Ústecký kraj neschválil peníze pro Postoloprty na přesun hřiště kvůli dálnici

23. červen 2020 14:14

Postoloprty na Lounsku zatím nemůžou začít s přesunem tamního fotbalového hřiště. Krajští zastupitelé totiž neschválili 30milionovou dotaci pro město.

Současné hřiště v Postoloprtech na Lounsku má ustoupit dostavbě dálnice D7 mezi Prahou a Chomutovem. Na výstavbu potřebuje město celkem 60 milionů korun. Polovinu této částky už město dostalo. Tu druhou krajští zastupitelé neposlali.

„Vůbec nerozumím, proč se to stalo, protože celá tato akce není můj výmysl ani výmysl Postoloprt. Ty peníze sem doputovaly ze státu – z ministerstva dopravy přes SFDI a jsou na krajském úřadě. Pokud je nedostaneme my, tak je krajský úřad bude vracet,“ shrnul Pištora.

Peníze od státu kraj skutečně získal. Podle Martina Volfa z krajského úřadu díky nim ušetřil v krajském rozpočtu na dotaci pro Postoloprty.

„Ústecký kraj obdržel ze státního fondu dopravní infrastruktury peníze na financování provozu a údržby silnic II. a III. třídy. Díky tomu mohl ve svých prostředcích z hospodářského přebytku vyčlenit dotaci pro město Postoloprty, kterou byl připraven předložit zastupitelstvu Ústeckého kraje ke schválení,“ vysvětluje Volf.

Zastupitelé dotaci na přesun hřiště neschválili. Na důvodu se ale neshodli

Zastupitelé kraje nakonec 30milionovou dotaci na přesun hřiště neschválili. Z jakého důvodu, na tom se nemohli politici shodnout.

„Přišel návrh klubu Ano tyto prostředky nevyplácet, asi proto, že by nebyly dobře využity,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD.

Jan Richter z hnutí ANO měl na neschválení peněz pro Postoloprty opačný názor: „Jestli si dobře pamatuji, stáhla ji koalice, ne my.“

Stavba dálnice kolem Postoloprt má podle podkladů ŘSD začít kolem roku 2025. V současné době prý silničáře nepřesunuté hřiště v plánovaní neomezuje.

„Na stavbu samotnou připravujeme dokumentaci pro územní rozhodnutí. Majetkoprávní příprava bude zahájena nejdříve za 2 roky. Nejdříve za 2 roky tedy začneme vykupovat pozemky,“ doplnil Jan Rýdl z ŘSD.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související