Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otřesný případ týrání zvířat na Jesenicku. Chovatelka obviněna, hrozí jí vězení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Z týrání zvířat a neoprávněného podnikání obvinili kriminalisté osmašedesátiletou ženu ze Zlatých Hor na Jesenicku, v jejímž domě loni objevili téměř 40 psů ve zbídačeném stavu a v nevyhovujících podmínkách. Žena se psy obchodovala. V případě odsouzení jí hrozí až pětileté vězení, sdělila dnes ČTK jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

"Kvůli snížení nákladů na chov psů a maximalizaci zisku držela a rozmnožovala psy ve zcela nevyhovujících životních a hygienických podmínkách, bez řádné péče a veterinárního ošetření. Štěňata i dospělé psy pak prodávala přes internet," uvedla mluvčí. Podle ní se obviněná uvedeného jednání dopouštěla, ačkoli v předešlých letech byla za to opakovaně potrestána.

Policisté ve spolupráci s pracovníky Státní veterinární správy v domě chovatelky zasahovali loni v říjnu. Starosta Zlatých Hor Milan Rác tehdy ČTK řekl, že problémy s chovatelkou psů byly dlouhodobé. "Zápach, ale i hluk obtěžoval několik let sousedy. Jsem rád, že se to podařilo vyřešit," uvedl tehdy starosta. Podle něj se mluvilo o tom, že chovatelka tam jednu dobu měla až 70 psů.

Policisté zajištěné psy předali spolku zabývajícímu se ochranou týraných zvířat, odkud putovali k novým majitelům.

Za týrání zvířat je trestní sazba až pět let. Trest se odvíjí od toho, zda jsou zvířata týrána trýznivě či zda pachatel způsobí týranému zvířeti takovým činem smrt nebo trvalé následky na zdraví. Vyšší trest v rozmezí jednoho až pěti let je v případě, že čin spáchá na větším počtu zvířat.

Témata:  týrání zvířat psi zvířata Olomoucký kraj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy