Zde může být vaše reklama.

Opice, střežící Smetanovy sady, vyvolaly vášnivé diskuze o vkusu

Opice, střežící Smetanovy sady, vyvolaly vášnivé diskuze o vkusu
Opice střeží vchod do Smetanových sadů od tramvajové trati na Novou ulici.

foto: Lukáš Blokša

23. 06. 2020 - 09:00

Další umělecká díla pod širým nebem zdobí v letošní sezoně Olomouc. Do exteriéru tentokrát přicházejí sochy lidoopů autora Liu Ruowang nazvané Original Sin. Nově instalované sochy jsou součástí sochařského festivalu Sculpture Line, jehož záměrem je obohatit veřejný prostor a nabídnout nový pohled.

Dvě bronzové sochy o úctyhodné výšce tři a půl metru oživují prostor při vstupu do Rudolfovy aleje z Havlíčkovy ulice. Symbolizují návrat k přírodě a nevinnosti. 

„Volbou lokace či trasy objeví návštěvník další souvislosti místa, času a uměleckého díla. Sculpture Line i letos pokračuje v tradici toho nejlepšího z minulých ročníků, kdy se nám sochařskou linkou podařilo propojit celou řadu měst po celé republice,“ uvedl zakladatel a ředitel festivalu Ondřej Škarka. Prozradil zároveň, že do Olomouce se zanedlouho vrátí i oblíbená žlutá Chobotnice autora Viktora Paluše, která znovu zkrášlí jezírko ve Smetanových sadech, a ještě letos oživí olomoucký veřejný prostor i dvě kovová piana. 

„Aktuálně instalované sochy lidoopů, Stvůra Jana Dostála v Rudolfově aleji a Chobotnice, jejíž instalace nás čeká na konci června, vytvoří unikátní uměleckou linii, kterou mohou obdivovat Olomoučané i návštěvníci města při procházkách parkem. Všechny aktuální i plánované instalace budou v Olomouci k vidění do konce října,“ objasnil Radim Schubert, vedoucí oddělení kultury magistrátu.

Jedněm se sochy líbí, druzí na ně hází špínu

Sochy u vchodu do Smetanových sadů také rozdělily Olomoučany na dvě skupiny. Jedněm se líbí, druzí je považují za kaňku na tváři parku.

"Musíte to vidět naživo. Já jsem měla dnes tu možnost, vůbec mi to nevadí, nemám pocit, že se to tam nehodí a už vůbec, že je to kýč. Naopak mne to nadchlo něčím. Líbí se mi to," napsala na sociálních sítích jedna diskutující.

Ne všichni se ovšem k opicím vyjadřují pozitivně. "Loni šílená chobotnice v jezírku, potom nějaké svařené železo u fontány a teď zase tohle... Je to smutné, co někteří lidé považjí za umění a za vkusné do jinak docela hezkého parku. Kdyby se raději radní Olomouce věnovali čistotě a včasnému vysypávání odpadkových košů, atd. Tyto sady bývaly kdysi mnohem hezčí," napsal další z diskutujících.

Další články