Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Také Djokovič se nakazil koronavirem. Jeho Adria Tour se ocitla pod palbou kritiky

O tenisové Adria Tour se v posledních dnech mluví nikoliv v souvislosti se sportovními výkony, nýbrž s nedodržením pravidel opatření a nakažením čtyř účastníků koronavirem. Onemocněl také hlavní organizátor Novak Djokovič. Do tenistů se opřela například dlouholetá kapitánka německých tenistek Barbara Rittnetová či britský hráč Dan Evans.

Novak Djokovič na Adria Tour
zdroj: ČTK/PA/Marko Dimic

"Je to naprostá katastrofa pro celou tenisovou rodinu. Nechápu, v jakém světě žijí. Některým z nich zřejmě úspěch stoupl do hlavy," řekla deníku Kölner Stadt-Anzeiger současná šéftrenérka Německého tenisového svazu Rittnerová.

Během dvou turnajů Adria Tour v Bělehradě a Zadaru se nakazili koronavirem Bulhar Grigor Dimitrov, Chorvat Borna Čorič a Srb Viktor Troicki. Sám organizátor Djokovič se nechal otestovat v pondělí, také on je mezi nakaženými. V tiskovém prohlášení uvedl, že pozitivní výsledek na koronavirus měla i jeho manželka Jelena. Testy jejich obou dětí byly negativní. 

"Moc mě mrzí každý jednotlivý případ infekce. Doufám, že nikdo nebude mít kvůli tomu zdravotní potíže a všichni budou v pořádku," uvedl Djokovič, jenž je bez příznaků. "Zůstanu 14 dnů v izolaci a za pět dnů se podrobím dalšímu testu," dodal slavný tenista. 

Je nám líto, video expirovalo.
I světová tenisová jednička Djokovič se nakazil koronavirem


Ještě před zveřejněním pozitivních testů se mnozí podivovali nad absencí hygienických opatření při zápasech a doprovodných akcích. "Novak Djokovič se podle mého názoru nemůže schovávat za to, že dodržovali místní pravidla. Protože tam podle všeho žádná skutečná pravidla nebyla," řekla Rittnerová.

"Celý svět dodržuje odstupy a nosí roušky. A na Adria Tour sedí lidé rameno na rameno bez ochrany úst, do noci slaví a objímají se do půl těla nazí," dodala vítězka pěti turnajů WTA.

"Všechno, co jsme za poslední měsíc udělali, jsme dělali s čistým srdcem a poctivými úmysly. Náš turnaj měl lidi spojit a vyslat signál solidarity a soucitu v našem regionu," uvedl Djokovič na obranu exhibiční série. "Organizovali jsme tu akci v době, kdy virus slábl, a věřili jsme, že jsou pro pořádání tour vhodné podmínky. Bohužel je virus stále tady, což je nová realita, se kterou se učíme žít," dodal. 

Současná britská jednička Evans také kritizoval, jak se jeho kolegové během akce chovali. "Myslím, že tam neměla být žádná hráčská party, kde jeden na druhém tancovali. Hodně dobří tenisté měli pozitivní testy. Myslím, že by měl (Djokovič) přijmout zodpovědnost za to, co se na jeho akci dělo," uvedl vítěz Davis Cupu z roku 2015.

Srbský tenista Novak Djokovič s osmou trofejí z Australian Open
zdroj: Reuters autor: Issei Kato

"Nazval bych to hororovou show," uvedl elitní deblista Bruno Soares, člen hráčské rady ATP, jejímž prezidentem je Djokovič. "Obrovská nezodpovědnost a mimořádná nedospělost. Chovali se naprosto bezstarostně, těžko se mi hledají slova," dodal pětinásobný grandslamový šampion.

Šéf ATP Andrea Gaudenzi poznamenal, že jeho organizace připomínala všem tenistům účastnícím se Adria Tour a dalších exhibičních akcí, aby dodržovali preventivní pravidla proti šíření covidu-19. Podle něj mohou být i kvůli událostem z balkánské tour další tenisové akce bezpečnější. "Trochu to připomíná to, když říkáte dětem, aby nosily helmu, když se učí jezdit na kole. To je samé 'ne, ne, ne, ne.' Tak jedou, spadnou, a pak si helmu vezmou. Teď všichni víme, že se můžeme nakazit velmi jednoduše, takže budeme mnohem opatrnější," doufal.

Borna Čorič z Chorvatska
zdroj: Reuters autor: ANTONIO BRONIC

Akce má i politický dopad

Zadarský turnaj vyvolává v zemi čím dál větší politický skandál. Premiér Andrej Plenković, který se turnaje coby divák rovněž zúčastnil, se preventivně nechal otestovat - s negativním výsledkem.

Plenković v sobotu přihlížel tenisovému utkání z tribuny a poté se krátce setkal s Djokovičem. Podle epidemiologů nebezpečí přenosu nákazy na premiéra nehrozilo a preventivně provedený test na přítomnost infekce vyšel Plenkovičovi v pondělí s negativním výsledkem.

Předseda vlády Plenković před turnajem řekl, že akce má být reklamou na Zadar i Chorvatsko. Zadarská blamáž ale způsobila, že tato reklama má silně negativní vyznění. Země na pobřeží Jaderského moře se usilovně snaží prezentovat jako z hlediska nákazy bezpečná a lákat tím co největší množství zahraničních turistů.

Ministr zdravotnictví sousedního Slovinska Tomaž Gantar dokonce nevyloučil, že jeho země bude své hranice s Chorvatskem opět nucena uzavřít. To by tvrdě dopadlo na chorvatský turistický ruch, který se zotavuje po koronavirové pandemii. Chorvatská média informují o závažných pochybeních pořadatelů, kteří ignorovali opatření nutná k zabránění šíření nákazy: Tribuny byly místy přeplněné, mezi diváky nebyla volná místa, chyběly údajně i dezinfekční prostředky.

Úřad civilní ochrany, který má v Chorvatsku dodržování protikoronavirových opatření na starosti, uvedl, že za organizaci turnaje zodpovídal tenisový svaz a že pro takovéto akce existují jasné pokyny. Svaz naopak tvrdí, že veškeré regule dodržel. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články