Město podpořilo desítky neziskových organizací

23/6 2020

Celkem 66 neziskovým organizacím z Ostravy, které se věnují kultuře, sportu, školství a vzdělávání, sociální péči, zdravotnictví, prevenci kriminality, protidrogové prevenci, podpoře osob s handicapem, organizaci volnočasových aktivit a rodinné politice, pomůže město Ostrava jednorázovým finančním darem ve výši 20 tisíc korun zvládnout dopady krizových opatření k ochraně obyvatel proti šíření onemocnění covid-19.

Město podpořilo desítky neziskových organizací

Ilustrační foto: Petr Havránek

Za období od 5. května do 23. června, kdy speciální program končí, jim vyplatí celkem 1,32 milionu korun.

„V posledním týdnu, kdy měly organizace z neziskového sektoru možnost žádat o rychlou pomoc města, přišlo 14 žádostí. Jedenáct z nich, které byly v souladu s pravidly vydanými městem, pracovní skupina schválila a doporučila k proplacení. Věříme, že na začátku školního roku, kdy většina těchto organizací startuje svou činnost, se jich na území Ostravy i díky okamžitému zásahu města vrátí k běžné činnosti naprostá většina," uvedla náměstkyně primátora pro školství a sport Andrea Hoffmannová.

Žádosti mohli zájemci podávat od 5. května do 10. června. Pomoc byla určena organizacím, které k 9. březnu prokazatelně provozovaly své aktivity na území města nejméně jeden rok a opatření proti šíření koronaviru je donutily přerušit činnost, přičemž musely dále hradit fixní náklady. Podpora nebyla určena organizacím, které dostaly od města nebo městského obvodu dotaci k financování své celoroční činnosti. Celkem o částku 20 tisíc korun požádalo 93 dětských organizací, sportovních oddílů, vzdělávacích center a občanských spolků. Splnění podmínek posuzovala pracovní skupina, která k schválení doporučila 66 žádostí. Rada města je schvalovala postupně. Peníze pak byly vždy obratem zaslány na účty žadatelů, aby měli pomoc k dispozici v době, kdy ji potřebovali.