ZŠ Tyršova: zahrada nabídne smysluplné využití volného času školáků

TISKOVÁ ZPRÁVA
ZŠ Tyršova
 

 
 

Vyškov, 23. června 2020 – Ploch je v okolí školy hodně. Často jsou ovšem nerovné, popraskané a hlavně asfaltobetonové. Pro školáky tak vesměs absolutně nevhodné. Řeč je o Základní škole Tyršova, která po loňském vypracování ideové studie letos vstupuje do první etapy úprav zahrady. Rozhodně patří mezi letošní nejvýznamnější a nejzajímavější investice vyškovských mateřských a základních škol.
Nejenže jsou současné volnočasové prostory a plochy sportovišť nevhodné k výuce tělesné výchovy, nevyhovují ani pro hry žáků ve školní družině a školním klubu. „Plochy vykazují řadu nerovností, mají hluboké praskliny, povrchy jsou po deštích nepropustné. Sportovně relaxačních prvků i možností k pohybu je málo. O bezpečnostních standardech se ani nemusíme bavit. Je nutné koncepční řešení celého areálu školy a jeho funkční rozčlenění. Letos jsme naplánovali první etapu, která zahrnuje osm částí. Patří mezi ně například venkovní učebna, která počítá s altánem, posezením a tabulí určenými pro environmentální výuku či s naučným záhonem s názvy rostlin,“ zmínil ředitel základní školy Zdeněk Pitela.
Další plochy pak poslouží k pohybu žáků. Patří mezi ně třeba velké hřiště s prvky, jako je houpačka, skluzavka, kolotoč či lanovka, dopravní hřiště, workoutová plocha s hrazdami, kladinami, balančními prvky nebo lanovými překážkami i hřiště s pískovištěm a nízkými herní prvky pro nejmladší.
Práce mají začít v červenci. „Všichni si samozřejmě uvědomujeme, že stav ploch u základní školy je nevyhovující. Studie i navazující projektová dokumentace vypadají moc hezky a především funkčně. Celkově je první etapa rozpočtovaná na bezmála 3,9 milionu korun,“ poznamenala místostarostka Vyškova Karin Šulcová.
Studie myslela rovněž na funkční napojení na v budoucnu zrekonstruovaný sportovní areál v sousedství, který na jaře odkoupilo město od Tělocvičné jednoty Sokol Vyškov. I proto z původního záměru studie vypadla výstavba multifunkčního hřiště, se kterým se počítá právě na části pozemku, které město od tělocvičného spolku koupilo. „Na sousední rekonstrukci se velmi těšíme. Získáme sportoviště, které bude odpovídat současným požadavkům pro základní a zájmové vzdělávání. Určitě se tím rovněž zatraktivní obraz naší školy,“ připomněl ředitel Pitela.
Pro základní školu jde po loňském završení rozsáhlého projektu Rozvoj klíčových kompetencí, Základní škola Vyškov, Tyršova 4 o další zásadní krok. Hlavním cílem investice bylo mimo jiné vybudování pěti nových odborných učeben. Škole se podařilo proinvestovat téměř 13 milionů korun z operačního programu Evropské unie IROP.

ZŠ Tyršova

 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 23.6.2020 / 23.6.2020

Počet návštěv: 1446
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém