábora. To znamená, že nás bude zajímat, jestli skutečně děti zůstávají rozdělené do skupin, ve kterých například chodí odděleně na obědy nebo do sprch,“ uvedla Marie Nosková z jihočeské hygienické stanice.

    Letní tábory tak podle pokynů z ministerstva zdravotnictví budou fungovat v upravené podobě jako školy. Děti by se neměly potkávat ve větších skupinách. „Samozřejmě bude další podmínkou také to, aby byl všude dostatek dezinfekce,“ řekla Nosková.

    Důležitá podle ní bude i funkce zdravotníka. Tuto pozici musí pobytové tábory obsadit povinně, což platilo i v minulých letech. „Ale letos zdravotníka doporučujeme i na menší akce, na nichž by být nemusel,“ řekla.

    Mladí lidé a děti dnes nejsou líní, sport už je zase moderní, musí je ale bavit Mladí lidé a děti dnes nejsou líní, sport už je zase moderní, musí je ale bavit | Tabory.cz

  • 4.Karlovarský kraj hlásí velký zájem

    O tábory v Karlovarském kraji je letos velký zájem, srovnatelný s předchozími roky. Většina z nich je již plně obsazená. Tábory ale čekají drobné změny, například častější úklidy nebo úpravy programu. Jejich organizátoři se letos chtějí více zaměřit na aktivity v přírodě.

    Karlovarský Dům dětí a mládeže i letos pořádá pobytové tábory na Vladaři a ve Studánce. Podle ředitelky domu dětí Dany Babincové si současné zpřísněné podmínky hygieny vyžádaly některé úpravy. „Například tábory skončí o den dřív, abychom mohli před dalším turnusem všechno vydezinfikovat. Tábory se také budou odehrávat jen v táboře a lesích okolo. Po dohodě s hygieniky jsme letos zrušili například návštěvy památek nebo koupališť,“ popsala Babincová.

    Letní tábor, ilustrační foto Letní tábor, ilustrační foto | Profimedia

  • 5.V Zlíně láká historie

    O příměstský tábor zaměřený na historii Zlína je letos o něco větší zájem než v předchozích letech. Zřejmě proto, že pro rodiče budou obecně příměstské tábory po měsících karantény velkou úlevou a pomocí, řekla ČTK organizátorka Věra Stojarová.

    Letošní tábor bude v Baťově vile. „Což není úplně obvyklé místo pro příměstské tábory vzhledem k historické hodnotě interiérů Baťovy vily. Naše děti však velmi dobře ví, jak se v tak vzácných prostorách chovat, a proto si výjimečně mohou svůj příměstský tábor užít v Baťově vile, za což jsme Nadaci Tomáše Bati moc vděčni,“ uvedla Stojarová. U vily je zahrada, ve které se budou konat venkovní aktivity. „Tábor o historii Zlína je však hodně putovní, tedy budeme společně s dětmi poznávat historii Zlína návštěvou zajímavých míst nebo institucí věnujících se historii Zlína,“ uvedla Stojarová.

    Tábor má podle ní rodinný charakter. „Hlásí se nám děti, které rodiče od mala vedou k historii Zlína a mají rádi zajímavé informace o svém městě. Je hezké, že děti, které se k nám přihlásily už před pár lety, tak se hlásí doteď,“ řekla organizátorka. Tábor vznikl na základě výukových programů o historii Zlína, které organizátoři připravují po celý školní rok pro děti ze Zlína a okolí.

    Tábory Tábory | Ondřej Šejtka,

  • 6.V Ústí nakupují teploměry

    Společnost Haul z Ústí nad Labem, která pořádá dětské tábory téměř tři dekády, se připravuje na letošní sezonu poznamenanou opatřeními proti koronaviru. Kromě 20 teploměrů pořídil majitel firmy barely s dezinfekcí a posílil systém bojlerů, aby stále tekla teplá voda.

    Finišují práce na přípravě programů, jednotlivé skupiny dětí by se neměly setkávat. O zisk však firma přišla kvůli zrušeným školním akcím již na jaře, nyní přijde o další část zisku kvůli nižšímu zájmu ze strany rodičů, říká její majitel Marek Hanuš.

    Na školy v přírodě s Haulem jezdí obvykle zhruba 8000 až 10 000 žáků, na letní tábory 1600 až 2000 dětí. Podle Hanuše bude na jednom turnusu zhruba 350 až 400 dětí, podle nařízení vlády jich může být maximálně 500.

    Většinu zisku tábora, tedy okolo 60 procent, tvoří školy v přírodě. Hanuš uvedl, že o tento zisk letos společnost přišla. Další ztrátou je zhruba 20 procent dětí, jejichž rodiče se rozhodli je na tábor nakonec neposlat. „Řekli jsme jim, aby si uvědomovali náročnou situaci, která tu pořád je,“ řekl majitel Haulu. Rodiče vyplňují dětem čestné prohlášení o bezinfekčnosti, někteří se rozhodli pro své děti zvolit na léto jiný program.

    Podle Hanuše bude společnost tratit také na nákladech. „My nemůžeme přijít za rodiči a říct jim - tak a teď nám dejte o 30 procent navíc,“ řekl majitel. Očekává, že ztráty budou letos obrovské.

    Letní tábor, ilustrační foto Letní tábor, ilustrační foto | Profimedia

  • 7.Na Vysočině zatím počítají s menším počtem táborů

    Na Vysočině zatím organizátoři nahlásili hygienikům 212 dětských letních táborů, asi o sto méně, než jich bylo vloni. Počet se ještě může zvýšit. Na některých táborech jsou zatím i volná místa. Podle Jana Burdy z Rady dětí a mládeže kraje Vysočina rodiče kvůli koronaviru s přihláškami trochu vyčkávali, protože nevěděli, jak se situace vyvine.

    „Ale od té doby, co se oficiálně oznámilo, že letní tábory budou bez nějakých razantních omezení, tak myslím, že zájem je stejný jako v minulých letech,“ řekl ČTK Burda. Požadovaná zvýšená hygienická opatření podle jeho názoru mohou organizátoři zvládnout. „Je tam náročnější třeba dezinfekce prostor v jídelnách a kuchyních,“ uvedl.

    Organizátoři zatím ohlásili hygienikům letní tábory, v nichž se může rekreovat asi 19 000 dětí. Na dotaz ČTK to uvedla Kamila Hodačová, která vede odbor hygieny dětí a mladistvých krajské hygienické stanice. Zotavovací akce pro 30 a více dětí, s pobytem delším než pět dnů, mají organizátoři povinnost oznámit měsíc před jejich začátkem.

    Jihlavská zoologická zahrada na svém webu oznámila, že má kapacitu svých letních příměstských táborů zaplněnou. Mluvčí zoo Martin Maláč uvedl, že zahrada připravila šest turnusů do 30 dětí, stejně jako v minulých letech.

    I po letech je pořád hit tábor s tematikou Bradavic a Harryho Pottera I po letech je pořád hit tábor s tematikou Bradavic a Harryho Pottera | Tabory.cz

  • 8.Olomouc hlásí plný stav

    I přes původní obavy kvůli pandemii koronaviru jsou tábory v Olomouckém kraji naplněné. Vládní opatření a zhruba dvouměsíční utlumení aktivit se však podepsalo na přípravách, řekli ČTK pořadatelé. Podle hygieniků je počet ohlášených táborů letos srovnatelný s loňskem. Je jich zhruba devět desítek, řekla Kateřina Žeravová z krajské hygienické stanice. I přesto se však v kraji najdou tábory, které svou dlouholetou tradici přerušily. Své tři dvanáctidenní turnusy pro 130 dětí zrušil například tábor v Čekyni u Přerova.

    „Ohlášení táborů probíhalo letos jinak v tom smyslu, že provozovatelé před ohlášením dlouho čekali na obecné podmínky doporučené ministerstvem zdravotnictví. V tuto chvíli však máme již ohlášený obdobný počet táborů jako ve stejné době v minulém roce, tedy v Olomouckém kraji necelých 90,“ řekla v úterý ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých olomoucké krajské hygienické stanice Kateřina Žeravová.

    Hygienici loni evidovali v Olomouckém kraji během prázdnin 124 zotavovacích akcí se 182 turnusy, na kterých bylo přihlášeno 10 888 dětí. Přesnější počty pro letošní rok včetně turnusů a počtu dětí budou znát hygienici na konci června.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi