Ivan Langer opět na scéně. Do vedení buňky ODS pomohl protlačit miliardáře

Místopředsedou olomoucké ODS se stal podnikatel Richard Benýšek. V tajné volbě porazil dvojici, kterou nominoval předseda buňky Martin Major. O tom, co se odehrálo na volebním sněmu ODS, se uvnitř strany podle portálu iDNES.cz stále debatuje.

Tajná volba proběhla již minulé pondělí. Zaskočení straníci ale o zvolení Benýška stále debatují. Benýšek je totiž jedním z největších soukromých sponzorů ODS a politických stran v Česku vůbec.

Na funkci ho nominoval někdejší ministr vnitra Ivan Langer. S jeho nominací téměř nikdo nepočítal a dokonce i Major připustil, že se o jeho ambici dozvěděl teprve asi hodinu před sněmem. Benýšek následně ve volbě porazil olomouckou radní Markétu Záleskou a ředitele Okresní hospodářské komory Radima Kašpara, které nominoval právě staronový předseda buňky.

„To já vůbec nečtu nějak negativně. Ono se to z venku může zdát, že členství ve vedení ODS je bůhvíco, ale na té komunální úrovni to tak není, a je to hlavně závazek,“ poznamenal k tomu Major pro server iDNES.cz.

Benýšek porazil Kašpara o tři hlasy. „Bylo tady přání členské základny po nějaké změně. Zvedl jsem hozenou rukavici, protože olomoucká ODS potřebuje trochu rozpohybovat a já bych mohl být podle kolegů ten, který to dokáže,“ okomentoval zvolení Benýšek.

Na zvolení Richarda Benýška mohla mít vliv i nominace od Ivana Langera. „Ivan Langer má nějakou historii a má nějaké jméno, takže nepochybuji, že když Richarda Benýška nominoval on, tak to sehrálo svou roli. Kdyby vstal řadový, méně známý člen, tak by ta podpora mohla být nižší,“ potvrdil Kašpar.

Major si nemyslí, že by nominování Langerem sehrálo takovou roli. Podle něj mohl spíše zapůsobit Benýškův projev na sněmu. Že by byl Langerovým mužem, popírá i sám Benýšek. „Navrhl mě, ale není to tak, že bych byl muž Ivana Langera,“ konstatoval. 

Langer uvedl, že za Benýška předtím neloboval. O čemž svědčí překvapení straníků i těsný výsledek. Svůj podíl na jeho zvolení považuje za spekulaci. „Pokud by to tak bylo, tak mě to nepochybně těší a bylo by to o to příjemnější a závaznější pro mě,“ konstatoval.

Richard Benýšek dříve pracoval jako krizový manažer nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Vlastnil hokejovou Slavii a byl i šéfem společnosti Bestsport, jež provozuje O2 arenu. Nyní se zaměřuje hlavně na investice v zemědělství a lesní hospodářství v Česku i na Slovensku.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.

Více souvisejících

ODS olomouc miliardáři Ivan Langer politika

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy